Православна церква 12 січня вшановує пам’ять Анісії Солунської. Народилася вона в кінці III століття в місті Салоніки (Греція) в досить багатій родині. Саме тому дівчина отримала непогану на той час освіту. Батьки сповідували християнство, прививали любов до Бога і у своєї доньки. Анісія рано осиротіла. В той час вона зрозуміла, що хоче бути ближчою до Господа, продала всі статки своєї сім’ї і відмовилася від будь-яких земних задоволень. Мучениця Анісія присвятила весь свій час молитвами, суворому посту. Вона доглядала за хворими, нужденними та бідняками. Була захисницею сиріт і жебраків. В ті часи правителем був Максиміан Геркулій, який переслідував всіх християн. А вбив святу Анісію воїн-язичник, коли вона йшла до молитовного храму. Він хотів примусити жінку відвідати язичницьке свято, але вона заперечувала. Воїн витягнув меча і вдарив її. Поховали Анісію біля міських воріт. А коли в місті припинили катувати християн, то на її честь побудували храм.

12 січня – День українського політв’язня. Попри те, що Україна – найбільша країна Європи, довгий час у нас не було власної державності. Вперше ми здобули незалежність 1918 року, але на жаль це було недовгою перемогою. 1922 року Україну приєднали до союзних республік СРСР. З того часу радянська влада постійно намагалася не допустити найменшої можливості визвольного руху українського народу. Для цього використовували різні заходи – від наполегливої політики русифікації до жорстокого голодомору. Проте мрія про незалежність не покидала українських громадян. Радянська влада не змогла повністю придушити національну свідомість. В основному національні визвольні рухи локалізувалися в Західній Україні. Наприклад, в Івано-Франківську 1955 року молоді люди організували підпільну організацію “Об’єднану партію визволення України”. Вона пропагувала ідею самостійної України серед населення. 1958 року її діяльність було викрито, а членів радянська влада засудила від 5 до 7 років ув’язнення. А у Львові 1961 року за створення Української робітничо-селянської спілки її учасників засудили на тривалий термін. Одним з членів був Левко Лук’яненко – молодий юрист. Спочатку його вирішили розстріляти, але потім змінили вирок на 15-річне ув’язнення. А 12 січня 1972 року також у Львові і в Києві почалися арешти талановитих істориків, публіцистів, літераторів, які виступали за українську незалежність. Серед них: Василь Стус, Стефанія Шабатура, В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Світличний. Арешти тривали три дні. Їх звинуватили в антирадянській пропаганді та агітації, а проти багатьох із них навіть сфабрикували звинувачення в різних кримінальних злочинах. Майже всі вони отримали максимально суворі покарання.

Саме тому 12 січня в Україні шанують пам’ять всіх політичних в’язнів, які боролися за незалежність своєї держави, відстоювали свої права навіть у найважчі часи.

А ще сьогодні Всесвітній день доньки.

12 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1519 • За рішенням суду страчено звинуваченого у зраді і вбивстві правителя колонії Золота Кастилія Дієго Нікуеса 44-річного іспанського конкістадора Васко Нуньєса де Бальбоа, першого європейця, що перетнув Панамський перешийок і досягнув узбережжя Тихого океану.

1570 • Підозрюючи, що Новгород і всі його жителі ніби-то хочуть перейти під покровительство Литви, російський цар Іван Грозний з сином і основним військом (передові загони оточили Новгород ще 2 січня) прибув до міста і влаштував судилище над зрадниками — кожний день піддавали тортурам і убивали від п'ятисот до тисячі новгородців. Страти тривали п'ять тижнів після чого місто було розграбоване, а 12 лютого цар виїхав назад до Москви. За оцінками спеціалістів за цей час було убито до 60 тисяч чоловік — не жаліли нікого, ні дітей, ні жінок, ні слуг божих, а похорони загиблих в Новгороді тривали до осені. Пошук зрадників продовжився і після прибуття царя до Москви — їх було знайдено серед найближчого оточення Івана Грозного і страчено влітку 1570 року.

У 1722 році імператор Росії Петро I заснував новий державний орган - прокуратуру. Першим генеральним прокурором Росії став Павло Ягужинський. З 1996-го ця дата відзначається в Росії як День працівника прокуратури

1801 - російський імператор Павло I видав розпорядження про похід на Індію. У похід був відправлений експедиційний корпус кількістю 22 500 козаків під командою отамана, генерала від кавалерії графа Федора Орлова-Денисова.

Після вбивства батька новий імператор Олександр I першим указом поверне козаків назад

1826 - повстання Чернігівського полку: декабристи Південного товариства, які напередодні вступили у Васильків, оволоділи штабом полку. Перед строєм було проголошено "Православний катехізис" - прокламацію повсталих, складену Сергієм Муравйовим-Апостолом і Михайлом Бестужевим-Рюміним.

Із Василькова повстанці рушили на Житомир, прагнучи з'єднатися з частинами, де служили члени Товариства об'єднаних слов'ян

1848 рік – починається революція проти Фердинанда II, короля Двох Сицилій; Це була хронологічно перша з демократичних революцій європейської «Весни народів», які охопили з десяток держав у Європі.

В 1910-му юна пара з Китаю стала наймолодшими батьками в історії - батькові було 9 років, а матері – 8.

1913 рік —Йосип Джугашвілі вперше підписався псевдонімом "Сталін".

1920 • Під час шторму, втративши управління, біля міста Ла-Рошель розбився об рифи і затонув пароплав «Африка» судноплавної компанії Chargeurs Reunis. З 609 пасажирів та членів екіпажу уціліли лише 34. Це одна з найбільших катастроф в історії французького судноплавства.

1923 — у Кривому Розі ДПУ «викрило» велику українську повстанську організацію. Заарештовано понад 200 осіб.

1923 — у Харкові РНК УСРР прийняла постанову «Про вшанування сорокарічної сценічної діяльності М. Заньковецької». Їй було присвоєне звання народної артистки УСРР, призначено підвищену довічну пенсію та перейменовано на її честь колишній Троїцький народний будинок на Театр ім. Заньковецької.

1928-й — в США стратили першу жінку на електричному стільці.

1938 року німецький археолог Вільгельм Кеніг при розкопках під Багдадом виявив предмет, який виявився найдавнішою батареєю з гальванічних елементів. За дві тисячі років до винаходу Вольта і Гальвані такими батареями користувалися мешканці Сходу. Давні батареї являли собою мідні циліндри зі сталевими сердечниками. Вони були скріплені між собою за допомогою свинцю й олова, сплавлених у пропорції, яка часто застосовується і зараз.

1939 — в Хусті відбулися установчі збори «Товариства греко-католицьких священників». Ця організація духовенства поклала своїм завданням працювати над «поглибленням українського національного духу, займатися освітньою і господарською працею серед карпато-українського народу». Окремою резолюцією молоді священники засудили «мадярофільство старої генерації». Головою товариства обрано о. Ю. Станинця, відомого під письменницьким псевдонімом «Зореслав».

1942 — рейхскомісар України Е. Кох видав директиву всім генерал- і гебітскомісарам про умови відкриття початкових шкіл. Навчанням охоплювалися діти віком до 11 років. Але школу дозволялося відкрити при дотриманні певних умов, зокрема: наявність палива, відсутність небезпеки поширення інфекційних захворювань, наявність достатньої кількості благонадійних учительських сил, відсутність потреби використання шкільних будинків для інших необхідних цілей. Запроваджувалася українська мова навчання. Заборонялося використовувати радянські підручники, посібники, плани, програми.

1945 • Ударом 1-го Українського фронту з Сандомирського плацдарму Червона армія розпочала Вісло-Одерську операцію на ділянці фронту від Балтики до Карпат. Завдяки значній перевазі у людських і технічних ресурсах вона за три тижні зуміла зайняти усю Польщу і вийти на східне узбережжя ріки Одер.

1950 рік – в СРСР знову запроваджують смертну кару за зраду, шпигунство і саботаж;

1954-го в австрійській провінції (землі) Форарльберг внаслідок сходження лавини загинули 200 людей. Через дев'ять годин друга лавина поховала під собою ще 115 осіб. Це найбільша трагедія такого роду в австрійській історії.

1965 рік – мер міста Торонто (Канада) підписує прокламацію про проголошення 22 січня "Днем української незалежності";

У 1967 році вперше в світі була кріонірована людина, нею став Джеймс Бедфорд. Він був професором психології Каліфорнійського університету, фахівцем в області професійної орієнтації. Страждаючи від невиліковного раку нирок, Бедфорд в 1965 році відгукнувся на пропозицію фахівців з кріонування - безкоштовно піддати заморожуванню тіло першого добровольця, його кандидатура була затверджена. Кріонування відбулося в місті Глендейл, Каліфорнія 12 січня 1967 року. За заповітом Бедфорда 100 тисяч доларів відійшло на подальші дослідження в області кріоніки. Тіло Бедфорда було заморожено через кілька годин після його смерті. Воно було просякнуте захисним розчином диметилсульфоксиду, а потім поступово охолоджене сухим льодом до температури -79°C. Через кілька днів він був поміщений на постійне зберігання в рідкий азот. До 1981 року сім'я зберігала тіло Бедфорда в рідкому азоті в Південній Каліфорнії. Згодом його тіло було перевезено в кріонічну організацію Alcor Life Extension Foundation, де і залишається до сьогоднішнього часу. Контейнер багато разів переходив з рук в руки. Однак огляд показав, що тіло збереглося без змін, і за час зберігання температура жодного разу не піднімалася вище мінус 70°C.

1972 • КДБ УРСР у Києві та Львові було заарештовано 14 діячів дисидентського руху, звинувачених в «українському буржуазному націоналізмі» і поширенні самвидаву. Всього протягом року зазнали репресій 89 чоловік, більшість з яких були засуджені до великих термінів ув'язнення або поміщені у психіатричні лікарні. Це стало початком масових репресій проти української інтелігенції, які тривали майже неперервно до кінця 1976 року, коли за ініціативою голова КДБ Віталія Федорчука розпочалось переслідування організаторів і учасників гельсінського руху. Внаслідок оперативно-розшукових заходів у поле зору КГБ потрапили учасники різдвяної коляди-1972.

Її організаторами була дисидентська молодь зі Львова та Києва, яка чинила виклик політиці викорінення українських національних традицій, атеїстичною пропагандою, забороною відзначення релігійних свят, зокрема Різдва Христового. Ініціатором вертепу у Львові стала учасниця правозахисного руху лікар Олена Антонів, колишня дружина В'ячеслава Чорновола. Репетиції відбувались у її помешканні - невеликому будинку на вул. Спокійній, 13. В оселі Олени інакодумці вивчали колядки, щедрівки, зносили туди різноманітний одяг, робили маски, перевдягалися. Щоправда, дисидентські вертепи дещо відрізнялись від звичних сучасних, оскільки поєднували елементи Різдвяного вертепу із Маланкою (тобто водіння кози) та Щедрим вечором. Загалом у вертепі взяло участь близько 45 осіб, з-поміж них і Василь Стус, який у переддень Нового року приїхав до Львова з Моршина, де тоді лікувався.

Перестрівши колядників на вул. Енгельса, Стус долучився до вертепу. Так він зазначив свої враження від коляди: "Ви таки зуміли зберегтись. У цьому ваша сила".

Зібрані гроші за коляду учасники вертепів планували скерувати на допомогу тодішнім політв'язням та їхнім рідним, на випуск чорноволівського "Українського вісника" тощо. Вже незабаром ці кошти (250 рублів) знадобились для оплати роботи адвокатів на судових процесах...

1974 — В'ячеслав Чорновіл звернувся з заявою до голови президії Верховної Ради УРСР. У ній повідомлялось, що, починаючи з 12 січня 1972 року (дня його арешту і початку широких репресій проти течії шістдесятників в українському літературно-громадському житті), він щорічно, як в ув'язненні, так і після, відзначатиме одноденною голодівкою аж до справедливого перегляду його та інших аналогічних справ.

1974 • Лівія і Туніс оголосили про об'єднання і створення Арабської Ісламської республіки з єдиною конституцією, прапором, президентом і державними органами влади. До цього союзу планувалось залучити і Алжир. Однак, із-за протирічь, що виникли між лідерами країн Муамаром Каддафі і Хабібом Бугріби призначений з цього питання на 18 січня референдум не відбувся.

В 1981 році відбулася прем'єра серіалу "Династія" на телеканалі Ай-Бі-Сі. Показ серіалу «Династія» тривав до травня 1989 року і за цей час було продемонстровано 220 серій. На піку популярності (1983 р.) в ньому знялись президент США Джеральд Форд і державний секретар США Генрі Кіссінджер, котрі зіграли самих себе.

1987 • Компанія Hewlett-Packard анонсувала вихід першого у світі калькулятор, здатного проводити складні алгебрачїні та інженерні розрахунки. У 1972 році вона також першою у світі випустила і кишеньковий калькулятор.

1990 рік – Румунія стає першою з країн Східної Європи та колишніх членів Організації Варшавського договору, яка забороняє комуністичну партію;

1990 — почався семиденний погром вірменів у столиці Азербайджанської РСР Баку.

1991 • Після вичерпання всіх дипломатичних можливостей для змушення Іраку вивести свої війська з окупованого ним Кувейту, Конгрес США прийняв резолюцію, що надавала президенту Бушу право почати проти Іраку військові дії.

12 січня 1998 року в Парижі на додаток до Європейської конвенції Про захист прав людини був підписаний Протокол про заборону клонування людини. У підписанні взяли участь 19 країн - Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Греція, Ісландія, Італія, Латвія, Люксембург, Молдова, Норвегія, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Іспанія, Швеція, Македонія і Туреччина.

У 2004 році найбільше в світі круїзне судно "Queen Mary 2" здійснило своє перше плавання через Атлантичний океан.

2006 - у Туреччині вийшов з тюрми після 25 років ув'язнення Мехмет Алі Агджа, який здійснив замах на Папу Римського Івана Павла ІІ

2007 рік – Китай збиває власний метеорологічний супутник, чим здійснює перше застосування зброї у космосі за останні 12 років;

У 2010 році на Гаїті стався землетрус. Після основного поштовху було зареєстровано ще понад 15 поштовхів силою понад 5 балів за шкалою Ріхтера. Основні руйнування відбулись в столиці країни місті Порт-о-Пренс, яке було практично спустошене. За офіційними даними на 18 березня 2010 року під час землетрусу загинуло 222 570 чоловік, поранених 311 тисяч і пропало без вісті 869 чоловік. Матеріальні збитки склали понад 5,6 мільярда євро.

2015 • У вірменському місті Гюмрі, де розташована найбільша російська військова база в Закавказзі, старший солдат строкової служби Валерій Пермяков, котрий самовільно покинув розташування бази, розстріляв з автоматичної зброї родину Аветісян. У результаті нападу загинули шестеро членів родини, у тому числі 2-річна дівчинка. Єдиним уцілілим лишився 6-місячний хлопчик, якого у важкому стані було госпіталізовано до реанімації з ножовими пораненням грудної клітини, але лікарям не вдалося врятувати йому життя і за тиждень він теж помер. Цієї ж ночі Пермяков був затриманий при спробі перетину вірмено-турецького кордону.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА