Християни східного обряду святкують сьогодні Обрізання Господнє, день Василя і Старий Новий рік. Для багатьох вірян Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту. Цікаво, що різниця між Юліанським і Григоріанським календарями збільшується кожне століття, А з 2101 року Різдво і старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше. Традиційно його вважають останнім у циклі новорічних свят. Українці саме після 14 січня починають масово знімати прикраси з ялинок та переходити до звичного режиму роботи.

14 січня в церковному календарі – велике свято Обрізання Господнє (Христове). Святкується щорічно від IV століття. За законами Старого Завіту над хлопчиками, яким виповнилося вісім днів, в Ізраїлі проводили обряд обрізання. Так показували, що дитина має захист від Всевишнього і належить до народу, який був обраний Богом. Над Божим немовлям також провели обрізання на восьмий день після народження. Також цього дня його нарекли Ісусом (або Спасителем). Для православних християн свято Обрізання Господнього є символом духовного обрізання, тобто обмеження гріховних пристрастей та створення нового зв’язку між Богом через його Сина.

14 січня – день пам’яті святого Василія Великого. Прославився він як Вселенський учитель, який сам написав чимало богословних праць та створив правила чернецтва. Віряни вірять, що він є захисником землеробів, а тому цього дня зранку хлопчики ходять від хати до хати і посівають (засівають) зерном, бажаючи гарного врожаю. Святий Василій народився 330 року в місті Кесарія (Греція) у побожній багатій родині. Після здобуття вищої освіти він вирішив своє житті присвятити служінню Господу. Він прийняв хрещення, усамітнився зі своїми однодумцями та заснував громаду, яка походила на чернечу. Згодом Василій повертається на свою батьківщину і висвячується на диякона. Через деякий час стає єпископом Кесарії Каппадокійської. У той час імператор Валентин проводив жорстокі гоніння християн. Єдиним, хто безстрашно протистояв йому, був саме єпископ Василій.379 року через хвороби, які з’явилися у Василія внаслідок аскетичного життя, єпископ відійшов у вічність.

А у світі 14 січня святкують Всесвітній день логіки. Запровадили це свято дві міжнародні організації: CIPSH та ЮНЕСКО. Сталося це у Франції наприкінці 2019 року. Дату для святкування вибрали на честь дня народження видатного логіка XX століття Альфреда Тарського.

Саме логіка, свідомість та мислення є унікальними рисами людини. Але суспільство мало поінформоване про важливе значення логіки. Саме для того, щоб привернути увагу сучасників до цієї науки і було створене це свято.

14 січня увійшло до історії людства такими подіями:

27 до н. е. • В урочистій обстановці Октавіан склав з себе надзвичайні повноваження і оголосив про відновлення Римської республіки. Через два дні на зазадалегідь підготовленому Октавіаном сенаті він дозволив умовити себе стати принцепсом (першим громадянином, титул імператора) і називатись віднині Августом (божественним), оскільки був сином обожненого на цей час Цезаря. Октавіан також отримав щит із зобораженням чотирьох його головних чеснот — virtus, clemetia, institia, pietas (мужність, поміркованість, справедливість, благочестя).

1119 – у день святого Іларія на раді у французькому місті Труа заснований орден тамплієрів

1392 рік – король Владислав Ягайло надає міські права Холму;

14 січня 1506 року в Римі була знайдена і перевезена до Ватиканського музею скульптура “Лаокоон і його сини”. Шедевр відноситься приблизно до 1 століття до нашої ери. За свідченням Плінія, Лаокоон знаходився в будинку імператора Тита. Це твір трьох родоських скульпторів – Агесандра, Полідора і Афінодора. Сюжет Лаокоона взято зі сказань про Троянську війну і дуже вражаюче викладений в “Енеїді” римського поета Вергілія.

1526 – захоплений у полон король Франції Франциск I підписав Мадридський договір, за яким він відмовлявся від Бургундії

1604 рік – розпочинає роботу Гемптон-Кортська конференція на чолі з королем Англії Яковом I для обговорення вимог пуритан щодо зміни доктрини Англіканської церкви;

1649 • Після перемог під Жовтими Водами, Корсунем і Пилявцями, викупу за зняття облоги Львова, гетьман Богдан Хмельницький тріумфально в’їхав у Київ, де його особисто вітали київський митрополит Сильвестр і єрусалимський патріарх Паїсій та багатотисячний натовп містян.

1761 • Біля міста Паніпат (зараз Хар’яна, Індія) відбулась одна з найбільших битв XVIII століття — війська афганської імперії Ахмад-шаха Дуррані, що виступали у союзі з мусульманами занепалої Імперії Моголів, здобули перемогу над індуїстською армією Конфедерації Маратхів, підтримуваною французами. З обох боків у ній взяло участь більше 125 тисяч чоловік, близько 70 тисяч з яких загинули першого ж дня; ще близько 40 тисяч маратхів було вирізано на наступний день після пермоги афганців.

1794 рік – Елізабет Хог Беннетт з Едома (штат Вірджинія) стає першою американською жінкою, якій успішно зробили кесарів розтин;

1858 • Два італійські революціонери на чолі з Фелісом Орсіні здійснили невдалу спробу замаху на життя французького імператора Наполеона III, як ворога об’єднання Італії і пригнічувача французького народу. Змовники кинули в карету, якою імператор і його дружина Євгенія їхали в оперний театр, три бомби, але монарше подружжя не постраждало, натомість закинуло близько десяти випадкових перехожих. Орсіні був заарештований і через два місяці страчений.

1900 • У Римі в Театро Костанцо в присутності королеви Маргарити, президента італійської Ради міністрів Луїджі Пелле, міністра культури Баччеллі відбулася прем’єра опери “Тоска” Джакомо Пуччіні і була прийнята без захвату. Їй дорікали за неоригінальність мелодичних ідей, які повторюють попередні знахідки Пуччіні, в натуралізмі, особливої критиці піддалася сцена тортур.

1907 • В результаті землетрусу магнітудою 6,5 балів і викликаних ним пожеж було повністю зруйновано столицю Ямайки місто Кінгстон і загинуло близько 1000 чоловік.

1918 • У Росії запроваджено Григоріанський календар (новий стиль), який постановив 1 лютого вважати 14 лютого.

1922 рік – в Харкові ВУЦВК затверджує “Положення про радіотелеграфне агентство України (РАТАУ)”;

1933 рік – посольство Німеччини в Москві одержує доповідну записку від німецького консула в Києві А. Хенке про застосування штрафів в українському селі, про голод та різні захворювання;

1942 • В ході британо-американської конференції з вироблення єдиної стратегії у війні проти Німеччини, що розпочалась 22 грудня 1941 року, президент США Франклін Рузвельт і прем’єр-міністр Британії Уінстон Черчілль підписали рішення про створення Об’єднаного штабу військ.

1943 • У Касабланці (Марокко) відбулась таємна конференція за участю президента США Франкліна Рузвельта і прем’єр-міністра Британії Вінстона Черчілля, на якій були обговорені плани спільних військових дій проти Німеччини та її союзників, відкриття другого фронту в Європі і прийнято рішення вимагати безумовної капітуляції від Німеччини, Італії та Японії.

1944 • На північному заході СРСР почався наступ військ Ленінгардського, Волховського і 2-го Прибалтійського фронтів. До 1 березня німецькі війська були відкинуті на 220-280 кілометрів від Ленінграду.

1946 рік – Генеральна Асамблея ООН обирає Українську РСР членом Економічної та соціальної ради ООН;

1953 рік – в Гельсінкі (Фінляндія) в змаганнях на першість світу зі швидкісного бігу на ковзанах абсолютним чемпіоном світу стає українець О. Гончаренко (він набрав 193,143 очка);

1954 • У Сан-Франциско відбулось одруження 28-річної зірки кіно Мерилін Монро і 40-річного легендарного бейсболіста Джо Дімаджио. Їх шлюб проіснував лише дев’ять місяців, однак після смерті Монро в 1961 році Дімаджио протягом всього свого життя щодня надсилав на могилу колишньої дружини свіжі квіти.

У 1972 році зійшла на трон королева Данії Маргрете II.

1980 • Генеральна Асамблея ООН 104 голосами проти 18 засудила інтервенцію СРСР в Афганістан і прийняла резолюцію, що вимагала “негайно, безумовно і повністю вивести всі війська з Афганістану”. Однак це ніяк не вплинуло на подальші дії Рядянського Союзу, котрий, користуючись своїм право вето, за декілька днів перед тим заблокував прийняття подібної резолюції Радою Безпеки ООН.

1988 • 14 голосами “за” при жодному “проти” (США утримались), Рада Безпеки ООН проголосувала за припинення Ізраїлем депортації палестинців з їхніх земель і повернення уже депортованих на батьківщину.

1991 – на посаді першого й останнього прем’єр-міністра СРСР затверджений Валентин Павлов. При ньому відбудуться грабіжницька грошова реформа і ГКЧП

1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Мексикою;

1994 • У Москві під час зустрічі на найвищому рівні президенти України Леонід Кравчук, Росії Борис Єльцин і США Білл Клінтон і України Леонід Кравчук підписали угоду про вивезення з України стратегічної ядерної зброї та принципової згоди РФ надати компенсацію. Ця заява фіксувала міжнародні зобов’язання України отримати без’ядерний статус, незважаючи на спротив українського парламенту.

2004 рік – після близько 500-річної перерви прапор “п’яти хрестів” знову стає державним прапором Грузії;

2005 рік – космічний зонд “Гюйгенс” здійснює вдалу посадку на поверхню Титану;

У 2010 році Годинник судного дня був переведений на одну хвилину назад. Годинник судного дня – це проект, розпочатий американським виданням Bulletin of the Atomic Scientists. Він показує, наскільки людство близьке до глобальної катастрофи. Відлік Годинника почали в 1947 році. Саме тоді він вперше з’явився на обкладинці журналу Bulletin of the Atomic Scientists (“Бюлетень вчених-атомників”). На момент своєї появи – в 1947 році – Годинник показував 23:53. Геополітична ситуація на той час характеризувалася значним напруженням. Холодна війна тільки почалася, і відносини між США і СРСР ставали все складнішими. Згодом Годинник судного дня переводили вперед і назад 23 рази. 24 січня 2019 року журнал Bulletin of the Atomic Scientists вирішив не переводити стрілки Годинника судного дня. Зараз вони завмерли на загрозливій позначці 23:58 – за дві хвилини до півночі.

2011 • Перемогою закінчилась революція в Тунісі — після місяця вуличних демонстрацій проти режиму і корумпованих політиків країну залишив президент Тунісу Зін аль-Абідін Бен Алі, який вилетів в Саудівську Аравію. Наступного дня Конституційна рада Тунісу усунула його від влади і призначила тимчасовим виконувачем обов’язків президента спікера парламенту Фуада аль-Мубазаа.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА