Аби полегшити пересічним громадянам такий удар по гаманцю, влада має намір запровадити в Україні продуктові картки. І ця новина вже викликала шок у наших читачів. Бо, з одного боку, і добре, що допоможуть карточками. З іншого — дожилися… Бо ж маємо свій газ!

Утім, уряд каже, що розв’язав проблему, коли в останні дні старого року зобов’язав приватні компанії продавати частину газу виробникам «со­ціально важливих» харчів за регульованою ціною через біржу.

Таке запровадження діятиме на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року. Граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку встановлений на рівні не більше 24% для виробників борошна, хліба, молока, курятини та соняшникової олії. Міністерство аграрної політики вже оприлюднило список під­приємств, які випускають «со­ціальні» харчі і мають право купувати газ за піль­говою ці­ною. До нього увійш­ли майже 7 тисяч під­приємств.

Серед них 1070 під­приємств з вирощування м’я­са свійсь­кої птиці, 1762 — з виробництва олії та тваринних жи­рів, 925 — з переробки молока та молочних продуктів, 1296 — з виробництва круп, 1748 — з виробництва хліба та кондитерських виробів. Вінниччина — область аграріїв, тож більшість підприємств матиме пільговий газ, і ціни на вищезгадані со­ціальні продукти не мають дорожчати.

Чи таки подорожчають — давайте разом відслідковувати. Повідомляйте про це «33-й». Ми перевіримо правомірність такого підняття.

Ілона ВАЛЬТЕР