На їхню думку, заворушення, принаймні погроми магазинів, мародерство і підпали, були організовані засланими «тітушками».

Щоб спровокувати казахів у світі та ввести війська інших держав, де вже сталі диктатури, які підтримує Росія.

Війська, введені на прохання Токаєва, з порушенням всяких міжнародних норм.

Адже якщо це миротворці, то єдиний мандат, який вони мають право мати – рішення ООН.

Але це питання там навіть не розглядалось.

– Нас душать в крові, – ми вже повідомляли, що це було останнє послання читачів «33-го» з цієї країни. Потім там відключили Інтернет та навіть телефонний зв’язок.

Навіть світлі дні Різдва, змушують українців думати – що ж відбувається в Казахстані? Яку удавку ще одній із країн СНД приготувало «сообщество», чому так веде себе президент Казахстану Токаєв? Вводить війська інших держав, дає команди «стрелять на поражение»у свій народ?

Це була революція, бунт чи дійсно спровокована операція на здійснення мрії Путіна – повернути СРСР.

І під шумок начебто перемовин із світом про Україну, НАТО, анексувати за подібним до Білорусії сценарієм і Казахстан. З Вірменією це відбулось раніше.

 

А потім, показати світу демарш і рушити на Україну. Мовляв, ми захоплюємо Україну, Білорусь, Казахстан, Вірменію, ще пару рентабельних і не дотаційних країн, і ваші санкції, тоді нам по-барабану… Всеодно підете на примирення через газ, потоками якого ми окутали всю Європу.

Ось що думають з цього приводу самі казахи, далі на відео. А що думаєте ви?

Ситуація в Казахстані на руку Україні чи навпаки збільшує загрозу агресії?

А що повідомляють ЗМІ про Казахстан?

Мільйонерів у країні приблизно 0,2% населення, але вони вважають за краще жити за кордоном. Надають перевагу Заходу і особливо Лондону.

За час з 2008 по 2015 роки, коли Велика Британія продавала дозволи на проживання щедрим інвесторам, казахстанці опинилися в перших рядах черги за “золотими візами”. Понад 200 казахських мільйонерів отримали право жити в країні і претендувати на громадянство, йдеться у доповіді дослідницького інституту Chatham House.

Вони із захопленням вкладали гроші в лондонську нерухомість, чим привернули увагу публіки, а потім і правоохоронних органів.

Британці намагалися навіть накласти арешт на два будинки та апартаменти доньки Назарбаєва Даріги та її старшого сина Нуралі Алієва. Проте ті в суді довели, що нерухомість купили на власні гроші, а не на злочинні доходи колишнього чоловіка Даріги Рахата Алієва, який втратив вплив на батьківщині та помер у австрійській в’язниці.

Онука Назарбаєва взагалі звинуватили в нападі на поліцейського в Лондоні.

“В останні роки часто з’являлися розслідування про те, як сім’я Назарбаєва скуповує шикарну нерухомість у Європі, і можливо, це підживило народний гнів у Казахстані. Схоже, Назарбаєву тепер доводиться платити за це високу політичну ціну”, – вважає колишній посол США у Казахстані Вільям Куртні.

У Казахстані мешкає майже 20 млн людей. Половина багатства країни при цьому зосереджена в руках менш ніж 200 казахстанців, підрахували аналітики KPMG на основі Credit Suisse Research Institute.

Саме за 33-річне правління Назарбаєва Казахстан став таким, яким він є. Сировинна країна з величезною територією та амбіціями, але з невеликим населенням та ще меншим впливом у світі та регіоні. Саме за його правління в Казахстані закатали в асфальт скромні паростки інакомислення та громадянського суспільства, а майнове розшарування досягло біблійних масштабів.

І це прорвало. Хто підігрівав його зовні – стане очевидним. Але очевидно одне – тепер Казахстан нагадує поле війни! З власним народом?

За допомогою російських, білоруських… яких там ще військ?

Одним словом – загравали з народом, розкошувати в Європі, а показали свою дику азійську сутність. Покликати проти власного народу війська від диктаторів – нічого спільного не має з демократією та свободою!

Тетяна Квасюк