Православна церква 10 січня вшановує пам’ять преподобного Ігнатія. У цей день загадували найзаповітніші бажання. А ще у церковному календарі – день пам’яті святого апостола Никанора. Достеменно відомо, що він входить до переліку семи апостолів, які об’єдналися та почали дияконське служіння після страти і воскресіння Ісуса Христа. В Святому Писанні зазначено, що на них зійшов Святий Дух, тому їхня віра стала сильною, мов кремінь.

У цей день у світі відзначаються День відкриття першої сесії Генеральної Асамблеї ООН (1946 рік), День своєрідних людей.

10 січня увійшло до історії людства такими подіями:

У 49 році до н.е. Юлій Цезар, будучи тоді ще полководцем, що повертався з завойованої ним Галлії, підійшов до прикордонної річки Риму Рубікону. За законом біля кордонів Риму Цезар повинен був розпустити армію. Але, переходячи Рубікон, Цезар свідомо відрізав собі шлях до відступу, прийнявши рішення стати єдиновладним правителем Риму. Вираз “перейти Рубікон” з тих пір став крилатим, що означає точку неповернення. 10 січня, перейшовши кордон, з легіоном з 300 вершників Цезар рушив на Рим, почавши тим самим громадянську війну. Опору Цезар не зустрів. Переможець галлів легко опанував Римом та Італією. За завданням сенату Помпей (правитель Риму) терміново набрав армію. Цезар не відразу виступив з бойовими діями проти Помпея. Він був готовий на поступки, щоб уникнути кровопролиття і всіляко відтягував початок військових дій, ведучи переговори. Але як на одній, так і на іншій стороні було багато впливових осіб, явно зацікавлених у протистоянні. Бойових дій не вдалося уникнути, і біля міста Фарсала помпеївці були розбиті легіоном Цезаря. Тим самим остаточно утвердилася влада Юлія Цезаря в Римі.

1429 рік – Герцог Бургундський Філіп III Добрий у день свого одруження з принцесою Ізабеллою Португальською. засновує орден Золотого Руна; інша назва «Знак Гідеона». Династичний орден, одна з найдавніших та найпочесніших нагород Європи. Статут ордену існує донині у двох гілках (іспанській та австрійській) і нагороджувати іспанською гілкою має право король Іспанії Філіп VI, а австрійською — Карл фон Габсбург, старший син Отто фон Габсбурга. Орден було названо за мотивами родинної легенди: один з пращурів Філіпа колись повторив шлях аргонавта Ясона, потрапив у полон в Колхіді (Мінгрелії), а потім втік. Також розповідають, як герцог, що любив античні міфи, порівняв золотоволосу даму, яка впала на повному ходу з коня, з Геллою, що впала зі спини золоторунного барана (щось споріднене з історією започаткування англійського Ордену Підв’язки).

1475 – молдавські війська Стефана ІІІ у битві біля Васлуя перемогли армію Оттоманської імперії на чолі з Сулейманом-пашею. Турки втратили майже половину війська – 40 тисяч бійців

1569 – Пiсля кiлькaрiчниx пoпeрeднix дeбaтiв, у Люблiнi рoзпoчaвся сeйм, спiльний стaнaм Пoльськoї Кoрoни зi стaнaми Вeликoгo князiвствa Литoвськoгo, присвячений питанням унії двох держав. У гoстриx дeбaтax, кoтрi нeрaз oпинялися нa грaнi рoзриву i нaвiть збрoйнoї сутички, врeштi булo дoсягнутo згoди, і актoм вiд 1 липня 1569 р. було проголошене утвoрeння нoвoї фeдeрaтивнoї дeржaви двox нaрoдiв – Рeчi Пoспoлитoї. При цьoму Вeликe князiвствo Литoвськe, як i Пoльськa Кoрoнa, лишaлoся сaмoстiйним пoлiтичним oргaнiзмoм з oкрeмoю вищoю aдмiнiстрaцiєю, влaснoю скaрбницeю, вiйськoм, судoвo-прaвoвoю систeмoю.

1653 – у Переяслав прибуло російське посольство на чолі з Василем Бутурліним для прийняття присяги козаків московському цареві

1663 – Для відання українськими справами засновано Малоросійський приказ як один із відділів Посольського приказу, через який російський уряд здійснював контроль за політико-адміністративною діяльністю гетьманської адміністрації та царських воєвод в Україні.

1702-й – указами Петра І в Росії заборонено підписуватися зменшувальними  іменами, падати перед царем на коліна, взимку знімати шапки перед палацом.

1781 рік – закінчується перший морехідний і торговий договір між Російською Імперією і Францією;

1810 рік – шлюб Наполеона і Жозефіни було анульовано;

1826 – початок збройного виступу декабристів в Україні.

Офіцери Чернігівського полку у Василькові звільнили заарештованого раніше одного з керівників Південного товариства підполковника Сергія Муравйова-Апостола. Повсталі захопили зброю, боєприпаси, продовольство і полкову скарбницю. Через два дні перед строєм повсталих була зачитана революційна прокламація “Православний катехізис”, що закликала до збройного виступу проти самодержавства, кріпацтва і рекрутчини. Повсталі (близько 1000 солдатів і 17 офіцерів) рушили на Житомир, але 15 січня були зупинені урядовими військами і розстріляні. Муравйов-Апостол був важко поранений, двоє офіцерів – застрелені, 895 солдатів і шість офіцерів потрапили в полон. За вироком суду Муравйов-Апостол і Бестужев-Рюмін були страчені, четверо офіцерів засуджені до довічної каторги, понад 100 унтер-офіцерів і солдатів піддані тілесним покаранням, решта – переведені на Кавказ. Сам полк був сформований наново

10 січня 1840 року у Великобританії була заснована так звана Єдина Грошова пошта, що встановила ціну за відправку листів в один пенні і реформувала світову поштову систему.

У 1863 році в Лондоні була запущена перша в світі лінія метрополітену – 3,6 км. Таким чином, лондонське метро – найстаріше на Землі. Перша лінія була побудована фірмою Metropolitan Railway, це була так звана позаулична залізниця. На ній знаходилося сім станцій. Цікавий факт: перші потяги метро пересувалися завдяки паровозам (тобто на паровій тязі), тому в тунелях було дуже задушливо. Проте 1890 року все змінилося. Тоді була відкрита перша лінія на електричній тязі. Відтоді в Європі почалося будівництво метрополітенів. У Києві метро почали будувати наприкінці XIX століття, коли вузькі вулиці міста почали не витримувати транспортного навантаження.

Новий вид транспорту користувався великою популярністю. У день відкриття лінії 10 січня 1863 року метрополітеном із задоволенням скористалися майже тридцять тисяч жителів британської столиці. Лондонське метро сьогодні перевозить понад мільярд пасажирів на рік. Мережа лондонського метрополітену складається з 11 ліній, метро налічує 270 станцій, а довжина шляхів перевищує 250 миль (понад 400 кілометрів). Підземка з’єднується з різними залізничними службами і розвозить пасажирів в довколишні райони. До системи лондонського метро відноситься і безпілотне “легке метро”, яке доставляє пасажирів через Темзу і сусідні райони.

В 1901-му – з відкриття нафтової вишки в Бюмоні (Техас) почався техаський нафтовий бум. Це була перша нафта, виявлена у США.

У 1920 році на першому в історії засіданні Ліги Націй був ратифікований Версальський договір, який закінчив першу світову війну. Згідно з договором, переможена у І Світовій війні Німеччина передавала державам-переможницям певні завойовані нею раніше території. Рішення про ліквідацію Ліги Націй було прийнято одноголосно представниками 34 країн, які брали участь в останньому засіданні Генеральної Асамблеї. Рішення також встановило дату ліквідації ліги: на наступний день після закриття сесії. 19 квітня 1946 року голова Асамблеї, Карл Й.Хамбро з Норвегії, заявив, що “двадцять перша і остання сесія Генеральної Асамблеї Ліги Націй закрита”. В результаті Ліга Націй припинила своє існування 20 квітня 1946 року. Логічним, але не офіційним, продовженням Ліги Націй зазвичай вважають організацію Об’єднаних Націй.

1942-го компанія Ford Motor Company почала виробництво автомобілів моделі Jeep.

1943 – Румунський воєнний диктатор Антонеску прибув з триденним візитом у Ставку Гітлера, щоб відкинути звинуваченя в тому, що німецькі війська були оточені під Сталінградом із-за нездатності румунів стримати наступ радянських військ на південній ділянці Східного фронту. Цього ж дня після відмови фельдмаршала Фрідріха Паулюса капітулювати, радянський Донський фронт під командуванням генерал-лейтенанта Костянтина Костянтиновича Рокоссовського почав масований наступ на оточене в Сталінграді німецьке угруповування.

10 січня 1946 року в Лондоні розпочала роботу перша сесія Генеральної Асамблеї ООН. Примітно, що ця дата збігається з датою 26-ї річниці утворення Ліги Націй – всесвітнього руху за мир і співпрацю між націями, яка була заснована 10 січня 1920 року і розпущена 19 квітня 1946 року. Її активи і зобов’язання були передані в ООН. На першій сесії Генеральної Асамблеї були присутні представники 51 держави. В даний час до складу Генеральної Асамблеї входять 193 держави, які є членами Організації Об’єднаних Націй. Найбільш інтенсивно чергові сесії Генеральної Асамблеї працюють щорічно з вересня по грудень. З питань, що вимагають невідкладного вирішення (боротьба з тероризмом, підтримання або відновлення міжнародного миру і безпеки), можуть скликатися спеціальні сесії і надзвичайні спеціальні сесії. Генеральній Асамблеї ООН належить ініціатива встановлення низки міжнародних свят. Один з них – День організації Об’єднаних Націй, який відзначається щорічно 24 жовтня.

1956 – Елвіс Преслі, який щойно підписав контракт із фірмою RCA, почав у студії фірми роботу над записом перших пісень. Першим синглом Преслі стала пісня Heartbreak Hotel

У 1962 році сталася найбільша в історії лавин катастрофа: обвал з Невадо-Уаскаран (Перу). Обсяг маси снігу і льоду склав приблизно 3 млн кубічних метрів, а до кінця руху досяг 10 млн кубометрів. Лавина за 7 хвилин стерла з лиця землі містечко Ранраїрка, 6 менших поселень і частково зруйнувала ще три. Точна кількість жертв невідома. За приблизними підрахунками, загинули 4 тисячі людей і 10 тисяч голів домашніх тварин.

1966 – На 7-й день переговорів у Ташкенті президент Пакистану Айюб Хан і прем’єр-міністр Індії Лала Бахадур Шастрі при посередництві голови Ради міністрів СРСР Олексія Косигіна прийняли Ташкентську декларацію, що передбачала припинення 17-денного збройного конфлікту в Кашмірі та відновлення дипломатичних, економічних і торгових стосунків між країнами. Наступного дня прем’єр-міністр Індії помер від сердечного приступу.

В 1975 році на радянському ТБ записана перша передача “Що? Де? Коли?”.

1984 – США та Ватикан уперше за 117 років встановили дипломатичні стосунки у повному обсязі.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини із Бразилією, Чилі та Великою Британією

1992 — в Україні введено в обіг карбованець як купон Національного банку України.

1994 – У Брюсселі учасниками зустрічі у верхах країн НАТО прийнято проект програми «Партнерство заради миру» і план створення міжнародних збройних сил для направлення в гарячі точки Східної Європи. У 1998 році до програми “Партнерство заради миру” приєдналася Україна.

1998 – На півночі Китаю стався землетрус силою 6,2 бали — загинуло 50 осіб, 11.5 тисяч отримали поранення, Велика китайська стіна дала в декількох місцях тріщину.

2017 – Парламент Венесуели проголосував за усунення 75-го президента країни Ніколаса Мадуро зі свого поста як такого, що не виконує своїх обов’язків.