19 січня в церковному календарі – Водохреще (Хрещення Господнє, Йордан). Третє і останнє свято різдвяно-новорічного циклу, яке присвячене події, коли Іоанн Хреститель хрестив Ісуса Христа на річці Йордані. Коли Божому Сину виповнилося 30 років, він пішов до річки, щоб прийняти обряд хрещення. Хоч він і був безгрішним, але показав цим свою приналежність до роду людського і готовність прийняти на себе наші гріхи. Хрещення – особливий обряд для всього християнського світу. Під час нього відбувається очищення людини від зла та процес її єднання з Господом. Водночас, разом з хрещенням Ісус Христос освятив воду річки Йордан, а тому цього дня за традицією після святкової молитви священник освячує воду.

Разом із Водохрещем віряни святкують свято Богоявлення Господнього. Хоч їхня дата і збігається, але це два різних свята. Згідно зі священними переказами, коли Ісус Христос вийшов з води після обряду хрещення, небеса розкрилися і звідти опустився Святий Дух у вигляді голуба. Також з неба голос проголосив, що Христос є Сином Божим. На думку православних та греко-католицьких християн саме цього дня з’явилася Свята Трійця: Бог, Син і Святий Дух.

19 січня в світі святкують День музейного селфі (Museum Selfie Day). Запровадили це свято працівники Європейського колективу Culture Themes 2014 року. Мета цієї цікавої події – заохотити якомога більше людей до відвідування музеїв, щоб познайомитися з мистецтвом та культурою. Цього дня пропонують відвідати будь-який музей, обрати експонат, який найбільше сподобається, та зробити поряд з ним селфі. Потім цю фотографію потрібно викласти в соціальні мережі.

19 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1419 • В ході Столітньої війни між Англією і Францією англійський король Генріх V оточив французьке місто Руан, що поклало кінець завоюванню Нормандії.

У 1649 році в цей день в Квебеку відбулася перша в Канаді страта. Була страчена 16-річна дівчинка, звинувачена у крадіжці.

1655 рік – під час Охматівської битви українські козаки розбивають військо Речі Посполитої;

1728 • Російський імператор Петро II і його двір переїхали в Москву, яка стала новою столицею імперії. Але інтриги князів Долгоруких, які зуміли скинути всесильного фаворита Меншикова, зазнали невдачі, бо вони не зуміли вберегти Петра II від застуди, яка перейшла у віспу. У результаті на престол зійшла Анна Іоаннівна, а двір через чотири роки знову повернувся в Петербург

1825 рік – Езра Деггетт і його племінник Томас Кенсетт із Нью-Йорка отримують патент на спосіб консервування в бляшаних банках лосося, устриць і омарів;

1903 рік – оголошують проведення першої велогонки “Тур де Франс”, яка існує і в наші дні;

1906 рік – виходить перший номер першого українського сатиричного журналу “Шершень”;

1907 рік – в журналі “Вар’єте” з’являються перші рецензії на кінострічки;

1915 • В ході Першої світової війни відбулася перша повітряна атака німецьких дирижаблів на територію Великої Британії — два з трьох дирижаблів долетіли до східноанглійського узбережжя і завдали бомбових ударів по містах Ярмут і Лін.

1915 рік – француз Георг Клод отримує патент на неонову трубку, яку почали використовувати для зовнішньої реклами;

1918 • Не маючи більшості та втративши контроль над ситуацією, більшовики розігнали Всеросійські установчі збори, скликані для прийняття конституції. О 5-й годині ранку начальник охорони анархіст Железняков закрив засідання і запропонував депутатам розійтись: «Я получил инструкцию, чтобы довести до вашего сведения, чтобы все присутствующие покинули зал заседаний, потому что караул устал». Увечері того ж дня депутати, що прийшли знову на засідання Установчих зборів до Таврійського палацу, були зустрінуті караулом, озброєним кулеметами та артилерією. Наступного дня більшовики видали декрет про розпуск Установчих зборів.

1938 рік – американська фірма “General Motors” перша у світі починає серійне виробництво дизельних двигунів;

1945 – радянські війська взяли Лодзь та Краків.

Прокомуністичні партії Польщі звернулися до народу із закликом не підкорятися постановам польського уряду в Лондоні. Натомість командувач польської підпільної Армії Крайової Леопольд Окулицький своїм наказом розпустив її

1946 рік – у Великій Британії створюють Союз українців;

1955 рік – президент США Двайт Ейзенхауер дозволяє уперше показати по телебаченню зняту пресконференцію; Хоча американські президенти відповідали на запитання представників ЗМІ на прес-конференціях з 1913 року, спочатку подібні заходи були “не для друку”. Вони перейшли на принцип відкритості 19 січня 1955 року, коли Дуайт Ейзенхауер вперше дозволив показати по телебаченню і в новинних передачах відзняту прес-конференцію.

“Я радий, що ми передали плівку з виступом на радіо, телебачення і в кінохроніку. До біса цих необ’єктивних газетярів: ми йдемо безпосередньо до народу, який зможе в точності почути, що говорить президент Ейзенхауер, не читаючи ці спотворюють правду публікації”, – заявив Джеймс Хагерті, прес-секретар президента. 33-х хвилинна прес-конференція була відредагована телевізійниками, в результаті скоротившись до 28 хвилин. Саме звідси йде відомий вислів: “все одно потім виріжуть…”.

1963 рік – відбувається перший виступ гурту The Beatles на телебаченні;

1966 рік – Індіра Ґанді дочка і найближча сподвижниця першого прем’єр-міністра Індії Джавахарлала Неру стала першою жінкою в Індії і другою у світі, що зайняла найвищий державний пост. Як лідер партії Індійський Національний Конгрес (ІНК) Індіра Ганді прагнула продовжити політику свого батька і в економічних питаннях дотримувалась соціалістичної концепції.

У 1967 році німець Карі Таух написав кайкоротший в історії заповіт: “Все – моїй дружині”.

1978 рік – в Німеччині випускають останній автомобіль “Volkswagen Käfer”;

1983 • В Болівії заарештовано Клауса Барб’є, керівника німецького гестапо у Ліоні (Франція) часів Другої Світової війни і звинувачуваного у злочинах проти людства і смерті тисяч французьких євреїв.

1990 • Після вірменських погромів, які почались в Баку 13 січня і тривали протягом 5 днів, що привело до загибелі 35-х чоловік та перетворення 220 тисяч вірмен на біженців, Верховна рада СРСР прийняла рішення про введення в Баку військ і оголошення в місті надзвичайного стану, щоб запобігти подальшому кровопролиттю і, насамперед, для відведення загрози падіння комуністичного режиму в Азербайджані. За офіційними даними, наступного дня в результаті дій військових загинуло 125 осіб.

1992 – 99% учасників референдуму в Південній Осетії проголосували за відокремлення від Грузії

1995 – російські війська захопили президентську резиденцію Джохара Дудаєва в Грозному і вивісили над нею російський прапор

1997 • Крах албанських фінансових пірамід привів до початку масових заворушень в країні серед обманутих вкладників. У березні заворушення переросли у повстання по всій країні, яке президент Албанії Салі Беріши оголосив “червоним терористичним бунтом”. Спроби збройного придушення повстання привели до анархії по всій країні, і у травні на запрошення керівництва Албанії в країну було введено війська НАТО, яким вдалось взяти під свій контроль ситуацію. На парламентських виборах, що відбулись у червні, перемогу здобула Соціалістична партія, а у липні парламент обрав нового президента — Реджепа Мейдані.

1999 • В Україні повідомлено, що кількість ВІЛ-інфекованих зросла з 44 у 1994 році до 38-110 тисяч чоловік.

У 2001 році був заарештований старший дворецький принцеси Діани, який вкрав особисті речі своєї господині після її загибелі.

2001 – Юлія Тимошенко звільнена з посади віце-прем’єр-міністра України у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності

2006 • З космодрому Канаверал (штат Флорида) за допомогою ракети-носія «Атлас-5» запущена американська автоматична міжпланетна станція «New Horizons», призначена для дослідження Плутона і його природного супутника Харона. Станція залишила околиці Землі з найбільшою з усіх космічних апаратів швидкістю 16,26 км/с і проминула Юпітер в 2007 році.

2009 • «Нафтогаз України» та «Газпром» підписали 10-річні угоди про купівлю-продаж та транзит російського газу, що ознаменувало закінчення «гарячої фази» міждержавного газового конфлікту. Їх наслідком стало посилення енергетичної залежності України від Росії та збільшення цінового тягаря для вітчизняної промисловості, чого вдалося юридично позбутися лише у грудні 2017 року.

2010 • Джеймс Камерон побив власний рекорд, встановлений після виходу “Титаніка” і занесений у Книгу рекордів Гіннеса, — всього за 32 дні касові збори фільму “Аватар” склали 500 мільйонів доларів.

2014рік – в Києві на вулиці Грушевського розпочинається збройне повстання проти диктаторського режиму Януковича, яке отримало назву “Вогнехреще”;Штурм розпочався після того, як лідер партії Батьківщина Арсеній Яценюк на вимогу Майдану назвати єдиного лідера спротиву оголосив, що «Тут є лідер. Це український народ», частина людей з Євромайдану вирішили пройти до будівлі Верховної Ради, щоб висловити свій протест. Дорогу їм перекрили сили «Беркуту», які загородилися автобусами та вантажівками безпосередньо біля входу на стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. Кілька тижнів до цього цей проїзд також був заблокований силовиками.

Події, що відбулись 19 січня 2014року на вулиці Грушевського, знаменували початок переходу до силового протистояння із владою — після 200-тисячного мітингу на Майдані Незалежності, близько 15 години, активісти «Правого сектора» — об’єднання активістів українських радикальних організацій, здійснили невдалу спробу штурму кордону охорони урядового кварталу, у ході яких зазнали ушкоджень кілька десятків мітингувальників і міліціонерів. З ночі проти 20 січня сутички із спецпризначенцями стали перманентними і жорстокими — у відповідь на обстріл феєрверками і закиданнями бруківкою та «коктейлями Молотова» міліція стала регулярно обстрілювати протестуючих гумовими кулями, світло-шумовими гранатами, снарядами зі сльозоточивим газом та поливати барикади з водометів. За повідомленнями столичних медиків, станом на 20:00 неділі по медичну допомогу звернулися 24 постраждалих під час сутичок на Європейській площі та біля стадіону «Динамо», трьох з них госпіталізували. У двох — рвані рани, у третього — перелом руки. У свою чергу, у МВС повідомляють про більш ніж 70 постраждалих правоохоронців. 40 працівників органів внутрішніх справ госпіталізовані.

Попри заяви Віктора Януковича про намір припинити насилля і провести всебічне розслідування інцидентів на вулиці Грушевського, у наступні два дні міліція посилила наступ на барикади, і 22 січня під час протистоянь біля стадіону «Динамо» з вогнепальної зброї було вбито перших трьох протестувальників — Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника, а переслідування протестуючих почалось не лише в зоні конфлікту, але й на околицях Києва, — їх почали викрадати, піддавати тортурам і вбивати руками як силовиків, так і з допомогою найнятих банд молоді. Як стало відомо згодом, того ж 22 січня загинув Юрій Вербицький, викрадений у Києві і закатований т. зв. тітушками на околиці міста.

2017 рік – в Україні офіційно з’являється Суспільне мовлення: зареєстрована Національна суспільна телерадіокомпанія України.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА