13 січня в церковному календарі – Щедрий вечір, преподобної Меланії або Маланка. Це свято церковно-народне, деякі звичаї та обряди прийшли до нас ще з дохристиянських часів. Нинішнє ж свято, Щедрий вечір (переддень Старого Нового року) з’явилося в Україні через розбіжності в юліанському та григоріанському календарях. За старим стилем 13 січня вшановують пам’ять преподобної Меланії. В дохристиянські часи слов’яни поклонялися богу порядку, сімейного статку та шлюбу, Ладо. У Ладо була дуже вродлива донька, яку звали Миланка. Вона була заручена з Місяцем, проте її викрав підступний змій. Ця подія принесла чимало горя богу Ладо. Він сумував так сильно, що божественне світло, яке повинне було захищати людей, згасло. Богатир Васильчик пішов визволити Миланку з полону. А коли йому це вдалося, то народ з радості почав веселитися і танцювати.

Коли до України прийшло християнство, звичне свято Миланки вирішили не скасовувати, а надати йому нового змісту. Тепер 13 січня почали вшановувати пам’ять преподобної Меланії, яка народилася в знатній римській сім’ї. Ще в дитинстві дівчинка прийняла християнство, відрізнялася тим, що прагнула світлого і непорочного життя. Проте Меланію видали заміж проти її волі за чоловіка, якого вона не кохала. Спочатку жінка намагалася навернути його також до християнської віри, але в нього була лише одна ціль – швидше отримати спадкоємців. В сім’ї народилося двоє дітей, але вони рано померли. Лише після цього чоловік Меланії також прийняв християнство і намагався жити благочестиво.

13 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1510 • Після більш, ніж 300 років існування, Псковська республіка повністю втратила свою незалежність — за наказом московського князя Василя III було розпущено віче, 300 найбагатших сімей, незгодних з цим, були вислані з Пскова, а сама республіка була оголошена земельним володінням Московського князівства.

1610 рік – Галілео Галілей виявляє четвертий супутник Юпітера, який нині носить назву Каллісто; Сам Галілей відкриті ним супутники Юпітера назвав "планетами Медічі", за іменем відомого флорентійського сімейства, і нумерував їх латинськими цифрами (I — IV). Лише у середині 18-го сторіччя за ними закріпились імена, присвоєні німецьким астрономом Сімоном Маріусом ще в 17 столітті, і звичні сьогодні, — Іо, Європа, Ганімед і Калісто.

1631 - французький кардинал Ришельє уклав договір зі Швецією, за яким зобов'язався виплачувати мільйон ліврів на рік за те, щоб шведи воювали проти Габсбургів

1681 рік – у Бахчисараї підписали договір про завершення московсько-турецької війни;

1813 - російські війська на чолі з імператором Олександром I під командуванням генерал-фельдмаршала Кутузова перейшли Німан і, вступивши в герцогство Варшавське, почали звільнення Європи від Наполеона

1819 - встановлення казенного продажу алкогольного питва у Росії.

Царський режим пішов на такий крок в умовах гострого бюджетного дефіциту та масових зловживань відкупників. Вино відтоді заготовляли на казенних і приватних заводах, але останні були зобов'язані продавати казні всю продукцію (за винятком 10% на усушку і витік) за ціною, визначеною на торгах. Скарбниця продавала спиртне у спеціальних винних магазинах. Успіх перевершив усі очікування, і частка державних доходів від продажу алкогольних напоїв виросла з 16% у 1819 р. до 21% в 1826 р.

1854 рік – Фаас Ентоні з Філадельфії отримує патент на акордеон;

1874 • У Росії введено загальну військову повинність — військову службу мали відбувати всі особи чоловічої статі віком від 21 до 40 років. Термін служби в армії зменшувався з 25 років до 6 — в армії і 7 — у флоті.

1883 - під час гастролей цирку італійських артистів братів Ферроні в Бердичеві в будівлі, де йшла вистава, спалахнула пожежа. Загинуло не менше 300 людей. Однією з причин великої кількості жертв стало те, що двері двох із трьох виходів були забиті цвяхами

1915 • Поблизу міста Авеццано стався один з найкатастрофічніших землетрусів у історії Італії. Поштовхи магнітудою до 7,5 білів привели до руйнації сотень містечок і сіл та загибелі близько 32 600 чоловік.

1916 - через прорив дамби під час шторму води Північного моря затопили Голландію, загинули близько 10 тисяч людей

1919 рік – в Києві Директорія УНР погоджує закон про заклик військових до дійсної служби;

1928 рік – у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановлюють перші експериментальні телевізори, розмір їхнього екрану був 3*3 см;

1934 рік – в Радянському Союзі вводять новий науковий ступінь "кандидат наук";

1936 • Завершився Варшавський процес, на якому Степан Бандера, разом з 11 іншими обвинуваченими, був суджений за приналежність до ОУН та організацію вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького. За вироком суду Степан Бандера, Микола Лебідь і Ярослав Карпинець були засуджені до смертної кари, а ще 9 підсудних отримали від 7 років до довічного ув'язнення. Сам виконавець замаху Григорій Мацейко на суді був відсутній, зумівши вчасно залишити межі країни.

1942 • Генрі Форд запатентував (No. 2269451) автомобіль з пластиковим копусом. Він був на 30% легше звичайного при тій же міцності кузова. Перший подібний автомобіль був виготовлений на заводі Форда в серпні 1941 року.

1942 рік – починається примусове вивезення населення України до Німеччини (так звані остарбайтери);

1942 рік – Конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною приймає декларацію про покарання військових злочинців;

1943 рік – Гітлер видає директиву про тотальну мобілізацію матеріальних засобів та людських ресурсів Німеччини;

1949 рік – радянська пропаганда оприлюднює фейкову інформацію про те, що агентурна розвідка здобула в Пентагоні і Ленглі план нападу на СРСР ( Операція під назвою "Дропшот" (Dropshot);

1950 • Вдруге протягом тижня Яків Малик, представник СРСР в Організації Об'єднаних Націй, демонстративно залишив зал засідань Ради Безпеки на знак протесту проти рішення Радбезу відхилити вимогу СРСР позбавити уряд Формози (нині Тайвань) представництва в ООН. Залишаючи засідання, Малик заявив, що Радянський Союз більше не буде відвідувати засідання Ради безпеки. Радянський бойкот мав далекосяжні негативні наслідки як для СРСР, так і для його сателітів, — в червні 1950 року при відсутності представника Радянського Союзу, який поряд з США, Великою Британією, Китаєм і Францією мав право вето, Рада Безпеки ООН прийняла перше в своїй історії рішення використати міжнародні миротворчі для врегулювання збройних конфліктів, і в кінці липня міжнародний контингент висадився в Південній Кореї для стримання агресії з боку комуністичної Північної Кореї.

1953 • В радянських газетах "Правда" та "Известия" опубліковано повідомлення ТАРС про розкриття "змови кремлівських лікарів, винних у смерті вищих керівників КПРС, радянського уряду та збройних сил": дев'ять ведучих лікарів, більшість з яких — євреї, звинувачувались у вбивстві секретаря ЦК Андрія Жданова та начальника ГПУ Радянської армії Олександра Щербакова. Через три місяці, вже після смерті Сталіна, "справу лікарів" було оголошено фальсифікацією, а з підозрюваних, двоє з яких померло під час слідства, — знято обвинувачення.

1957 рік – компанія Wham-O починає випускати фрисбі;

1965 рік– губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписують прокламації про проголошення 22 січня "Днем української незалежності";

1976 • На засіданні американської Національної федерації сліпих Реймонд Курцвейль продемонстрував машину для читання текстів уголос. Використовуючи комп'ютер і відеокамеру, апарат сканував надрукований тест і читав його зі швидкістю 150 англійських слів за хвилину.

1989 рік – у всій Великій Британії комп'ютери вперше були атаковані вірусом "Friday the 13th" (відомим також під назвою "Jerusalem"), який періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п'ятницю;

1991 • У Вільнюсі (Литва) відбулись криваві сутички між підрозділами радянської армії і місцевим населенням, спровоковані Кремлем, що намагався запобігти виходу республіки зі складу Радянського Союзу. Побоїще у Вільнюсі, в якому проти беззбройних людей були застосовані танки і БМП, загинуло 14 чоловік і 150 отримали поранення.

1992 рік – Україна та Королівство Швеція встановлюють дипломатичні відносини;

1992 рік – Республіка Кіпр визнає незалежність України;

1993 рік – в Парижі представники 130 країн погодили "Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення";

1999 • 36-літній Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу і багатьма спеціалізованими виданнями названий кращим спортсменом століття, офіційно оголосив, що залишає команду "Чикаго Булз" і припиняє професійну кар'єру баскетболіста.

2000 рік – Білл Гейтс оголошує про свою відставку з поста очільника компанії "Microsoft”;Він призначив своїм наступником Стівена Балмера, другу особу в ієрархії Microsoft, котрий до цього був президентом компанії. Гейтсу, на цей момент найбагатшою людиною планети з особистим статком в понад 80 мільярдів доларів, було надано звання почесного президента компанії, в якій він офіційно не зайняв ніякого поста, зберігши, проте, право визначати загальну стратегію розвитку Microsoft.

2010 рік – апеляційним судом Києва за поданням СБУ керівники більшовицького тоталітарного режиму були визнані винними у геноциді українського народу, Голодоморі 1932-33 років; Суд закрив справу через смерть обвинувачених — генерального секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна (Джугашвілі), голови Ради народних комісарів СРСР В'ячеслава Молотова (Скрябіна), секретарів ЦК ВКП(б) Лазаря Кагановича та Павла Постишева, генсека ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, голови Ради народних комісарів УСРР Власа Чубаря та другого секретаря ЦК КП(б)У Менделя Хатаєвича.

2012 • Круізний лайнер «Costa Concordia», на борту якого знаходилось 4234 людини, зазнав аварії у Тіренському морі за кількасот метрів від берегів Італії. В результаті несвоєчасного повідомлення про катастрофу і неналежним чином організовану евакуацію загинули 32 пасажири і один рятувальник, ще 64 пасажири зазнали значних ушкоджень і травм.

2015 рік – теракт під Волновахою під час російської збройної агресії проти України. О 14 годині 25 хвилин по пункту контролю, на якому проходив перевірку автобус Златоустівка-Донецьк з 40 мирними громадянами, терористи випустили 88 некерованих снарядів з реактивних артилерійських систем БМ-21 «Град». Один із цих снарядів, запущених з окупованої території, вибухнув у 12 метрах від автобуса. Внаслідок теракту 10 осіб загинули на місці, троє померли в лікарні, ще 20 осіб були поранені. Пізніше експертиза точно встановила місце, з якого вівся обстріл - район північно-східної околиці міста Докучаєвська, яке контролювалося НЗФ. За інформацією СБУ, теракт у Волновасі був спланований керівництвом так званої ДНР та вчинений за їхньої прямої вказівки. 15 січня 2015 року в Україні було оголошено днем жалоби за всіма, хто загинув від рук терористів, і, в першу чергу, за мирними мешканцями, які загинули на блокпосту під Волновахою.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА