Вранці натщесерце потрібно випити святої води, щоб на весь рік запастися міцним здоров’ям. У народі цей день назвали Бражником або Зимовим весільником. У цей період масово святкували весілля.

20 січня святкується День АР Крим. Пов’язана ця подія з проведенням референдуму щодо створення Автономної Республіки Крим у складі України 1991 року. На це тоді дали згоду 93% мешканців півострова. Від 2014 року АР Крим – тимчасово окупована територія, а тому вона позбавлена всіх повноважень, які дає українська автономія. Проте до сьогодні не припиняються мирні заходи для повернення півострова до складу України. Адже всі чинні протоколи світу свідчать, що Крим є частиною нашої держави.

У цей день у світі відзначаються Зимовий день зігрівання світу, Міжнародний день обізнаності про пінгвінів (ООН),. Це екологічні свято, яке святкують в усьому світі. Запроваджене було з метою проінформувати людей про такого дивного птаха, як пінгвін, а також більше розповісти про місця його проживання та чисельність. На жаль дії людей можуть стерти кілька різновидів цих чудових птахів з лиця планети. Дата обрана не випадково. Саме 20 січня починається масова міграція пінгвінів на материк для парування та висиджування потомства.

20 січня – Міжнародний день прийняття

Ця цінна подія має дуже зворушливу історію. Деякі речі потрібно просто навчитися приймати. Наприклад, інвалідність. Людина не повинна почуватися неповноцінною. А почалося все з дівчинки з інвалідністю Енні Гопкінс. Вона зіткнулася з дискримінацією, упередженим ставленням та заниженими очікуваннями з боку дорослих. Проте Енні намагалася не звертати на це увагу. Вона співала в хорі, брала участь та перемагала у різних шоу-талантів, а також змусила побудувати пандуси для інвалідів до 40 будівель коледжу, в якому навчалася.

Після закінчення навчання Енні створила свій канал на YouTube з розважальним та пізнавальним контентом. А ще вона малювала, займалася благодійністю, вела адвокатську та підприємницьку діяльність. Потім створила компанію “3E Love”, через яку розповсюджувала свої ідеї. 20 січня 2009 року Енні померла через ускладнення, які виникли після медичних процедур. Але її ідеали були збережені іншими людьми з інвалідністю та братом Стівом. У Вінниці була своя Енні. Це почесна громадянка міста Рая Панасюк.

20 січня увійшло до історії людства такими подіями:

20 січня 1265 року Симон де Монфор, 6-й граф Лестер, зібрав перший англійський парламент, на якому вперше, крім баронів і лицарів графств, як це відбувалося раніше, брали участь і городяни з великих міст, що стало початком станового представництва в Англії і формування парламентаризму в сучасному розумінні цього слова.

1306 • Після смерті Вацлава ІІІ у Вавелі князь Брестський Владислав П'яст став королем Польщі під іменем Владислав I Локетек. Він об'єднав державу для боротьби з Тевтонським орденом.

1517 • Після дворічної війни війська османського султана Селіма I захопили Каїр і Мамлюкський султанат припинив сво існування як самостійна держав, ставши васалом Османської імперії.

1558 • Війська герцога Франсуа де Гіза відвоювали у англійців порт Кале. Це була остання територія Англії в континентальній Європі.

1633 рік — 68-річний італійський фізик Галілео Галілей вирушає з Флоренції до Риму, де на нього чека суд інквізиції; 21 червня на слуханнях своєї справи він публічно відмовився від підтримки теорії про обертання Землі навколо Сонця.

1661 • Король Ян II Казимир підписав диплом, який надавав єзуїтській колегії у Львові «гідність академії і титул університету» з правом викладання всіх тодішніх університетських дисциплін, присудження вчених ступенів бакалавра, ліценціата, магістра і доктора. Нині — це Львівський університет імені І.Я.Франка.

20 січня 1831 був проголошений вічний нейтралітет Бельгії.

На конференції у Лондоні Велика Британія, Франція, Росія і Прусія підтвердили незалежність Бельгії. Першим бельгійським королем 21 липня став Леопольд І.

У 1892 році відбувся перший баскетбольний матч.

У 1893 році в лондонському Королівському інституті Джеймс Дьюар продемонстрував посудину для зберігання зріджених газів.

1910 • У Парижі почалась повінь — через високий рівень води у Сені деякі кораблі не могли пройти під мостами і з наступного дня він став різко підніматись, досягнувши за тиждень максимуму і затопивши сотні вулиць та десятки тисяч будинків.

1918 рік — в Києві відкривається всеукраїнський церковний собор;

1920 — поляки ліквідували автономні права та самоврядування Галичини (Галицький крайовий сейм і Крайовий виділ) і поділили Галичину на три воєводства: Львівське, Станіславівське та Тернопільське.

1942 • У Ванзеє, передмісті Берліну, під головуванням генерала СС Райнхарда Гайнріха пройшла одноденна конференція керівників Нацистської партії, на якій німецькі політики виклали своє бачення "остаточного вирішення" єврейського питання — вислання євреїв у Польщу і розміщення їх у концтаборах. Винятком стали лише євреї старше 65-и років, інваліди війни і нагороджені бойовими відзнаками.

1943 рік — у Вінніпезі (Канада) виходить друком перший номер газети "Українське слово";

1943 • У Головній ставці Гітлера (в Прусії) міністр закордонних справ Німеччини Іоахім Ріббентроп і посол Японії Хіроши Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було "об'єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни".

1945 рік — у Вашингтоні проходить інаугурація Франкліна Рузвельта, якого обрали президентом США на четвертий термін; Через три місяці він помер і став єдиним президентом США, що протягом 13 років правив країною. Поправка до конституції 1947 року обмежила можливість перебування на посту президента США двома термінами.

1946 рік — президент США Гаррі Трумен створює Центральну розвідувальну групу (ЦРУ);

1954 - ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліну до Східного з метою підключення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій

20 січня 1958 року на вулицях Лондона з'явилися перші радари контролю швидкості автомобілів. За цей час від перших величезних стаціонарних датчиків швидкісного стеження до майже непомітних камер змінилося практично все. Був час - інспектори дорожнього руху заміряли швидкість практично "на око", з секундоміром або годинами в руках обчислювали рух машини від одного стовпа до іншого. Зараз це вже відноситься до далекої історії.

1961 рік — 44-річний демократ Джон Фіцджеральд Кеннеді стає 35-м президентом США, він був наймолодшим серед своїх попередників і першим католиком на цьому посту;

У 1980 році, в розпал "холодної війни", президент США Джиммі Картер оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві.

1981 • Через декілька хвилин після того як Рональд Рейган виголосив присягу президента США влада Ірану звільнила 52-х американських заручників, утримуваних в посольстві США в Тегерані протягом 444-х днів.

1986 • В Лілі (Франція) відбулась зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш. Будівництво 35-кілометрового тунелю, що мав з'єднати Кале (Франція) та Фолкстон (Британія) і передбачав прокладаня двох залізничних ліній сполучень, розпочалось в 1987 році.

1990 рік — "чорний січень": у ніч проти 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія нападає в Баку на беззбройних людей. Після указу про запровадження в Баку надзвичайного стану частини Тульської дивізії Повітряно-десантних військ під командуванням полковника Олександра Лебедя провели операцію "Удар", зав'язавши вуличні бої з ополченцями Народного фронту та винищуючи мирних громадян. Танки змітали барикади й провокували ДТП.

Повстання було придушене, загинуло 124 чи 125 азербайджанців, 737 було поранено. Також загинуло близько 20 солдатів.

1991 рік — у Кримській області УРСР відбувається Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна;

1996 • Лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат, обраний президентом Палестинської Національної ради. За нього проголосувало 88.1% виборців, і Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.

2006 • У зв'язку із тяжким захворюванням багаторічний керівник Куби Фідель Кастро делегував свої президентські обов'язки брату Раулю. Формально він був затверджений на цій посаді лише в 2008 році одноголосним рішенням 597 членів Національної асамблеї.

2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту був виявлений кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.

2016 • Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Констянтин Батигін і Майкл Браун повідомили про відкриття т. зв. «Планети Х», яка обертається навколо Сонця на відстані 200 астрономічних років з періодом 15 тисяч років.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА