До відомих футбольних династій додалися ще чемпіони з боксу, плавання і «прорив року» — художня гімнастика.

Троє дітей олімпійського чемпіона Павла Хникіна сьогодні кращі у плаванні не лише в Україні, а й у Європі

Свого часу Вінниччина раділа успіхам легендарного плавця-земляка Павла Хникіна. А зараз на високі спортивні сходинки піднімаються його два сини — Олексій та Віктор — і донька Ліза.

Павло вперше в історії привіз на Вінниччину олімпійську медаль із плавання. І ось вже син Віктор, підготовлений тренером-батьком, завойовує золоту медаль на чемпіонаті України з плавання. Він спочатку на своїй коронній 50-метрівці на спині з результатом 26,26 секунди виборов «срібло», а потім здобув і чемпіонське «золото» на дистанції 100 м на спині з результатом 57,13 секунди.

– Приємно, що на початку тренувального сезону Віктор зміг покращити свій особистий результат. Особливо радий, що це сталося саме на олімпійській дистанції. Це було головною метою, і він зміг максимально її досягти, – заявив батько та тренер спортсмена Павло Хникін.

Як відомо, Павло Хникін — дворазовий срібний олімпійський призер із плавання, сьогодні очолює відділення Національного Олімпійського комітету у Вінницькій області. Високих досягнень у плаванні свого часу досягла й його дружина Світлана. Вона майстер спорту та неодноразова призерка чемпіонатів України з плавання. А віднедавна вона спробувала себе і у модельному бізнесі.

– Моя чарівна дружина має не лише спортивні відзнаки. Вона минулого року стала переможницею обласного конкурсу «Краса країни». А на всеукраїнському конкурсі посіла ІІІ місце. Пишаюся нею! — розповів Павло Хникін.

Троє дітей цієї спортивної пари пішли в басейн «по доріжках» тата Павла і мами Світлани. Старший син — 22-річний Олексій — зараз здобуває освіту в Америці, але наполегливо продовжує займатися плаванням і готується до Олімпіади-2024. Наймолодша — 13-річна Ліза — учениця Вінницької школи-гімназії №2. Юна дівчинка уже має ІІ дорослий розряд з плавання!

– Ліза здобула найвищі нагороди на рівні області і докладає максимум зусиль для всеукраїнських турнірів та чемпіонату. Усе найкраще у неї ще попереду! — впевнені батьки. Бо перемоги дітей для кожного тата і мами — набагато вищі власних здобутків.

«Відкриттям року» у художній гімнастиці Вінниччини назвали 14-річну вінничанку Лейлу Юсіфзаде

Вона стала чемпіонкою України серед кандидатів у майстри спорту!

У велике спортивне майбутнє талановиту гімнастку змалечку ведуть батьки. Тато Тогрул Юсіфзаде свого часу був одним з кращих азербайджанських бор­ців. А потім переїхав у Вінницю і створив тут першу школу греко-римської боротьби «Олімп». А зараз ще й старший тренер збірної України U-13.

Мама Лейли Наталя Токар частину свого життя присвятила хореографії. А зараз на посаді заступника начальника управління спорту та рухової активності Вінницької ОДА опікується не лише спортивним майбутнім своїх трьох дітей, але й розвитком фізичного виховання Вінниччини.

В інтерв’ю нашим журналістам Лейла розповіла, що мріє стати олімпійською чемпіонкою. А для цього щодня наполегливо тренується.

– У художній гімнастиці я вже 11 років. Обрала цей вид спорту, бо вважаю його найжіночнішим. Хочу стати олімпійською чемпіонкою. А для цього щодня по 6 годин і більше тренуюся у залі. Дякую своїм тренерам – Юлії Заплішній та Анні Миргородській, які допомагають мені йти до мети, – розповідає Лейла.

Брати-боксери з Немирова — най­кращі на рингу

Боксерську славу про Вінниччину у світі представляють Роман і Тарас Головащенки. Старший Рома влітку став континентальним чемпіоном з боксу. А наприкінці року вразив усіх шанувальників великого боксу феєричною перемогою у першому ж раунді над азербайджанцем Таріелом Джататовим. Так, Роман Головащенко став володарем поясу Інтернаціонального чемпіона по версії Universal Boxing Organization. А його молодший брат Тарас виступає з українським прапором у Польщі.

Мама всесвітньовідомих боксерів Алла Мрищук розповіла нашому кореспонденту, як їй вдалося виховати синів-чемпіонів.

– У нас спор­тивна сім’я. Я — майстер спорту з легкої атлетики по семиборству. А їхній батько — майстер спорту з велогонок на треку. Коли народилися хлопці, було однозначно вирішено, що вони будуть спортсменами. Змалечку привчали їх до здорового способу життя. Коли сини йшли до 1-го класу, вони вже вміли 100 разів віджатися від підлоги. Тоді у Немирові не було великого вибору спортивних гуртків — бокс і легка атлетика. Хлопчики схотіли займатися бойовими видами спорту, тому обрали бокс. Їхнім першим тренером був батько. А потім з ними займався Віктор Андрійович Айвазіді. Спорт не завадив навчанню у школі. Роман і Тарас отримали свідоцтва з відзнакою. Два роки навчалися у Вінницькому обласному інтернаті для обдарованих дітей. Потім обоє здобули по дві вищих освіти. Рома зараз отримує третю, яка йому потрібна для тренерської діяльності.

Мама Алла зізнається, що жодного разу не була у залі, коли на ринзі боксують її сини. В цей час вона молиться за їхнє здоров’я.

– Йду у монастир молитися, бо з кожним роком мені все важче переживати цю тривогу… Хлопці також читають молитви. Тарас за добу до бою ні з ким не спілкується. І Рома намагається усамітнитися. Нещодавно тренувався в Іспанії у горах.

Рома з дружиною-немирівчанкою проживають у Вінниці і виховують сина, якого вже також відали у бокс. А Тарас Головащенко зараз у Польщі. Він, як і Рома, займається тренерською ді­яльністю, працює у Варшаві.

Футбольні династії вінничан

Вінничанин Віктор Циганков — півзахисник і один із лідерів «Динамо» – став найкращим атакуючим півзахисником України 2021 року. Та у відомого футболіста успіхи цьогоріч не лише на професійній ниві, але й в особистому житті. Минулого тижня він зробив пропозицію своїй дівчині на Мальдівах. Відомо, що його обраниця — вінничанка Романа. Більше інформації про свою наречену Циганков поки не поширює, як і дату майбутнього весілля.

Нагадаємо, що свою спортивну кар’єру Віктор починав у Вінниці. Його першим тренером був Микола Загоруйко. Але любов до футболу з пелюшок прищепив батько Віталій Циганков — колишній гравець вінницької «Ниви», а з 2012 року Віталій — тренер воротарів у дитячо-юнацькій футбольній школі «Динамо» Київ.

Не менше досягнень і у вінницьких братів Бурячуків. Андрій разом зі своїм клубом «Рух — Винники» грає у прем’єр-лізі разом із «Динамо» та «Шахтарем». А Олександр радував своєю грою вболівальників вінницької «Ниви».

Ну і як не згадати батька і сина Гемег. Віталій досягає успіхів у «Ниві», а тато Анатолій активно розвиває футбол у Погребищі.

Як відомо, вінницьким зятем є зірка “Манчестер Сіті» та член збірної України з футболу Олександр Зінченко. Його дружиною є вінничанка Владислава Щеглова. Зараз пара проживає у Великобританії.

Людмила ПОЛІЩУК