День Ангела у Петра, Агафії, Домни, Ігнатія, Никанора, Олександра, Миколи, Леоніда і Аркадія.

10 січня народилися:

10 січня, 425 років тому , у 1597 році народився Петро Могила – український політичний, церковний і освітній діяч, Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, племінник засновника Могилева-Подільського на Вінниччині Єремії Могили.

Він народився в сім’ї молдавського господаря Симеона Могили й угорської княжни Маргарет (Маргіт). Після смерті батька родина переселилася на західні землі України; вважається, що Петро Могила здобув освіту у Львівській братській школі, а теологію вивчав у Паризькому університеті. Опікуном його був великий коронний гетьман і канцлер Станіслав Жолкевський аж до загибелі 1620 р. Він навіть міг зайняти молдовський трон! Та пішов воювати. Майбутній пастир брав участь у двох знаменитих битвах польсько-козацького війська проти турків — при Цецорі і під Хотином. У віці 30 років Могилу призначили архімандритом Києво-Печерського монастиря. На жаль, свого часу до нього ставились скептично. Йому дорікали за занадто високе походження та національність. Але діяльність Петра Могили доводить, що він був одним із найбільших патріотів України. На посаді архімандрита він почав займатися видавничою справою. За 5 років у Києво-Печерській друкарні вийшло понад 15 видань, серед яких були й книги самого Могили, найвідоміша з яких – «Требник». Протягом 14 років Могила очолював українську православну церкву. Багато зусиль і праці доклав Могила для захисту і розвитку православ’я в Україні. Він об’єднав школу Київського братства з лаврською внаслідок чого виникла Києво-Могилянська колегія – перший вищий навчальний заклад в Україні. Навколо Могили об’єднувалися визначні вчені і культурні діячі. Зусиллями Петра Могили реставровано святу Софію в Києві, яка на той час була напівзруйнована і впродовж багатьох століть занедбана. Він реставрував церкву Трьох Святителів, і церкву Спаса на Берестові. Золота доба митрополита Петра Могили закінчилася з його несподіваною смертю 1 січня 1647 року. Був канонізований усіма автокефальними Церквами Вселенської церкви, лише Російська православна церква канонізувала його як місцевошанованого святого. Свою велику бібліотеку разом з усім нерухомим майном і великою сумою коштів заповів Києво-Могилянському колегіуму.

В 1747 році – Авраам Бреге, годинникар французького флоту. Винайшов спіраль особливої форми, вніс цілу низку інших удосконалень в годинниковий механізм. У його майстерні виготовлялися знамениті кишенькові годинники (брегети), які відзначалися великою точністю, відбивали години, частини годин і показували числа місяця.

1769 – народився Мішель Ней, один із найвідоміших маршалів Франції періоду Наполеонівських воєн, герцог Ельхінгенський, князь Москворецький (цей титул отримав після Бородінського бою 1812 р.)

1875 – народився Костянтин Здобудь-Воля (Блоха), український військовий та громадський діяч часів УНР, полковник Армії Української держави, письменник, повстанський отаман

1883  року – Олексій Толстой, російський письменник, граф, академік.

Відомий за романом “Війна і мир”.Також написав: „Ходіння по муках”, “Петро I”, “Аеліта”, “Гіперболоїд інженера Гаріна”, “Золотий ключик або Пригоди Буратіно”.

1913 рік – чехословацький політичний і державний діяч, президент Чехословаччини Густав Гусак;

1934 рік – Леонід Кравчук, український політичний і держаний діяч, перший президент України (1991-1994 років).

1 грудня 1991 року Леонід Кравчук обраний президентом України на перших прямих президентських виборах, набравши 61,6% голосів. 8 грудня 1991 р. підписав із лідерами Росії й Білорусі Єльциним та Шушкевичем Біловезьку угоду, що поклала край Радянському Союзу.

1936 рік – американський астроном, лауреат Нобелівської премії Роберт Вільсон;

1938-й – Дональд Кнут, американський учений, «батько» сучасного програмування. Автор всесвітньо відомої серії книг, присвяченої основним алгоритмам і методам обчислювальної математики.

В 1981-му народився Алан Бадоєв, український режисер і кліпмейкер осетинського походження. Відомий роботою з популярними українськими та російськими виконавцями – зйомкою відеокліпів. Автор повнометражного фільму “Orange Love”.