Хмельницький міськрайонний суд визнав 42-річного Сергія Любенка винним у вбивстві двох осіб, незаконному позбавленні волі та поводженні зі зброєю, а також у розбої. Нарешті поставлено крапку у справі сектанта-канібала з Вінницької області. Через шість років після скоєння злочину до довічного ув’язнення засуджено вбивцю 30-річної вінничанки Катерини Обуховської та її 10-річної доньки Ані. Спільницю Любенка Юлію Бойко, яка допомагала нелюду вбивати, раніше засудили до 10 років позбавлення волі. З огляду на те, що жінка з 2015 року перебуває у СІЗО, на волю вона може вийти вже… за 4 роки.

Нагадаємо, 9 серпня 2015 року в лісі Святошинського району столиці знайшли тіло жінки. Два місяці труп пролежав у морзі і був похований як невідомий.

На прохання правоохоронців художник написав портрет загиблої, щоб родичі, якщо такі з’являться, могли її впізнати. Сюжет про це вийшов на одному з телеканалів, і через кілька днів у студію зателефонували люди, які стверджували, що впізнали в загиблій свою родичку, 30-річну Катерину Обухівську.

– Два місяці кожен день ми ходили Вінницею з портретами Каті. Заходили в маршрутки, розвішували оголошення на стовпах. І раптом побачили її портрет по телевізору, — кажуть рідні.

Вони були настільки впевнені, що знайшлася їхня Катерина, що приїхали до Києва вже з труною. Експертиза ДНК підтвердила страшні припущення. Тоді ж з’ясувалася ще одна моторошна деталь: Катерина зникла не одна, а разом з 10-річною дочкою Ганною. Своїм рідним вона сказала, що їде до Києва разом з Андрієм, чоловіком, з яким вона зустрічалася. І раптом зв’язок обірвався. А через деякий час приїхав цей Андрій і забрав дитину. Дівчинка якраз перебувала у свого батька, з яким Катерина Обухівська розлучилася. Той запитав Андрія: де сама жінка, чому не привітала дочку з днем народження? Він відповів, мовляв, телефон втопила.

Чому рідний тато віддав дитину по суті незнайомій людині, досі для всіх не вкладається в голові. Виявилося, що Катю вбили наступного дня після того, як вона поїхала з Вінниці. До останнього сім’я вірила: маленька Аня жива. Щодня дивилися новини, підключили до пошуків всіх друзів. У результаті хтось із знайомих побачив на сайті поліції повідомлення про те, що в селі Хмельницької області 14 вересня було знайдено пастухами останки 10-річної дівчинки. Знайшли одяг, сандалі й тільки нижню частину тіла, й вже тоді поповзли чутки, що там є елементи каніба­ліз­му… Під підозру потрапив той самий Андрій. Правда, виявилося, звати його зовсім по-іншому. Як же вийшло, що жінка не побачила в близькій людині вбивцю?

Катерина Обухівська працювала в меблевому магазині, жила з батьками. Дочку виховувала одна — з чоловіком Володимиром давно розійшлися. Як і будь-яка жінка, мріяла знайти справжнє кохання. Створила анкету на сайті знайомств і там списалася з людиною на ім’я Назар. Правда, при зустрічі він представився Андрієм, сказавши, що чуже ім’я взяв виключно для Інтернету. Вони почали зустрічатися, Катя закохалася. А от рідним кавалер геть не сподобався. Та й сама Катерина Обухівська змінилась — перестала спілкуватися з подругами, фарбуватись, хотіла постійно спати, а всі розмови — тільки про Андрія. Раптом заговорила про кінець світу і про те, що її милий — цілитель і рятує людей. Змінилась й дитина…

Слідчі невдовзі з’ясували, що Андрія насправді звуть Сергій Любенко, йому 36 років.

У результаті спільної операції правоохоронців з Києва, Вінниці та Хмельницького коханий Катерини Обухівської був затриманий за підозрою в умисному вбивстві. Крім того, вінницькі оперативники затримали 19-річну Юлію з Теплицького району, яка була спільницею в цьому страшному злочині. Вони були парою… Більш того, цією справою навіть займався вінницький юрист Михайло Присяжнюк, який звернувся до проєкту «Слідство ведуть екстрасенси». Спадкова циганка Рубіна Цибульська шокувала зізнаннями, що дитину просто розрізали на шматки й з’їли її печінку.

Досудове слідство встановило, що душогуб начебто сповідує сатанізм, яка включає жертвоприношення та канібалізм. Експертиза показала: обидва канібали — не божевільні. Підозрювані у скоєному зізналися, проте вибачення у рідних не попросили. Батьки та сестра Катерини впевнені – вбивці довго готувались до злочину й чекали, поки дитині виповниться 10 років. Й справді, по­лі­цейськими було доведено – вбивці таки з’їли дитячу печінку, бо, за їхніми віросповіданнями, це надає великих сил.

Судові засідання по справі почались у Хмельницькому ще у 2016 році. Чоловік у клітці, його напарниця прикута наручниками до конвоїра. Але підозрювані в скоєному не зізнаються, вони неохоче йдуть на спілкування та ховають обличчя. Сама ж співучасниця Юлія Бойко з Теплицького району заявляє: «Я не канібал, я людей не їла. Він давав мені читати книгу, літературу, це була книга «Лучезарный ангел», про Люцифера». Родина Катерини Обухівської та її донечки вимагає злочинцям максимального покарання. Впевнені – жертв мало бути більше.

– Ми знайшли зошит Андрія, там було шість гробів. Саме стільки членів у нашій родині. Двоє вже було закреслено – моєї дочки та онучки. Наступними жертвами мали бути ми, бо тепер вже знаємо, що Андрій постійно носив у рюкзаку пістолет. Вже чотири роки тривають засідання. Особисто приїжджаю, аби глянути вбивцям у вічі. Від постійних страждань та болю захворіла на цукровий діабет і втратила зір, — каже Галина Обухівська, матір Катерини.

Постраждалі постійно нервують й переконані – підозрюваних довго не можуть засудити через зв’язки у Генеральній прокуратурі. Мають підозру, що Катерина й Ганнуся вже не перші жертви кривавої пари. На їхню думку, Сергій та Юлія могли полювати на людей, аби здавати їх на органи.

Чергове судове засідання, яке мало днями відбутись, в котрий раз перенесли.