У Вінниці поліцейські припинили діяльність злочинного угрупування, які ошукали понад два десятки громадян з різних регіонів країни на суму понад пів мільйона гривень. Організував злочинну схему 33-річний засуджений, який у Вінницькій виправній колонії відбуває покарання за майнові та наркозлочини. До складу організованої групи входило 7 учасників, у тому числі засуджені.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Вінницької області.

В ході обшуків, проведених у тюрмі та за місцем проживання зловмисників, слідчі вилучили речові докази їх злочинної діяльності, а також наркотичні речовини.

Документування злочинної діяльності угруповання протягом кількох місяців здійснювали працівники Управління карного розшуку та слідчі обласного главку поліції, оперативники Відділу поліції №2 Вінницького РУП та працівники Центрально-Західного міжрегіонального Управління з питань виконання покарань Міністерства юстиції.

За словами начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Вінницькій області Євгена Кронівця, правопорушники, які знаходились у місцях позбавлення волі, телефонували до громадян та, представляючись працівниками безпеки банку, отримували їх персональні дані. Після цього, зловмисники переказували кошти потерпілих на рахунки своїх спільників на волі, а ті знімали готівку та передавали її у тюрму. Також через спільників засуджені отримували сім-картки різних мобільних операторівта телефони.

Під час проведення обшуків за місцем відбування покарання та проживання зловмисників за силової підтримки спецпідрозділу КОРД і оперативного відділу виправної колонії «Циклон» слідчі вилучили сім-картки, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи з картковими рахунками та прибутками, отриманим у такий спосіб та інші речові докази їх причетності до злочинної діяльності. За місцем проживання двох підозрюваних поліцейські вилучили марихуану та амфетамін.

Слідством розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). За такий злочин передбачено до 8 років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.