Отож, хто із депутатів обласної ради часів Януковича від фракції Партії регіонів по­вернувся знову на керівні посади і чому?

Три останні призначення у високих владних коридорах Вінниччини в минулому і вже новому році викликали обурення читачів «33-го». Бо в квітні 2021-го на вінницький владний Олімп повернулась ексрегіоналка Інна Цимбал, яка вже від «Слуг народу» отримала посаду голови Жмеринської райдержадміністрації. А далі ще два не менш гучних кадрових рішення по Андрію Кавунцю та Лідії Діденко…

Головний ідеолог «регіоналів» Вінниччини Кавунець – заступник голови ОДА

Напередодні Нового року на засіданні Кабміну уряд погодив призначення Андрія Кавунця заступником голови Вінницької обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Цю посаду створили на вимогу Кабміну ще у 2020 році. Довгий час вона була вакантною і її навіть скоротили. Але, схоже, щось змінилося і посаду утворили знову.

Це призначення викликало чимало емоцій, адже в минулому Андрій Кавунець був депутатом Вінницької обласної ради від Партії регіонів, причому керував відділом ідеології у Вінницькій обласній організації ПР. Донедавна керував ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини», а ще був радником голови Вінницької ОДА. Останні 5 років займається напрямками стратегічного планування і проєктною діяльністю.

Сам Андрій Кавунець стверджує, що поки ніякого офіційного призначення ще не відбулося, тому й коментувати нічого. А розмови й чутки нехай коментують ті, хто їх поширює.

Варто зазначити, що у голови ОДА Сергія Борзова є перший заступник Наталя Заболотна, яка курує напрямок гуманітарної, соціальної по­літики. І ще два заступники: Олександр Пі­щик, котрий опі­кується реа­ліза­цією державної політики у сфері житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження, благоустрою населених пунк­тів, зв'язку, охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання та охорони природних ресурсів, і Сергій Здітовецький — заступник з еконо­мічних питань.

– То чому в час коронавірусу і економічних потрясінь крісла чиновників не скорочуються, а прибавляються? – запитують вінничани.

Чи доцільно було розширювати штати апарату ОДА та обл­ради при тому, що фінансування, як завжди, дуже скромне — питання, котре довгий час залишається без відповіді. Так само, як не­має й досі однозначної відповіді на те, чи правильно зробили депутати обласної ради, удвічі збіль­шивши штат апарату облдради. Обсяг видатків обласного бюджету для безпосереднього утримання виконавчого апарату облради на 2021 рік сягнув 36,6 млн грн, і це при тому, що дефіцит обласного бюджету складав 130 мільйонів гривень.

Апарат Вінницької обласної ради знаходиться на 4 місці в країні по штатній чисельності працівників після Київської області (135 шт. од.), Дніпропетровської області (130 шт. од.) та Запорізької області (96 од.) Навіть народні депутати звернули увагу, що Вінницька облрада має най­більший склад керівництва, у порівнянні з іншими обласними радами по Україні — голова, перший заступник та три заступники — всього 5 посадових одиниць. Більше того, нардепи акцентували, що така чисельність заступників у голови — порушує норми законодавства. Але на це, схоже, мало хто зважає.

Діденко – керівниця департаменту Януковича – керівник обласного центру

А вже 4 січня 2022-го міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко вручив контракти новим керівникам Центрів у 12 регіонах, серед яких він­­ничанка Лідія Діденко.

Але у області не раз говорили про те, що цю кандидатуру Лідії Діденко лобіювала керівник закладу Валентина Зайцева. Бо свого часу, після звільнення во­на взяла Лідію до себе на роботу і зробила її своїм заступником.

Три рази подавали кандидатуру ексрегіоналки на цю посаду. Два рази її відхилили. На третій взяли.

Таку настирливість щодо цієї кандидатури багато хто пояснює тим, що Лідія Діденко пообіцяла Валентині Зайцевій місце заступника вже під її керівництвом. І збереження кадрів, відіб­раних нею.

Коли ми повідомили про це призначення на сайті керівника Центру, яким стала екскерівник департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА та депутатка обл­ради від Партії регіонів Лідія Діденко, отримали сотні коментарів: із запитаннями, як і чому, розу­мієте, були дуже дошкульні. Їх мали намір поставити Лідії Діденко. І вона пообіцяла дати відповідь в наступному номері «33-го». А зараз ось як коротко прокоментувала своє призначення колишня керівниця обласного управління охорони здоров'я ОДА:

– Я отримала сотні привітань із призначенням… Але жодних святкувань із цього приводу, бо маю завдання від міністра перезавантажити нашу систему на Вінниччині. Тому в перший день робочого тижня — 10 січня – я на нараді у Вінницькій облдержадміністрації, далі селекторна нарада із районами… І маю виїзди в райони, і так кожен день… Тому я готова відповісти на всі запитання читачів «33-го каналу» після Старого Нового року, коли повністю прийму справи і дійсно запущу оновлення нашої системи на Вінниччині, — зазначила новий керівник обласного Центру контролю та про­філактики хвороб МОЗ України Лідія Діденко.

Не нехтує кад­­рами від пар­тії Януковича і Він­ницька місь­ка рада. Так, заступником голови вже не один рік є голова фрак­­ції Він­ницької обласної ра­ди Партії регіонів Микола Форманюк.

Са­ме він ініціював у 2014-му «не чути він­ницький Майдан», а приймати бюджет області. І саме таке недалекоглядне рішення – не приймати звернення до президента депутатами ОДА та зупинити криваву розправу над майданівцями та вбивства там стали причиною захоплення мітингуючим народом приміщення ОДА.

– Що ж, якщо владу влаштовують такі кадри, то і нам, народу, слід подумати, яка насправді ця влада, – роблять висновки наші читачі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ