– Я живу поряд із цим мікрорайоном. У двокімнатній «хрущовці». Нас у ній тепер проживає семеро. В перші дні війни я був призваний до лав ЗСУ. На передовій відбув 2 роки. За час війни на передовій чотири ротації відбув і мій син Сергій. Але зараз він вимушений наймати із дружиною квартиру із двома маленькими дітьми. Ні квартири, ні землі ми не отримали.

Але тепер, виходить, нас зажиматимуть «у кліщі» два комплекси московських батюшок. Біля «Миру» — тестя Миколая. Бо і там незрозуміло, як були приватизовані церква, садочок і т.п. на нього.

Тепер такий же релігійний комплекс, але чомусь із басейном будуватиме ще його зять Богдан…

Ось такий приватний комплекс Московського патріархату на 2-х га безкоштовної землі мають будувати у Вінниці

Як таке можливо у Вінниці? На території України? Адже МП благословляла на війну з нами російських найманців і терористів, вони стріляли і вбивали наших воїнів. Навіть у церквах облаштовували собі пости і зберігали там зброю…

То, виходить, щоб розкішно жити, треба йти у священники МП? Бо їх щедро, як кажуть, з Росії підгодовують. А тут ще у нас така щедрість. Просимо вас, покажіть народу їхні хороми, в яких живуть. Що таке зробили ці панотці, які подвиги в ім’я України? – запитує атовець Роман Маланчук.

Звідки у МП 2 гектари землі і держакт?

– Я спробувала скласти список відомих вінничан сьогодення, чиї імена варто увіковічити на вулицях 10-го мікрорайону. І раптом бачу, що тут мають будувати на 2-х гектарах церкву та цілий комплекс споруд за гроші МП – російської церкви у нашій країні, яка благословляла в Криму та на Донбасі зброю проти захисників України. Ми підняли історію цих гектарів, і з’ясувалось, що їх оформили з дозволу тодішньої сільради Якушинців ще влітку 2011-го року. А тепер буцімто планують тут будуватись поряд із висотками наших побратимів? — запитала на громадських слуханнях по 10-му мікрора­йону ветеранка АТО із батальйону «Айдар» Світлана Бевз.

Громадські слухання по 10-му мікрорайону і викрили ці земельні «афери», з якими вас сьогодні знайомимо

– Ви розумієте, що під вікнами «Захисника» і «Атошника» будуть бити промосковські дзвони? Бо тут такі сусіди? Нехай будують, але жоден російський піп не увійде сюди на службу. Ми зробимо все, щоб цього не трапилось. У нас і так більше ста церков так званої МП. Досить для «вати»!

І як тільки родина священників МП Давидовських, яка вже має по Вінниці численні храми та іншу нерухомість, почне будувати комплекс своєї церкви, то атовці обіцяють прийти до проросійських сусідів «на виховну розмову»… Бо молитв за Путіна та Кіріла тут ніхто не потерпить! – почали обурюватись присутні атовці.

А цей приватний комплекс МП, за яким також стоїть родина священників Давидовських, вже працює на Вишеньці

Втім, на запитання Світлани Бевз про походження землі під церковний комплекс МП поряд із будинками атовців прозвучала відповідь посадовця мерії із відсилкою до «попередників» із сусідніх Якушинців…

Ці гектари в минулому були свого роду дорогими «подарунками», земельними «хабарями» та своєрідною подякою сильним цього світу від обласних прокурорів до релігійних вождів… І треба розуміти, що нині кожен гектар в 10-му мікрорайоні коштує від 100 до 500 тисяч доларів!

Саме із сім’єю Давидовських у Вінниці та їхнього зятя, благочинного УПЦ (МП) Богдана пов’язують комплекс споруд Української Православної Церкви Московського патріархату з окремими приміщеннями.

Згідно з документацією, замовником тут є Хрестовоздвиженський храм, що знаходиться по вулиці Келецькій, 59а. Там настоятелем є священник Микола Давидовський. Він якимось дивом також приватизував собі величезний релігійний комплекс із освітніми закладами.

Світлана Бевз із чоловіком Сергієм підняли питання храму МП поряд із будинками атовців

На офіційний запит до Виконавчого комітету Вінницької міськради посадовці відповіли, що територія, на якій хочуть будувати церкву та інші приміщення, увійшла до меж обласного центру у 2015 році. До того вона належала Якушинецькій сільській раді. Саме цей орган місцевого самоврядування у 2011 році віддав безоплатно 2 гектари в постійне користування Вінницького приватного православного навчально-виховного комплексу святого Миколая. І швидко оформив державний акт на цю землю… Бо тоді всі чиновники, депутати і голови ходили в цю церкву, яка нині називається МП. І громадських слухань тоді не провадили.

А вже в 2016 році місь­ка рада Він­ниці як новий розпорядник цієї території надала дозвіл на укладання договору релі­гійній громаді Хрестовоздвиженського храму з «Вінницьким приватним православним комплексом святого Миколая» на земельну ді­лянку площею 2 гектари.

І ці громадські слухання в січня 2022-го фактично відкрили дорогу до забудови зазначеної території… Атовці, за словами одного із засновників ЖК «Захисник» Валентина Ковальського, «розпочнуть будівництво висоток вже цієї весни, а коли їхні сусіди – ще невідомо…

Джерело прокурора Попеска і «12-ти Апостолів»

Ще один детектив із землею і церквою, але вже прокурора Попеску, виплив у Він­ниці.

Рекордні черги на реєстрацію 700 учасників, емоції «без гальм» та мо­ре проблемних запитань до посадовців ВМР та майбутніх сусідів – все це було під час 3-годинної дискусії по забудові 10-го мікрорайону Вінниці… Бо на цих 54-х гектарах від Барського шосе до вулиці Андрія Первозванного та вздовж Вишенського озера мають звести найсучасніший мік­рорайон міста.

«Прокурорський» золотий гектар біля озера тепер роз’єднали на сотки. І продають під будівництво… Бідні ці «12 апостолів» із такими проповідниками на землі?

На десерт слухань зачепили дуже болючу тему так званого «Джерела Попеска» — «золотих соток» на березі озера Вишенька, де б’є із-під землі смачна джерельна вода… І за нею сюди приходять тисячі вінничан зі всього міста! Аж раптом цю ділянку із джерелом якимось «дивом» в 2015-му отримали родичі прокурора Попеска під загадкову церкву «Дванадцять Апосто­лів»… І тепер цю землю місто Він­ниця хо­че повернути у комунальну власність, але вже через викуп чи обмін ділянками з родиною прокурора!

Про це сенсаційне земельне рішення ціною під мільйон доларів у Вінниці багато хто забув… Бо ще в 2015 році релігійна організація «НЕЗАЛЕЖНА РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА ЄВАНГЕЛЬСЬКИХ ХРИСТИЯН-БАПТИСТІВ «ДВАНАДЦЯТЬ АПОСТОЛІВ» несподівано отримала на Вишенському озері майже гектар землі для ведення сіль­ського господарства.

Звісно, що кукурудзу та буряки тут ніхто не сіяв… Бо серед засновників релігійної громади журналісти-розслідувачі тоді знайшли батьків прокурорів Олега та Олександра Попесків, які також працювали у Він­ницькій обласній прокуратурі… Та адвокатку Жанну Часник, яку правоохоронці свого часу затримали під час одержання хабаря. Її справа довго розглядалась в суді, але так нічим і не закінчилась…

Тут проживає благочинний Богдан, зять настоятеля Хрестовоздвиженського комплексу,
який лобіював, кажуть, новобудову

Зате гектар для «Дванадцяти Апостолів», що знаходився біля самої дамби Вишенського озера, в районі «качатника», вже розійшовся по руках… Бо його швидко роздерибанили на дрібні частини і перепродали у приватні руки фізичним особам. Фактично так був легалізований один із найдорожчих із 54-х гектарів у 10-му мікрорайоні… І саме на ньому знаходиться знамените джерело, де половина Вишеньки і вся еліта із Пирогово набирає собі воду для пиття.

Тому після приватизації землі навколо джерела сотні, якщо не тисячі, вінничан підписались під зверненням до міської ради зберегти цю натуральну перлину поля за ТЦ «Плаза-Парк»…

І на слуханнях 13 січня стало відомо, що ВМР «заборонила будь-яке будівництво на ділянці навколо джерела і наклало 25-метрове повне обмеження навіть на паркан навколо «Джерела Вишенського»…

А із власником ділянки, де знаходиться джерело, вже проводяться перемовини щодо викупу чи обміну цієї землі на іншу в межах Вінницької міської тергромади. Також є проєкт будівництва публічного бювету навколо діючого джерела для збереження цієї природної «родзинки» для мешканців мікрорайону».

– Цю землю отримали і перепродали, бо будуватись тут може лише «лох»… Адже рівень грунтових вод такий високий, що жоден підвал не буде сухим. Поряд звели сім триповерхових будинків, то там немає ні одного підвалу! Тому я «вітаю» всіх покупців цієї землі, де можна хіба що кафе чи шашличну на березі озера збудувати без занурення в це болото! — розповів учасник слухань Юрій Ковбасюк.

А ще всі власники землі на 53,8 гектарах «Десятого» мали скинутись своїми сотками на майбутнє будівництво доріг, парковок, дитячого садочка, школи, мініпарку, алей та набережної Вишенського озера. Бо свого часу, в перші роки Незалежності, це поле розпаювали рішенням ще Якушинецької сільради по 0,94 гектари серед працівників сусідньої племінної станції…

Хтось із селян одразу, ще в 90-х, «переписав» свої ділянки на грошовитих бізнесменів по 100-200 баксів за сотку! А хтось дочекався дійсно «золотих» цін та нині править вже від 1 чи 5 тисяч за сотку на цій території… Тому вже нікого не дивує, що серед нових власників цих гектарів за «Шоком» відомі у Вінниці та Україні бізнесмени, депутати та мільйонери! Навіть один крутий єврей із Москви колись прикупив тут кілька гектарів під свій маєток, але нині перепродав їх із гарною вигодою вінницьким атовцям під соціальне житло…

Ось так – одні захищають українську землю ціною власного життя. Інші розбазарюють її направо і наліво. А «спритні ділки», як виявилось, з прокурорськими погонами, буває що і у рясах, прихватизовують її, щоб молитись окупанту і чекати його з «хлібом-сіллю»…

Андрій Власенко
Фото Сергія Хіміча