У нас стоїть піч-камін чавунна KAWMET P7. Я просто ввела в Гугл «купити чавунну піч» і вибрала той варіант, який мені сподобався візуально. За характеристиками площа обі­гріву цієї моделі 105 кв. м. І це єдине опалення у нас вдома! — розповіла вінничанка Міла Поровозюк, яку в соцмережах ще називають блогеркою «Леді він­таж».

Чому ми вирішили ставити чавунну піч, а не щось інше? Нам потрібно було щось, що можна швидко встановити. І це точно не про котел та батареї.

Я хотіла у домі живий вогонь. Камін — це добре, але так само, як і з першим пунктом, його робити довго, і це повинен робити той, хто в цьому розуміється. Буржуйку ми встановили за день. Ми підготували для неї куток, викладений термоплиткою, і цього достатньо.

З плюсів: швидко прогріває, красиво виглядає, швидко встановлюється, можна перенести в інше приміщення, на ній можна готувати. З мінусів: пил. Про це не писалося ніде, і я не була до цього готова. При чищенні піднімається попіл і рівним шаром сідає на всі поверхні. Потрібно постійно підкидати дрова. Опіки. Я вже не раз випадково торкалася дверцят або стінок, коли закидала дрова, тому руки в опіках.


У нас будинок на 65 квадратів. Ми відкриваємо всі двері, і тепло розповсюджується по всьому будинку. Якщо запалити камін о 8-й ранку, то вже до обіду в будинку дуже тепло, а до вечора, при постійному підкиданні дров і зовсім спекотно. Закидаємо останні дрова ми перед сном і зазвичай вранці маємо вугілля для наступного розпалу. Звичайно, до ранку будинок трохи остигає, але не критично, градусів до 15.

Важливо: все сказане засноване на нашій теплій осені та зимі. За весь час у нас на вулиці температура лише на кілька днів опускалася до -9, а решта часу була десь -2, або навіть +6. Тому, чи буде пічка справлятися зі своєю функцією у -30 і опалювати весь будинок – я ще не знаю. У будь-якому разі я дуже задоволена нею. Мені подобається сам процес, подобається спостерігати за вогнем.

Про кількість використаних дров розповім наступного разу.

Богдан Ковалій