З’ясувалося — діти втікали від жорстокого вітчима… Ця історія сталася ще напередодні Різдва, і віриться, що матиме щасливе завершення.

А тоді начальниця сектору ювенальної превенції Поділь­ського районного управління поліції Одеської області Катерина Нігрецкул розповіла:

«Про хлопчиків у поліцію повідомили пересічні громадяни, які їхали на автомобілі трасою і звернули увагу, що діти йдуть вздовж дороги без взуття і самі. Ми поїхали до місця, на яке орієнтовно вказали люди, і розшукали дітей. При наближенні машин вони ховалися у кущах. Коли ми запитали, чого ті бояться, у відповідь почули: повернення додому у Вінницьку область. Про ситуацію, що склалася, ми сповістили колег з сусідньої області. На той час повідомлення про зникнення з дому дітей їм не надходило. Зараз поліцейські шукають матір хлопчиків, аби з’ясувати, що все-таки сталося в їхній родині. Поки ж Ваня та Сашко залишатимуться з бабусею».

Малюків обігріли та заспокоїли. Ваня та Сашко розповіли, що живуть з двома меншими сестричками, мамою та вітчимом, який їх нібито ображає. І це стало причиною того, що вони пішли шукати прихистку в бабусі, яка живе у Балтському районі, с. Перейми Одеської області. Ювенали розшукали літню жінку. Виявилося: онуки — часті гості в її домі, тому вона мала всі необхідні речі, щоб перевдягнути їх.


Коли втікачів вже знайшли, виявилося, що про їхнє зникнення ніхто до вінницьких полі­цейських не звертався. І поки правоохоронці розшукували матір, хлопці залишалися з бабусею. Їх негайно оглянули лікарі, боялися переохолодження. На щастя, будь-яких ушкоджень медики не виявили, а госпіталізовувати дітей до лікарні бабуся заборонила.

Вони й до­сі налякані. Розповіли, що віт­чим бив їх по голові і ставив у куток за те, що не допомагали доглядати за меншими сестричками. Від села Перейми до Любомирки – 35 кілометрів. Але хлопці побігли навпростець, полями й городами. Там загубили своє взуття. А щоб ноги не стрягли у багнюці, вирішили піти трасою, де їх і знайшли. Бабуся Тетяна Постернак розповіла, що малі до неї навідуються часто. А після цього випадку дуже налякалася і вирішила, що обов’язково забере Сашу та Ваню до себе.

З’ясувалося, що сім’я, в котрій жили братики, вже давно під наглядом соціальних служб і вважається неблагона­дій­ною. І за неналежне виховання батьків вже притягали до адміністративної відповідальності. Мама Лариса часто пиячить разом з вітчимом хлопців. Діль­ничні по­ліцейські розповідали, що вона часто міняла чоловіків, але з цим Василем вже три роки. Він справді був суворим до хлопців. Скаржився, що вони неслухняні, тому сварилися часто. Коли народилися молодші, Лариса віддала хлопців до інтернату в Ободівку. А того дня Саша та Ваня були у мами на канікулах. Але вирішили втекти до бабусі.

Лариса ж навіть не дуже хвилювалася, що діти зникли. Пообіцяла їх забрати від бабусі. Утім, правоохоронці разом з со­ціальними службами у суді вимагатимуть, щоб Ларису позбавили батьківських прав. А на Святвечір поліцейські навідалися до двох утікачів і привезли їм гостинці.

Ще двоє неповнолітніх зі Жмеринського району на Різдво пішли колядувати і додому не повернулися. Про їхнє зникнення поліцейських повідомила бабуся двох сестер, котрим 15 і 17 років. Невдовзі втікачок розшукали. Начальник відділу ювенальної превенції ГУНП у Він­ницькій області Інна Михайловська розповіла, що дівчат знайшли неподалік Пеньківки. Разом з друзями вони йшли в напрямку Вінниці. За словами неповнолітніх, вони нічого про поїздку не сказали рідним, тому що їх би не відпустили.

Тетяна Кондратьєва