Кілька днів тому невідомий зловмисник намагався «замінувати» вінницькі ТРЦ. Лист про закладену вибухівку у п’яти вінницьких ТРЦ надійшов на електронну пошту СБУ, а звідти його перенаправили до Нацполіції. Причому, які саме об’єкти заміновані — автор листа не вказав.

У відділі комунікації поліції Вінницької області розповіли, що вибухотехніки, кінологи та співробітники інших під­розділів з 10-ї години ранку вирішили перевірили усі ТРЦ у різних районах міста. Жодних підоз­рілих предметів не виявили. Утім, тривожить те, що протягом цих днів лавина хибних замінувань накрила не лише Вінницю, а й інші крупні міста України. «Мінують» школи, вокзали, торговельні центри.

Наразі дев’ятьох «мінерів» затримано. Про це згодом повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко в ефірі телеканалу «Рада».

«Зловмисників затримано в дев’яти областях держави, зокрема у великих містах — Києві, Дніпрі, Одесі. Порушники мали різні мотиви щодо скоєння злочину. Деякі особи перебували в стані алкогольного сп’яніння. Водночас частину повідомлень ми отримали із тимчасово непідконтрольної Україні території Донецької та Луганської областей», — зазначив Ігор Клименко.

Голова Нацполіції наголосив, що за такий вид злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років. За повторне – ще більше — сказав Ігор Клименко.

Але щоб у такій кількості одночасно відбувалися «замінування» — то це вже наводить на роздуми про те, що хтось навмисно розхитує ситуацію або намагається приспати нашу пиль­ність...

«Мінерів» у різні часи вистачало. Їх відстежують, затримують і судять. За даними Національної поліції України, за 2019 рік слідчі розпочали досудове розслідування близько 2 тисяч таких кримінальних правопорушень.

Нещодавно Вінницький апеляційний суд ухвалив рішення по справі про неправдиве повідомлення щодо замінування школи у Ситківцях Гайсинського району. Злочин дівчина скоїла ще у березні минулого року. Вона зателефонувала на «102» і повідомила, що її зна­йомий замінував Ситковецьку школу. Але правоохоронці вибухового пристрою там не знайшли. Зате покарання для двадцятирічної жартівниці було серйозне — чотири роки позбавлення волі з випробувальним строком – два роки.

Сама обвинувачена пообіцяла, що більше закон не порушуватиме. Покарання залишили без змін. Але це зовсім не означає, що до хвилі «замінувань», котра прокотилася українськими містами, слід ставитися скептично.

Ілона ВАЛЬТЕР