17 січня у церковному календарі – день вшанування Собору 70 святих апостолів. Ця подія була створена для того, щоб запобігти незгоди в шануванні святих апостолів, а також нагадати вірянам, що кожен з них є рівноправним. Христос перед останньою своєю проповіддю у Галілеї, обрав 70 апостолів, які мали тимчасове призначення стати “вісниками”. Саме вони повинні були розповсюдити по світу благу вість про прихід Христа. Ходили апостоли по двоє і проповідували Євангеліє в усіх містах, які відвідували.

Православна церква 17 січня вшановує пам’ять мучеників Зосими і Феокосту. Зосима вважається покровителем бджолярів. Йому моляться про хороший збір меду.

У цей день у світі відзначаються День дитячих винаходів, Дату обрали на честь дня народження винахідника, науковця, публіциста та громадського діяча Бена Франкліна. Будучи 12-літнім підлітком він створив свій перший винахід. А саме – наручні ласти для плавання.

Міжнародний день наставництва. Запровадили це свято 2017 року і присвятили дню народження Мухаммеда Алі, який був видатним громадським діячем та боксером.

А ще 17 січня святкують Міжнародний день канатної дороги. Дату обрали не випадково. Саме цього дня 1871 року був виданий патент на канатну дорогу. Проєкт заснував американець британського походження Ендрю Сміт Голідей, а головним інженером став Вільям Еппелшмеймер. Цим людям знадобилося 2 роки, щоб збудувати вагончики, які за допомогою спеціального механізму кріпляться на міцні шахтарські канати. Перша канатна дорога була названа Clay Street Hill Railroad в Сан-Франциско, а її пасажирами стали мешканці міста. Відкрилася вона 1 вересня 1873 року.

17 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1209 рік — відкрито Кембриджський університет;

17 січня 1377 року резиденцією глави католицької церкви Папи Римського став Ватикан.  Остерігаючись втратити владу в Папській області і користуючись послабленям Франції, папа Григорій XI відгукнувся на заклик Катерини Сієнської і повернувся з Авіньона (Південна Франція) до Риму.

У 1462 році португальським мореплавцем Діогу Афонсу був відкритий острів Санту-Антан (Кабо-Верде) в Атлантичному океані.

1558 рік — починається Лівонська війна, яка тривала 25 років і в яку всступили Велике князівство Литовське, Шведське та Датське королівства.  Закінчилась підписанням Ям-Запольського мирного договору, за яким Росія втратила всі свої завоювання, здобуті на початку юойових дій, а також земель на кордоні з Річчю Посполитою і ряду приморських балтійських міст.

1595 рік — французький король Генріх Наваррський оголошує війну Іспанії;

1598 – У Москві на 41-у році життя помер цар Федір Блаженний, третій син Івана Грозного і останній представник московської гілки династії Рюриковичів на царському троні. Спадкоємцем престолу стала його дружина Ірина, яка правила лише тиждень і зреклась престолу на користь свого брата Бориса Годунова.

У 1605 році вперше був опублікований роман Сервантеса “Дон Кіхот”.

У 1773 році британський корабель Resolution під командуванням англійського мореплавця і мандрівника Джеймса Кука став першим судном, що перетнув Південний Полярний круг. Кук побороздив весь Тихий океан, побував в Австралії, Новій Зеландії і на багатьох південних островах, що стали пізніше англійськими колоніями. Кук здійснив три знамениті експедиції.

У 1805 році в Харкові було відкрито перший у Східній Україні університет.

1904 рік — відбувається прем’єра п’єси Чехова “Вишневий сад”;

1917 – Данія і США підписали договір за яким останні ставали власниками Віргінськими островами 3 31 березня поточного року, придбавши їх за 25 мільйонів доларів.

У 1919 році польський легендарний піаніст і композитор Ігнацій Ян Падеревський став прем’єр-міністром Польщі. На цій посаді Падеревський пробув менше року, проте встиг взяти участь у Паризькій мирній конференції. Вже в грудні 1919 року він подав у відставку і повернувся до концертів, які давав переважно в США. Але пішовши з активної політики, Падеревський залишався справжнім патріотом Польщі. У 1940 році він увійшов до складу Польської народної ради, що знаходиться в Лондоні, і відродив свій Фонд, а щоб забезпечити його грошима, вів активну концертну діяльність. Під час одного концертного турне він сильно застудився, захворів на запалення легенів і помер 29 червня 1941 року в Нью-Йорку.

1919 – на станції Яма створено центральний військово-революційний комітет Донбасу

1920 – голова Директорії УНР Симон Петлюра направив ноту до Вищої ради союзних і Сполучених держав у Парижі про допомогу Україні

1920 – Набула чинності Вісімнадцята поправка до Конституції США, якою заборонявся продаж, виробництво та транспортування алкоголю. «Сухий закон» діяв до 5 грудня 1933 року, коли він був скасований Двадцять першою поправкою до Конституції США. На рівні окремих штатів обмеження залишались до 1948 (Оклахома, Канзас) чи навіть 1966 (Місісіпі) року.

1921 рік — у Відні створено Український вільний університет, який незабаром переведуть у Прагу;

1929 – В серії щоденних коміксів «Thimble Theatre» компанії «King Features Syndicate», що друкувалися в «New York Journal», вперше з’явився персонаж моряк Попай, створений американським художником Елзі Сегаром. Згодом він став героєм і мультфільмів. У більшості випадків Попай постає перед читачами і глядачами моряком середнього віку з незалежним характером, своєрідним голосом і манерою мови (перекручує слова і «ковтає» звуки), сили которого неймовірно збільшувались після з’їденої порції шпинату.

1931 – в СРСР запроваджено всесоюзний фізкультурний комплекс “Готовий до праці й оборони СРСР” (ГТО).

Він включав нормативи для п’яти вікових груп від 10 до 60 років. Тих, хто виконував ці нормативи, нагороджували значком ГТО. Комплекс лишався актуальним до кінця 1980-х років

1944 – Англо-американські війська розпочали операцію “Пантера”: висадившись в центральній Італії в районі міста Кассіно, вони до травня подолали і зруйнували німецьку оборону лінію “Густав”, що перетинала Аппенінський півострів і опиралася на природні водні рубежі — ріки Рапідо, Гаріоьяно та Сангро. Це змусила німецькі війська швидко відступити на північ Італії.

1945 – В ході Вісло-Одерської військової операії радянські війська під командуванням Георгія Жукова звільнили від німців столицю Польщі Варшаву. На цей час з 1.3 мільйона передвоєнного населення в місті залишилося лише 153 тисячі чоловік.

1945 – У Будапешті, зайнятому радянськими військами, зник шведський дипломат Рауль Валленберг, людина, яка зберегла життя десяткам тисяч переслідуваних фашистами євреїв. Лише у 1957 році російські власті офіційно визнали, що Рауль Валленберг був заарештований НКВС як військовополонений і вивезений до Радянського Союзу, де помер у тюрмі через два роки. У липні 1944 Валленберг був призначений першим секретарем шведського дипломатичного представництва в Будапешті. Користуючись своїм дипломатичним статусом, він видавав багатьом євреям шведські «захисні паспорти», що давали власникам статус шведських громадян, які очікують репатріації. Колишній директор Особливого архіву СРСР Анатолій Прокопенко стверджує, що радянська розвідка за допомогою завербованого агента вела стеження за Валленбергом у Будапешті, досьє про це він виявив 1991 року в головному архіві КДБ[

1949 рік — в США починається судовий процес над лідерами комуністичної партії США;

1961 – У провінції Катанга страчений Патріс Лумумба, перший прем’єр-міністр Демократичної Республіки Конго, викрадений в ході громадянської війни за наказом міністра оборони Мобуту Сесе Секо.

1966 – Над іспанським середземноморським містечком Паломарес відбулося зіткнення двох американських військових літаків — бомбардувальника B-52 і заправника KC-135. Загинуло вісім членів екіпажів і загублено чотири водневі бомби — три з них впали на сушу, одна в море. Жодна з бомб не була в бойовому стані, однак від падіння двох з них відбулися потужні вибухи і в довкілля Паломареса відбувся викид радіоактивного плутонію. 2 тисячі американських військових та іспанських національних гвардійців були змушені провести дезактивацію території і до США було вивезено 1400 тон радіоактивного грунту і овочів. Третю бомбу, що не вибухнула, було знайдено неушкодженою практично зразу, а четверту, котра впала в море, — лише 7 квітня.

1991 рік— починається американська операція в Іраці “Буря в пустелі”;

У 1995 році понад 6400 людей загинули в результаті потужного землетрусу, що стався в японському місті Кобе.

1996 – У федеральному суді Нью-Йорка засуджено на довічне ув’язнення Шейка Омара Абдель-Рахмана, ісламського клерикала, звинуваченого в участі у змові, що мала на меті проведення ряду терористичних актів на території США, Ізраїлю та Єгипту.

2000 рік — режим талібів Афганістану заявляє про визнання ним незалежності Чечні;

2001 – компанія “Monsanto” оголосила про початок польових випробувань першого на планеті генетично модифікованого сорту пшениці

2006 – Еллен Джонсон Серліф прийняла присягу як 24-й президент Ліберії і стала першою жінкою на цій посаді в Африці. В 2011 році вона стала лауреатом Нобелівської премії миру «за ненасильницьку боротьбу за безпеку жінок і за права жінок на повноправну участь у досягненні миру».

2007 – Внаслідок нещасного випадку під час полювання в районній лікарні міста Ізюм помер народний депутат Верховної Ради України V скликання, голова комітету Верховної Ради з питань правової політики та заступник голови фракції Партії Регіонів Євгеній Кушнарьов. Трагедія сталася у Харківській області, біля міста Ізюм, у мисливському угідді «Гай». За даними, Міністерства внутрішніх справ, інцидент стався, коли мисливці поверталися на автомобілі після полювання. Попереду вискочила якась тварина, мисливці вийшли з машини й почали стріляти. Кушнарьов випадково опинився в секторі вогню i був поранений. Постріл був зроблений із нарізного карабіна італійської марки Benelli. Куля влучила у живіт та пошкодила життєво важливі органи.

2010 рік — відбувся перший тур виборів Президента України, в якому перемогли Віктор Янукович та Юлія Тимошенко.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА