У цьому році розпочинається реалізація нового великого проєкту з термореновації 8 муніципальних закладів галузі освіти та медицини. Заплановані роботи розраховані на декілька років.  17 січня, міський голова Сергій Моргунов проінспектував садочки, які є найскладнішими з погляду реконструкції, адже потребують найбільшого обсягу робіт. Наприклад, будівлі садочку №13  майже 100 років.

За підсумками енергоаудиту, для термореновації були обрані найбільш затратні заклади з погляду споживання енергоносіїв, це 5 дитячих садочків (№№ 13, 29, 34, 59, 74), 2 школи (№12 та №31), а також пологовий будинок №1. Враховуючи масштабні обсяги робіт, планується залучити додатково кредитні ресурси в розмірі близько 200 млн грн. У підсумку, коли завершать роботи у рамках проєкту з термомодернізації, у громаді вже будуть комплексно утепленими 30 садочків (з існуючих 60), а це – кожен другий. А щодо шкіл – 18 з 45.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що наразі у Вінниці кожен третій дитячий садочок та школа термомодернізовані. «Враховуючи сьогоднішню вартість енергоносіїв, нам потрібно достатньо швидко виконувати термомодернізацію. На жаль, технологічні, а саме головне – фінансові умови, не дозволяють це зробити. Тому ми беремо кредит. Перший етап масштабної термомодернізації закладів освіти був завершений у 2020 році. У цьому році ми плануємо розпочати роботи у школі №12 та №31, а також – п’яти садочках. Окрім того, завершимо такі об’єкти, як садочок №16 на вулиці Зерова, Палац дітей та юнацтва, школи №23 та №2. Як результат, із 45 шкіл нашої громади буде термомодернізовано 18, а це 40 %. Ми на цьому не будемо зупинятися», – каже Сергій Моргунов.

Міський голова Сергій Моргунов побував сьогодні, 17 січня, у дошкільному навчальному закладі №29, що на вул. Некрасова,7. Будівля зведена ще у 1964 році. Тут 10 груп дітей: 2 для раннього віку та 8 для дошкільного віку, з яких 2 інклюзивні. За останні п’ять років тут виконали капітальний ремонт вікон, оновили пральню та харчоблок, встановили систему очищення питної води. Також зробили поточний ремонт покрівлі та інженерних мереж.

Також очільник міста відвідав ДНЗ №13 (вул. Магістратська, 58). Приміщення закладу складається з 2-х корпусів: І корпус зведений до 1930 року, ІІ корпус – 1971 року. Заклад розрахований на 9 груп, дві з яких – для дітей з порушенням зору та 1 інклюзивна. У 2019 році придбали пароконвектомат та пральну машину, встановили систему очищення питної води. Також у закладі виконувався капітальний ремонт покрівлі, у рамках термомодернізації дах додатково утеплять.

Проінспектував Сергій Моргунов й садочок № 25 (вул. Князів Коріатовичів, 147). Заклад має два корпуси: 1963 та 1974 років. Цей заклад відвідує 222 дитини.

«По садочку №25 прийняли рішення масштабніше підійти до ремонту. Тут потрібно провести внутрішнє перепланування частини дитячого садочка під молодші групи. Також треба зробити часткове перепланування у старших групах – відповідно до нових стандартів. Є достатньо серйозні виклики по благоустрою території, реконструкції приміщення, термомодернізації, встановленню ІТП. Цей об’єкт виділимо в окремий проєкт, який буде реалізовуватися у наступні роки. Спершу необхідно розробити якісну проєктно-кошторисну документацію, де будуть враховані усі ці пункти», – зазначив Сергій Моргунов.