— Створюємо на Вінниччині новий рід Збройних сил України — сил Територіальної оборони. Бо Тероборона, якщо вона добре працює, створює несприятливий фон для ворога. Ворог почуватиме себе незручно не лише на лінії фронту, а й за її лінією. Діяти будуть громадяни, які чинитимуть опір окупантам. Це справа всіх українців. Не може бути окремо армія, окремо країна. Кожен на своєму місці робить те, що може. Адже з цього складається загальний супротив агресії, загальний супротив ворогу, — таку мотивацію озвучують учасники цієї бригади на Вінниччині.

А голова Вінницької ОДА так прокоментував загрозу з боку 14-ї російської армії у Придністров’ї та застосування Закону «Про основи національного супротиву» як ініціативи президента України Володимира Зеленського на теренах Вінниччини:

— 8 тисяч росіян у Придністров’ї на кордоні з нашою областю — це реальна загроза, до якої ми готуємось. Я не можу розкривати військову таємницю, але на цьому напрямку вже задано цілий ряд заходів та підготовчих дій. Водночас я вже зустрівся із головами громад Вінниччини і пояснив лідерам місцевого самоврядування засади Закону, який почне діяти із 1 січня нового 2022 року. Бо цим документом передбачено, що тероборону виділять в окремий рід сил. Будуть своє фінансування, свої фонди, свої казарми і свої полігони. Бо Вінницька область — прикордонна, а значить, обороні має бути особлива увага. Щоб у випадку створення або виникнення умов дестабілізації обстановки в прикордонних районах України, які межують з країною-агресором, ми в лічені години розгорнули систему територіальної оборони і взяли під контроль усі об’єкти комунікацій. Лише так можна буде забезпечити існування конституційного ладу на нашій території в разі нової агресії. Це моє першочергове завдання як очільника області, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

— Бо одне з головних завдань підрозділів територіальної оборони — захист об’єктів критичної інфраструктури. Уся Україна накрита підрозділами. Всі обласні та районні центри мають свої. Це місцеві жителі, які досить швидко можуть дістатися точок збору. Це люди вмотивовані, які прийшли до тероборони добровільно. Під час тренувань підрозділи враховують уже накопичений упродовж гібридної агресії досвід. Наприклад, вчаться діяти в разі спроби захоплення адмінбудівлі озброєними бойовиками.

Як пояснюють військові: «Аби не відбулось того самого, як у Донецьку і Луганську в 2014 році, коли натовп сепаратистів захоплював органи державної влади: СБУ, поліцію…» Половина бійців вінницького підрозділу воювала. Військовий досвід або стать значення не мають. Обмеження за віком — від 18 до шістдесяти років. Заняття — у вільний від роботи час. У жодній країні не буває забагато ресурсів, що стосується бойових дій. Особливо, коли йде війна. Ми знаємо, що потрібно українській армії.

Із головою обласної ради Вячеславом Соколовим оглянули майбутню базу тероборони Вінниччини. Побачили, що є, і почули пропозиції військових, які розглянуть депутати обласної ради. Це в наших інтересах. Інтересах кожного вінничанина.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ