18 січня в церковному календарі – Хрещенський Святвечір або Надвечір’я Богоявлення. Святкується це свято за день до Водохреща або Йордану. Це особливий вечір, який входить в перелік різдвяних свят і передує одній з найважливіших подій в житті Ісуса Христа – хрещенні в річці Йордан. На Хрещенський Святвечір традиційно встановлений піст. На святковому столі основною стравою є кутя, яку ще називають “голодною”. З XI століття вода освячується двічі на рік: на Хрещенський Святвечір та на Водохреща. Протягом усього року освячену воду приймають натщесерце. Вважається, що вона допомагає лікувати різні хвороби і захищає людину.

А ще 18 січня святкують День запалювання маяка. Невідомо, кому належить ідея створення цього дивовижного свята, але для багатьох ця подія є символом романтики і надії. Існує цікава легенда, що колись моряки рятували своє життя у відкритому небі за допомогою яскравих зірок. Адже вони вказували їм безпечну дорогу додому. Але через деякий час вони вирішили віддати людям частину свого світла. З тої пори, як тільки на землю опускається темрява, найсміливіші та найяскравіші зорі спускаються з небес, щоб у високих вежах запалити світло і допомогти всім, хто заблукав. Це прекрасне свято нагадує людям, що надія є дуже сильним відчуттям, яке в житті будь-кого має велике значення. Саме надія рухає нас вперед, допомагає долати перешкоди на нашому шляху. Якщо запалити у душі маяк, то його світло стане вогником надії в темряві недовіри.

18 січня святкують День тлумачного словника. Це свято є неофіційним, тому відсутня будь-яка інформація про дату його створення чи засновника. Лише відомо, що дата була обрана на честь дня народження британського лікаря, лексикографа Пітера Марка Роже, який створив відомий Тезаурус Роже (один з перших в історії відомих на сьогодні ідеографічних словників). Народився він 18 січня 1779 року.

18 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1535 • На пустельному тихоокеанському узбережжі Південної Америки іспанський конкістадор Франсіско Пісарро заснував місто Лос-Рейес де Ліма, нині відоме як Ліма, столиця Перу.

1654 • У Переяславі відбулась рада козацької верхівки, на якій генеральна старшина на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким, а також полковники та сотники висловились за перехід Гетьманщини під зверхність московського царя. Переяславська рада завершилась спільною присягою її учасників. У зв'язку з втратою оригінальних документів, підписаних у Переяславі Богданом Хмельницьким та Василієм Бутурліним, керівником московського посольства, залишається невідомим якою по характеру була Переяславська угода — персональна унія, державна унія, васальна угода чи тимчасовий військовий союз. Після зачитування царської грамоти гетьманом Богданом Хмельницьким старшина та московські посли пішли до Успенського собору, де духовенство мало привести їх до присяги. Однак Хмельницький зажадав, щоб посли першими присягнули посли від імені російського царя, що мало б забезпечити Україні збереження її прав, а також було б ствердженням союзу між обома державами. Але боярин Василь Бутурлін рішуче відмовився скласти присягу - мовляв, цар не присягає своїм підданим. При цьому керівник посольства двічі стверджував, що цар охоронятиме всі права України.

Після тривалої наради, враховуючи слова Бутурліна, які гетьман та старшина тлумачили як рівнозначні присязі, Хмельницький і козацька старшина заприсяглися перед російською делегацією у тому, "щоб бути їм із землею і городами під царською великою рукою невідступно".

Загалом у день Переяславської ради присягу склали 284 особи. Від імені царя гетьману було вручено грамоту та знаки гетьманської влади - військовий прапор (хоругву), булаву та шапку. Ніякого письмового договору в Переяславі укладено не було. Лише після від'їзду Бутурліна козацька старшина з гетьманом узялися за вироблення умов договору. Було вирішено віддати Україну під протекторат Московської держави зі збереженням основних прав і вільностей Війська Запорозького; написано проект договору у формі петиції до царя з 23 пунктів, цей проект привезли в Москву наприкінці березня 1654 р.

Після Переяславської ради представники московського посольства побували у 117 містах і містечках України для прийняття присяги населення на вірність цареві. За їхніми даними, присягу склали 122 542 особи чоловічої статі. Безумовно, ця цифра була завищена.

Відмовилися підтримати Переяславську угоду й присягати московському царю низка представників козацької старшини, зокрема полковники Іван Богун, Осип Глух, Григорій Гуляницький, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Михайло Ханенко, козацькі полки Брацлавський, Кропивнянський, Уманський, Полтавський (царських представників там побили киями), деякі міста, зокрема Чорнобиль, а також українське духовенство на чолі з митрополитом Косівим. Не присягала Запорізька Січ

1701 • Пруське герцогство стало королівством — Фрідріх III, курфюст Бранденбурзький і герцог Пруський, у Кенінгберзі власноручно коронував себе і став королем Прусії під іменем Фрідріх І. Проголошення Прусії королівством стало можливим за згоди імператора Леопольда І, котрий надав Фрідріху право іменуватись королем в обмін на зобов'язання підтримати Габсбургів у їх війні за Іспанську спадщину.

1778 • Англійський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, що побачив сучасні Гавайські острови. Через два дні він висадився на острові Кауаї і назвав архіпелаг Сандвичевими островами на честь свого покровителя Джона Монтегю, герцога Сандвичського.

1825 • У Москві відкрито нове приміщення Большого театру, збудованого у стилі класицизму за проектом архітектора Осипа Бове.

1871 • У Дзеркальному залі Версальського палацу під Парижем король Прусії був проголошений німецьким імператором Вільгельмом І. Цим символічним актом завершилась боротьба за об'єднання всіх німецьких земель (без Австрії) в єдину національну державу — Другий рейх. Проголошення Німецької імперії саме у Франції після її поразки у війні 1870 року мало на меті продемонструвати Європі потужність нової держави.

У 1901 році відкрилося перше кабаре в Берліні. Кабаре - невеликий розважальний заклад з художньо-розважальною програмою - має французьке коріння, вперше виникло в 1881 році в Парижі. У 1889 році там же було відкрито знамените кабаре "Мулен Руж", що стало класикою жанру. Берлінське кабаре "Uberbrettl" заснував Ернст фон Вольцоген.

1912 • Після двомісячної подорожі на Південному полюсі з'явилася експедиція британця Роберта Скотта, на 36 днів пізніше, ніж тут побував норвезький дослідник Роальд Амудсен. Експедиції різними шляхами добирались до полюсу і були по-різному екіпіровані. Вийшовши 20 жовтня з базового табору, розміщеного на 60 миль ближче до мети, ніж табір Скотта, експедиція Амудсена рухалась на санях, запряжених ескімоськими собаками, успішно досягла полюсу і повернулась до корабля в Уельській бухті. Роберт Скотт з товаришами стартували 31 жовтня і обрали маршрут на 150 кілометрів довший, ніж маршрут Амудсена, частину якого їм довелось подолати пішки. Вони досягли полюсу лише 17 січня, а на зворотній дорозі через снігові бурі всі члени експедиції загинули.

1918 - більшовицькі війська під проводом генерала Михайла Муравйова, посилені революційними загонами червоногвардійців із центральних губерній Росії, почали наступ на Київ, аби відібрати владу в Центральної Ради.

На зборах студентів Київського університету Св. Володимира і та Українського національного університету ухвалено рішення створити студентський курінь ім. Січових стрільців

1919 • У Лондоні засновано автомобілебудівну компанію "Бентлі Моторз", котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році "Бентлі" була придбана компанією "Роллс-Ройс".

1919 рік – у Версалі розпочинається Паризька мирна конференція, учасники якої схвалюють статут Ліги націй;

1919 - більшовицький уряд України прийняв рішення про відокремлення церкви від держави

1926 - у Москві на Арбаті в кінотеатрі "Художній" відбулася прем'єра фільму Сергія Ейзенштейна "Броненосець Потьомкін"

1934 рік – британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, через які передавали про скоєні злочини;

1942 • З Харкова до Кельна вирушив перший ешелон з 1117 остарбайтерами. Загалом за роки Другої світової війни з України виїхало понад два мільйони чоловік, які працювали в сільському господарстві, гірничодобувній і металургійній промисловості та на воєнних заводах, що виробляли озброєння для німецької армії.

1943 • Після взяття радянськими військами Шлісельбургу радянські власті повідомили про прорив німецького блокадного кільця навколо Ленінграду, котре оточувало місто з 8 вересня 1941 року. За 872 дні блокади в Ленінграді, що вистояв під натиском неперервних атак і бомбардувань, від голоду хвороб, холоду і поранень загинуло близько 650 тисяч цивільних громадян.

1944 рік – на Волині відбуваються перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС;

1963 • У Львові на базі місцевої команди «Сільмаш» створено футбольну команду «Карпати», яка виступала в другій групі класу «А». Перший свій сезон клуб завершив на 7 місці серед 18 команд.

1964 рік – американські лікарі закликають конгрес зобов'язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров'я; До речі, першим з європейців про звичай тютюнопаління дізнався Колумб, побачивши це в індіанському селищі в своїй експедиції. За даними ВООЗ, за весь 20-е століття тютюнопаління стало причиною смерті 100 мільйонів чоловік по всьому світу, в 21-му столітті ця цифра може зрости до мільярда.

1964 рік – гурт "Бітлз" вперше потрапляють в американський хіт-парад з піснею "I want to hold your hand";

1991 • Бундестаг вчетверте обрав федеральним канцлером лідера партії ХДС Гельмута Коля. Сформований ним новий уряд об'єднаної Німеччини цього дня прийняв присягу; вперше серед міністрів було чотири жінки.

1995 рік – під час землетрусу силою 7,2 бала в місті Кобе (Японія) загинуло шість з половиною тисяч осіб;

1996 • Лайза Марі Преслі розлучилася з Майклом Джексоном.

1996 рік – на носії нового типу (DVD) виходить перше програмне забезпечення;

1997 рік – норвежець Берґ Усланд закінчує свій окремий перехід через Антарктиду, який почався 15 листопада 1996 року. Усланд рухався на лижах і використовував паршут для прискорення. Він пройшов 1695 миль (близько 2.5 тисяч кілометрів) від острова Беркнер до бази Скотт.

2010 — вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті — 16 загиблих.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА