У цей день у світі відзначаються Різдвяний святвечір (Навечір’я Різдва Христового), переддень Різдва за Юліанським календарем. Його відзначають п’ять православних церков – Українська, Російська, Грузинська, Єрусалимська і Сербська, а також багато католиків східного обряду і деякі протестанти. Традиційно в цей день в їжу можна приймати лише так зване сочиво – розмочені зерна пшениці з медом і фруктами. З появою на небі першого радісного вогника, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя, можна починати святкувати. Наші предки напередодні Різдва обов’язково клали на стіл пучок сіна – в пам’ять про ясла, в яких народився Ісус. Стіл накривали білосніжною скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв – по числу апостолів – і всі вони були пісними. Обов’язково кутя, узвар, вареники, борщ, пампушки, капуста, гриби, горох, риба. А з настанням 7 січня, після півночі – на стіл дозволяється ставити і м’ясні страви. Подія народження Ісуса Христа описана в Євангеліє від Матвія та Луки. Традиційно Святвечір святкують вдома. Обов’язково прибирають в хаті, адже на Різдво повинно бути чисто. З появою на небі першої зірки вся сім’я сідає за святковий стіл. В гості ходити було не прийнято. Цікаво, що на святковий стіл також ставили тарілки і столове приладдя для померлих родичів. Перед початком вечері господар бере ложку куті і підкидає її до стелі. Якщо прилипне хоча б кілька зернят, наступного року буде хороший урожай. Під іконами ставили Дідуха — прикрасу з житнього чи пшеничного снопа, яка є символом добробуту, щастя та достатку. Довкола Дідуха наші предки колядували, а на другий день Різдва спалювали.

6 січня в світі – Всесвітній день дітей-сиріт війни. Він присвячений нелегкій долі дітей, які через військові дії залишилися сиротами. Дата 6 січня була обрана французькою правозахисною організацією SOS Enfants en Detresses. Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми, адже згідно зі статистикою більше 150 мільйонів дітей по всьому світі стали сиротами через військові дії.

Кожного року 6 січня у світі святкують День яблуні. Свято запровадили для того, щоб кожен міг пригадати корисні властивості яблука, а також дізнатися, наскільки ці фрукти важливі для людського організму. Цікавий факт: раніше святкування присвячували найстарішій яблуні світу. Хоча достеменно невідомо, якій саме, адже існує відразу два дерева, вік яких 200 років (яблуня Гранфена та яблуня Брамлі). Проте згодом почали шанувати також і плоди.

6 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1429 • У замку Любарта в Луцьку за ініціативою Великого князя литовського Вітовта відбувся з’їзд європейських монархів. Той з’їзд за сучасними мірками можна прирівняти до зустрічі G-8. Протягом 13 тижнів король Польщі Владислав II Ягайло, Норвегії і Данії Ерік Померанський, Угорщини Сигізмунд Люксембурзький, московський князь Василь Темний, хани Перекопської, Донської, Волзької орд, представники Візантійської імперії, Папської держави, київського патріарха, Тевтонського і Лівонського ордену і Молдавського князівства обговорювали питання османської загрози для Європи, гуситських виступів у Чехії і можливості коронації Вітовта на престол Литви. З’їзд європейських монархів був значною подією в історії середньовічного Луцька, хоча й через суперечки між головними його учасниками не мав суттєвого впливу на політичне життя тогочасної Європи. Загалом до Луцька прибуло 15 тисяч осіб, що перевищувало населення міста в кілька разів. Щодня споживалося 700 бочок меду, вина, мальвазії та інших напоїв, 700 волів, 1400 баранів, сотні лосів, диких кабанів, а також інші страв.

1681 рік – перший опис матчу з боксу, що відбувся у Королівстві Англія між дворецьким і м’ясником герцога Альбемарльського;

1709 рік – полки Карла ХІІ та Івана Мазепи штурмують Веприк;

1784 • Константинопольським договором Османська імперія змирилась з російською анексією Криму.

1838 • У місті Моррісон (штат Нью-Джерсі) Самюель Морзе вперше продемоyстрував свій телеграфний апарат, котрий розробляв протягом кількох років. Через шість років він отримав урядове фінансування на будівництво першої в США телеграфної лінії з Балтімора до Вашингтона. Революційний пристрій Морзе принципово змінив спосіб передачі даних на великі відстані і набув піку популярності в 1920-30-х роках.

1846 рік – Тарас Григорович Шевченко в Переяславі закінчує писати “Заповіт”;

1870 рік – відкривається Віденська філармонія;

У цей день в 1884 році німецький технік і винахідник Пауль Ніпков подав патентну заявку на винахід електричного телескопа, що став основою для механічного телебачення в 1920-х роках. Ніпков розробив так званий “електричний телескоп”, в якому для розгортки застосував диск зі спірально розташованими отворами. Цей принцип покладено в основу всіх існуючих систем розгортки. І тільки в першому десятилітті наступного століття винайдені були кошти для реалізації електронного телебачення.

1896 • У Парижі відбулась прем’єра одного з перших фільмів братів Люм’єр — «Прибуття поїзда на вокзал Ла-Сьота». 48-секундна німа стрічка стала класикою кіно завдяки тому, що вперше на плоскому екрані було показано рух у перспективі.

1912 рік – Альфред Веґенер представляє дрифтову гіпотез, за якою первісна Земля (Пангея) розчленувалася на окремі материки і океани;

1918 – вийшов перший номер журналу пролетарської сатири “Соловей”. На обкладинці у вигляді підпису під одним із малюнків був надрукований двовірш Володимира Маяковського: “Ешь ананасы, / Рябчиков жуй, / День твой последний / приходит, буржуй”

1919 • Декретом Тимчасового Робітниче-Селянського уряду, підписаного Георгієм П’ятаковим, радянська Україна змінила назву з Української Народної на Українську Соціалістичну Ряднську Республіку, яка зберігалася до 1936 року.

1919 • Війська Червоної армії вибили польський гарнізон з Вільно (нині — Вільнюс, Литва), що стало початком Радянсько-польської війни, яка тривала до 1921 року за участю Росії, Білорусі, Латвії, Литви, УНР, ЗУНР і УСРР.

1920 – від рук чекістів загинув Лев Симиренко, визначний український помолог (учений у галузі садівництва), громадський діяч. Створив маточний колекційній сад та один із найкращих у Європі розсадників. Після розстрілу його маєток було націоналізовано

1926 – злиттям компаній “Deutsche Aero Lloyd AG” та “Junkers-Luftverkehrs AG” заснована національна авіакомпанія Німеччини “Люфтганза” (“Deutschen Luft Hansa AG”)

1928 рік – з берегів виходить річка Темза і затоплює деякі райони Лондона; Загинуло 14 чоловік, постраждали Вестмінстер, Тауер, галерея Тафта, в якій було пошкоджено 12 картин.

1928 рік – вперше в історії багатонаціональних держав Європи у Польщі сформували виборчий блок національних меншин;

1929 – албанська черниця Мати Тереза прибула до Калькутти, аби почати свою роботу з допомоги найбіднішим індійцям

1929 – Генріх Гіммлер призначений рейхсфюрером СС

1937 – відбувся другий всесоюзний перепис населення (єдиний в СРСР одноденний перепис)

1939 рік – німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман відкривають спосіб ділення ядер урану під дією нейтронів, це стало першим кроком до практичного використання ядерної енергії;

1943 – указом президії Верховної Ради СРСР запроваджені нові знаки відмінності – погони для особового складу Радянської армії

1958 • Радянський Союз повідомив про плани протягом року зменшити чисельність своєї армії на 300 тисяч чоловік. Це скорочення стало найбільшим із серії скорочень радянських збройних сил, що проводились в рамках оголошеної Микитою Хрущовим у 1956 році політики “мирного співіснування” із Заходом. Всього за два роки чисельність Радянської армії зменшилась на 2 мільйони чоловік і наблизилась до 3 мільйонів військовослужбовців.

1975 рік – на американському телеканалі NBC вперше в ефір виходить гра «Wheel of Fortune», в перекладі «Поле чудес»;

1978 рік – уряд Сполучених Штатів повертає Угорщині одну з її реліквій – корону святого Іштвана; першого короля-християнина, котру йому в 1000 році вручив папа римський. Із нею пов’язаний переказ, що, поки корона ціла, існує і сама Угорська держава, і угорці як нація. Тому її завжди ховали в надійне місце, коли країні загрожувала небезпека: при монголо-татарах, турках, австрійцях. У 1945 році, напередодні окупації Радянською армією, корона була вивезена до Австрії Ференцем Салаши і з 1951 року перебувала у США на тимчасовому збереженні.

1992 • Після декількох днів збройного опору і перед загрозою захоплення президентського палацу загонами опозиціонерів, президент Грузії Звіад Гамсахурдіа разом з дружиною, трьома синами і 60-а тілоохоронцями залишив Тбілісі і таємно виїхав до Вірменії. Влада в країні перейшла до Військової ради, створеної 2 січня, під егідою якої було сформовано тимчасовий уряд на чолі з Тенгізом Сігуа.

1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Аргентиною;

2015 рік – Литва зупиняє на своїй території мовлення російських державних телеканалів РТР Планета, РенТВ та НТВ-Мир – за перекручення інформації про події в Україні;

2019 рік – Православна церква України отримує томос про автокефалію.

2021 • Сотні прихильників президента Дональда Трампа після мітингу «Врятувати Америку» на його підтримку увірвалися в будівлю Капітолію в той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу США з питання підрахунку і затвердження голосів колегії вибірників на виборах президента і віце-президента Сполучених Штатів. Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося, і конгресмени затвердили перемогу на виборах президента кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА