Ми запитали про це вінницьких поліцейських. І чи правда, що вони масово звільняються, як і в інших областях.

Справжній скандал стався після гучної заяви старшого лейтенанта Дмитра Ринкового, який відкрито заявив ЗМІ про головну проблему всіх працівників поліції — низькі зарплати.

Зрештою, таку заяву «між собою» чи подумки робить тепер чи не кожен поліцейський. Бо чому він, на такій самій посаді, з такою ж освітою отримує в 5 разів менше, ніж його колеги з НАБУ та ДБР?

– Шановні громадяни, відкрито вам заявляю, що співробітники поліції працюють за їжу, тому що із зарплатою 13 тисяч гривень ледве вистачає лише на побут, — наголосив старший лейтенант Дмитро Ринковий від імені всіх поліцейських.

– Коли йшов до лав Нацполіції, то присягав на вірність народу України, а не корумпованій владі. Тож я почну з того, що всі співробітники поліції зіштовхуються з трьома найголовнішими проблемами на сьогодні — це відсутність мотивації, відсутність ефективного виконання покладених завдань та відсутність рівня довіри громадян. Я намагався вийти на контакт з керівництвом Міністерства внутрішніх справ і показати їм мій план оптимізації роботи Національної поліції. Я чесно намагався всіма можливими силами передати керівництву держави та міністру. Не почули…

Ось як прокоментувало цю ситуацію керівництво поліції Вінниччини:

– Середня заробітна плата серед 3,5 тисячі працівників поліції Вінницької області нині на рівні 13 тисяч гривень… Рядовий, який приходить на роботу в МВС, отримує від 6-7 тисяч гривень, і цей рівень мате­ріального забезпечення явно викликає невдоволення серед по­ліцейських, які щоденно охороняють громадський порядок і законність на Вінниччині, — зазначив Олег Кашперук, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Він­ницькій області. — Також цей дисбаланс у заробітних платах між поліцією та новоствореними силовими структурами призводить до того, що окремі працівники пишуть заяви і переходять на значно вищі — до 100 тисяч на місяць – оклади в ДБР та інші структури.

Водночас маю сказати, що заробітна плата для поліцейських Вінниччини виплачується в повному обсязі та без затримок. Некомплект по Вінницькому гарнізону нині становить близько 10%, і це не найгірша статистика по відомству… Звісно, є випадки, коли люди пишуть заяви на звільнення із різних причин — особистих та матеріальних…

Тому на часі підвищення заробітної плати міні­мум на 20% для особового складу, будівництво відомчого будинку на 22 квартири для Вінницького гарнізону, та минулого року було куплено для наших працівників 2 нових квартири…

Коли верстався номер, стало відомо, що правоохоронці отримають підвищення заробітних плат вже з лютого 2022 року.

– Команда МВС шукала рішення цієї непростої проблеми. І з Нового року є перші результати, — заявив міністр МВС Денис Монастирський. — На 2022 рік у Законі про держ­бюджет на це передбачено додаткових 2,8 млрд грн. Лише на зарплати Нацполіції додатково виділено 1 млрд грн.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ