Ви навіть не уявляєте, як це виглядає правдоподібно!

— Я живу в селі. Офіцер поліції у відставці. Але купився на цю аферу. Бо уявіть собі, що несподівано телефонує жінка, відрекомендовується слідчою.

Повідомляє шокуючу новину, що моя донька заходила в магазин і ненароком, зачиняючи двері, збила дитину. Тепер хлопчика 3-х років доставили у лікарню. Йому терміново потрібні ліки. Інакше помре… І тоді доньку посадять. Слідча веде цю справу, тому зараз у лікарні з ним. Тому потрібно терміново на карточку матері травмованого хлопчика вислати 5000— 100000, більше — скільки є…

— Ви ж розумієте, я порушую закон як слідча. Але по-людськи хочу вам допомогти, — голосом, який залазить в душу, повідомляє мені жінка.

Ну, як можна такому не повірити? У мене ж у Вінниці живе єдина донька. Ходить до магазину. І це реально могло трапитись.

І я, переляканий, навіть не з телефона, а з пошти, до якої йду, як під гіпнозом, відсилаю на ту карточку 5000 грн. Все, що запас на подарунки онукам.

Вже через денний час телефоную доньці і запитую, чи дитина вижила.

— Тату, яка дитина? — вона шокована, бо ж сама має двох маленьких…

— Ну, та, за яку вимагали кошти, яку ти збила в магазині.

— Які кошти? Тату, ти вислав кошти, колишній правоохоронець купився на ці «розводняки»? — не вірить моя донька, реальна слідча…

— А мені хоч під землю провались. Хіба можу сказати, що коли мова йде про дітей — батьки втрачають всяку логіку. І роблять можливе і неможливе, щоб допомогти…, — ділиться із «33-м» читач Петро Саволюк із Козятинського району.

Цікаво, що за 3 дні ще один читач, Василь Ковбасюк із Хмільника, мало не став заручником цієї ж «слідчої, що нарушає закон, але чинить по-людськи».

Він повідомив нам один в один історію, яку розповів Петро Саволюк. На його щастя, тоді поряд були його родичі.

Ось розповідає Сергій Бурачок, його швагро:

— Дивлюся, а після дзвінка від когось Василь побілів, замовк і кудись прямує від нас. Ми просимо закрити слухавку і повідомити, що сталось…

Він коротко: «Біда, Ірка, донька, дитину збила… Вона помирає…»

Доки батько продовжує слухати «шокуючі подробиці від слідчої», я набираю Ірину. Запитую її, де вона і чи нічого не сталось.

Нічого! І вона не розповідає про проблеми, а вітає з наступаючим Новим роком!

Доки Вася відходив, ми залефонували тій слідчій-аферистці. І вона взяла трубку… Думала, гроші хочемо перевести.

— Що, сволото, грошей наших захотіла? І скільки ж ти вже облапошила людей! — кажемо ми. Вона поклала трубку і далі цей телефон — 0501871274 — вже був поза зоною.

Чи багато таких історій з аферами було в цьому році? У правоохоронних органах в один голос запевняють, що, напевно, найбільше за всі роки.

Та і наша статистика показує, що дійсно дуже багато.

Знімали з карточок, коли купували товар по Інтернету. Телефонували аферисти і повідомляли, що карточка закінчилась. Довірливі люди повідомляли всі координати, які у них просили аферисти… А ще були афери з обміном купюр у пенсіонерів, навіть тисячею Зеленського. Мовляв, дайте номер карточки, щоб було куди переслати.

Ну і традиційний «пороблено-задавнено», «ві­нець безшлюб­ності» і «на смерть»…

Довірливі жінки і дівчата під гіпнозом ромів виносили добровільно міль­йони, щоб відробили!

Не один злочин був розкритий — а нерозкритих тисячі і десятки тисяч.

Як говорять спе­ціалісти — центр таких аферистичних груп знаходиться у тюрмах. Особливо у ОРДЛО.

Для прикладу, щоб уявити собі масштаби афер, слід знати лише одну цифру. «Смотрящому» лише однієї зони у Вінниці на карточку щомісяця «капало» 2 млн 500 тис. грн.

Цікаво, що коли ми спілкуємось із колегами з інших країн, особливо США та Євросоюзу, вони й не чули про такі афери. Дивуються, як можна бути такими довірливими — раз. Чому, знаючи способи крадіжок в банках, вони не змінюють код захисту? Чому правоохоронці по гарячих слідах не знаходять їх? Бо багато потерпілих жалілись, що номер, з якого їх обібрали, ще був у зоні досяжності, але правоохоронці, як і охорона банку, наказували чекати.

Одна читачка взагалі розпо­відала, що на її пограбовану кредитну карточку, з якої аферисти за 1 хвилину зняли 20 тисяч (чому не було лімітів?), ще й збільшили ліміт.

Висновок: такого поголовного пограбування бути не може. Про це мають подумати довірливі громадяни — перевіряйте будь-яку інформацію. Будь-яку! Бо завтра вже не буде «слідча», «друзі ваших дітей», чи «знімання порчі» — будуть метеорити, кінець світу! Згорілі вклади! Та що завгодно буде! Але порятунок потопаючих… справа рук самих потопаючих.

Все піддавайте сумніву і перепровіряйте! Все!

Нардепи від Вінниччини, керівництво держави в 2022-му мали б заслухати і правоохоронців, особливо кіберполіцію, коли по країні такі масові грабежі через телефони і банки. Аферисти знають бази — значить, треба змінювати підхід!

Отож, будьте здорові, щасливі! І не купуйтесь на «розводняки»…

У блатному світі «розвести лоха», тобто нас із вами, — не западло! А успіх!

А знаєте, як одна ромка, яка давала інтерв’ю «33-му», зізналась:

— Якщо українці і далі будуть такими «лохами», то ми не собі, а вже нашим коням золоті зуби вставимо!

Тетяна Квасюк