Бо ця банда кримінальних «колядників» ошукала більше 20 громадян із різних областей України на суму понад пів мільйона гривень.

Цікаво, що картково-телефонну «схему» організував за гратами Він­ниць­кої виправної колонії 33-річний засуджений… Він сидить за крадіжки і наркоту. Але нині зібрав команду «колядників» із 7 учасників, в тому числі й із колишніх засуджених.

Про «схему» розводу на гроші розповів начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП у Вінницькій області.

— Шахраї, які знаходились у місцях позбавлення волі, телефонували до громадян та, представляючись працівниками безпеки банку, отримували їх персональні дані — пін-коди та CVC-коди. Після цього вони переказували кошти потерпілих на рахунки своїх спільників на волі, а ті знімали готівку та передавали її в тюрму. Так само через своїх спільників засуджені отримували сім-картки різних мобільних операторів та телефони для нових злочинів, — розповів Євген Кронівець.

— У ході обшуків, проведених у тюрмі та за місцем проживання зловмисників, слідчі вилучили речові докази їхньої злочинної діяльності, а також наркотичні речовини.

До обшуків у «колядників» долучили силову підтримку спецпідрозділу КОРД і оперативний відділ виправної колонії «Циклон»… Адже бандити під марихуаною та амфетаміном могли чинити збройний опір на квартирах, де знайшли пачки сім-карток, десятки мобільних телефонів та банківських карток, «чорну» бухгалтерію із записами надходжень на карткові рахунки…

Всі учасники «схеми» отримали обвинувачення у шахрайстві в особливо великих розмірах із використанням електронно-обчислювальної техніки. За цей злочин «колядникам» загрожує до 8 років позбавлення волі чи новий термін ув’язнення до вже існуючого.

Сергій Годун