День Ангела святкують Онися, Антон, Ірина, Лев, Макар та Тимон.

12 січня народилися:

У 1628 році – Шарль Перро, французький письменник-казкар, поет і критик (казки “Кіт у чоботях”, “Попелюшка”, “Синя борода”, “Хлопчик-мізинчик”, “Спляча красуня” та ін.).

1876 рік – Джек Лондон (Джон Чейні), американський письменник, популярний автор пригодницьких оповідань і романів (Син Вовка, Бог його батьків, Діти морозу, Віра в людину, Біле ікло, Морський вовк, Мартін Іден). У молодості Джек, який узяв прізвище вітчима, був “устричного піратом” – ловив устриць в бухті Сан-Франциско, що було заборонено. Згодом найнявся матросом на промислову шхуну, яка ловила морських котиків біля берегів Японії і в Беринговому морі. Перше плавання принесло Лондону яскраві враження, які потім лягли в основу багатьох його морських розповідей і романів. Початком його літературної кар’єри став нарис “Тайфун біля берегів Японії”, за який Джек отримав першу премію на літературному конкурсі однієї з газет Сан-Франциско. Через те, що Джек Лондон був дуже популярний в СРСР як авктор, котрий оспівував незламність духу в стилі революціонерів, радянська пропаганда не акцентувала увагу на тому, що він був найбіль високооплачуваним письменником Америки. Гонорар Лондона доходив до 50 тисяч доларів за книгу, що було фантастичною сумою на той час.

1878 рік – український письменник, бандурист, композитор Гнат Хоткевич;

1893 – народився Михайло Гуревич, радянський авіаконструктор.

Спільно з Мікояном проектував перші в Радянському Союзі швидкісні реактивні винищувачі серії МіГ

1893 – народився Альфред Розенберг, німецький державний і політичний діяч, один із найбільш впливових членів Націонал-соціалістичної німецької робітничої (НСДАП), її ідеолог, визначний антисеміт

1893 – народився Герман Герінг, політичний, державний і військовий діяч нацистської Німеччини.

Рейхсміністр авіації – глава німецьких військово-повітряних сил у період ІІ Світової війни, рейхсмаршал, головний єгер і головний лісник Третього Рейху

1894 – народився Юліян Вассиян, український публіцист, громадський і політичний діяч, філософ, націоналіст-мельниківець. Ідеолог ОУН, член Проводу українських націоналістів.

На установчому з’їзді ОУН 1929 р. виголосив свою знамениту доповідь “Ідеологічні основи українського націоналізму”

1894 — †4 грудня 1925 • Василь Еллан-Блакитний (Василь Михайлович Елланський), український письменник, поет («Удари молота і серця), революціонер.

1903 — †7 лютого 1960 • Ігор Васильович Курчатов, радянський фізик-ядерник, керівник радянської атомної програми.

В 1907-му народився Сергій Корольов, радянський вчений, академік, конструктор і організатор виробництва ракетно-космічної техніки та ракетної зброї СРСР, батько радянської космонавтики. Творець радянської стратегічної ракетної зброї середньої і міжконтинентальної дальності і засновник світової практичної космонавтики. Народився в Житомирі (Україна, тоді — адміністративний центр Волинської губернії, Російської імперії) в сім’ї викладача російської словесності у Житомирській першій гімназії Павла Яковича Корольова, який походив із Білорусі, й доньки українського купця з Ніжина Марії Миколаївни[. 27 червня 1938 року Корольова було заарештовано. 27 вересня — закрите судове засідання. І вирок: десять років виправно-трудових таборів із позбавленням прав на п’ять років та конфіскацією майна. Місце покарання — Колима. За полегшення його долі боролась сім’я, клопотали відомі всій державі льотчики Гризодубова, Громов, авіаконструктор Туполєв. У вересні 1940 року так звані запобіжні заходи покарання замінили відбуванням терміну в ЦКБ-29, яким керував «зек» Туполєв. Корольов був на межі повного фізичного виснаження.

У роки війни в тому самому ранзі в’язнів вони разом із Туполєвим працюють над створенням літака «Ту-2» 27 липня 1944 року Президія Верховної Ради СРСР ухвалює рішення про дострокове звільнення Корольова з-під арешту і знімає з нього судимість. 15 серпня він одержує паспорт. У 1946 Корольова призначають головним конструктором балістичних ракет і начальником відділу НДІ-88. Під його керівництвом послідовно створюються перші у Радянському Союзі балістичні ракети: Р-1 — копія німецької А-4/Фау-2, створена на її основі значно вдосконалена Р-2, оперативно-тактична Р-11 та її перша в СРСР модифікація для підводних човнів Р-11ФМ, ракета середньої дальності Р-5, модифікація якої Р-5М стала першою в світі ракетою-носієм ядерного боєзаряду. Майже усі перелічені ракети мали також свої геофізичні модифікації і активно використовувались для наукових досліджень верхніх шарів атмосфери.

1909 рік – українська народна художниця, представниця наївного мистецтва Марія Примаченко;

1913-го – Парасковія (Паша) Ангеліна, радянська трактористка, знаменита учасниця стахановського руху в роки перших п’ятирічок, Народилася в Старобешові Сталінської (Донецької) області, була бригадиром тракторної бригади колгоспу ім. Сталіна Старобешівського району. Одна з перших жінок-трактористів. За перевиконання плану була зроблена символом технічно освіченої радянської робітниці. У роки війни уславилася гаслом “Сто тисяч подруг – на трактор!”. Авторка книги “Люди колгоспних полів”.

1914 — †5 лютого 2008 • Махаріши Махеш Йогі, індійський філософ, засновник теорії трансцендентальної медитації, Великий Гуру.

1929 рік – український кінорежисер, сценарист, письменник Микола Мащенко;

В 1936 році народився легендарний Оярс-Раймондс (Раймонд) Паулс, латиський композитор, політичний і громадський діяч, народний артист СРСР. Автор багатьох естрадних хітів (пісні “Листья желтые”, “Маэстро”, “Старинные часы”, “Миллион алых роз”, “Исчезли солнечные дни”, “Полюбите пианиста”, “Вернисаж”, “Еще не вечер”, “Дедушка з бабушкой” та інші), автор музики до фільмів “Смерть під вітрилом”, “Довга дорога в дюнах” тощо. Ініціатор міжнародних конкурсів молодих виконавців “Юрмала” і “Нова хвиля”.

1949-й – Харукі Муракамі, популярний японський письменник і перекладач (“Полювання на овец”», “Денс, денс, денс”, “Хроніки заводного птаха”, “На південь від кордону, на захід від сонця”).

1956 року народився Микола Носков, російський і радянський співак, музикант, композитор.

1960 рік – український актор театру та кіно Станіслав Боклан;

В 1985 році – Артем Мілевський, український футболіст білоруського походження, нападаючий київського “Динамо” та збірної України.

1986 рік – українська співачка Злата Огнєвіч;

1990 року народився Сергій Карякін, український шахіст. У віці 12 років і 211 днів став наймолодшим гросмейстером в історії, внесений у Книгу рекордів Гіннесса. Чемпіон Всесвітньої шахової олімпіади в складі збірної України 2004 року переможець інших міжнародних турнірів. Посідає 15-е місце в списку кращих гравців ФІДЕ.