21 січня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Григорія Печерського. Жив він в XI столітті і прийняв постриг монаха в Києво-Печерському монастирі 3 травня 1704 року. Преподобний відрізнявся смиренністю духа та за свою віру отримав від Господа вміння зцілювати хвороби своїми молитвами. Григорій міг лише за допомогою одного слова врозумляти злочинців і позбавляти людей бісів. Відомий Григорій Печерський і своїми пророцтвами. Саме він передбачив поразку військового походу князя Ростислава і його загибель. Преподобного Григорія поховали в Антонієвих печерах і його мощі до нині знаходяться в Києво-Печерській лаврі. А ще церква 21 січня вшановує пам’ять єпископа, преподобного Еміліана.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день обіймів. Це незвичне і позитивне свято. Започаткували Міжнародний день обіймів 21 січня в штаті Мічиган, США. Ідея створення свята прийшла в голову одному з пасторів протестанської церкви, Кевіну Заборні. Кевін був церковним діячем, а отже вирішив вкласти в обійми християнський сенс. У своїх проповідях він часто повторював: всі люди на Землі є братами та сестрами, а обійми допоможуть швидше це зрозуміти. Цікавий факт: існує дві версії, чому Кевін обрав для свята саме 21 січня. За першою – цей день розташований якраз посередині між Різдвом Христовим (25 грудня) та днем святого Валентина (14 лютого). За іншою версією він вирішив, що число “21” є щасливим, тому що в собі містить три “7”.

Міжнародний день дитячого свята. Цього дня діти відкладають свої ґаджети вбік та йдуть гратися на вулицю разом зі своїми друзями. Потрібно пам’ятати, що дітей найшвидше “засмоктує” в віртуальний світ, тому вони втрачають відчуття часу, перебуваючи онлайн. Варто нагадувати малечі, що ігри та розваги – це важлива частина дитинства, від якої не потрібно відмовлятися.

21 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1506 рік – за розпорядженням Папи Римського Юлія II створюють армію Ватикану (Швейцарську гвардію); Червоні мундири гвардійців розроблені під керівництвом самого Рафаеля. Вважається найстарішою армією на планеті, хоча і нараховує в своїх лавах усього 80—90 осіб.

1542 рік – англійський парламент засуджує за державну зраду жінку Генріха VIII Катерину Говард;

1605 рік – війська Лжедмитрія зазнали поразки від московських царських військ;

1648 • Після звільнення з-під арешту, втративши надію на схильне до нього рішення у майновому питанні щодо слободи Суботів, Богдан Хмельницький із загоном близько 400 козаків знищив польську залогу на острові Базавлук, звільнивши Запорізьку січ від польського контролю. Це стало початком повстання, під час якого Річ Посполита втратила контроль над центральною частиною українських етнічних земель, на базі яких постала козацька держава на чолі з гетьманом.

1775 • У Москві на Болотній площі страчений Ємельян Пугачов, донський козак, керівник Селянської війни 1773-75 років в Росії.

У 1790 році у Франції була “запатентована” гільйотина.

У 1793 році в ході Великої Французької революції за постановою “народного” суду був страчений Людовик XVI, звинувачений у змові проти свободи нації і проти загальної безпеки держави. Він став єдиним королем коли-небудь страченим за тисячолітню історію французької монархії. З його смертю Французька революція вступила в нову фазу, коли в країні була встановлена диктатура Комітету національного порятунку, яка закінчилась падінням та стратою вождя якобинців Максимільєна Робесп’єра, фактичного диктатора країни.

У 1796 році англійський лікар Едвард Дженнер вперше відкрив метод вакцинації від віспи.

У 1840 році француз Дюмон-Дюрвіль на вітрильнику “Астролябія” відкрив нову південну землю – Антарктиду, якій дав ім’я своєї дружини – Земля Аделі.

1846 рік – віддруковано перший номер англійської газети “Лондон Дейлі Ньюз”;

У 1899 році компанія “Адам Опель”, заснована п’ятьма братами Опелями для виробництва швейних машин і супутнього обладнання, в німецькому Русселхаймі почала виробництво свого першого автомобіля.

1919 рік – відбуваються Закарпатські всенародні збори, де ухвалюють рішення воз’єднатися з Україною;

1924 • У селищі Горки під Москвою на 54-у році життя від крововиливу в мозок помер Володимир Ілліч Ленін (Ульянов), російський революціонер, теоретик марксизму, лідер більшовицької партії, один з організаторів і керівників Жовтневого перевороту, перший керівник уряду радянської Росії.

1932 • СРСР і Фінляндія підписали договір про ненапад і мирне розв’язання конфліктів.

21 січня 1954 року з верфі Гротона американського штату Коннектикут у присутності президента США Ейзенхауера зійшов перший у світі атомний підводний човен. Він був названий “Наутілус”, на честь твору Жюля Верна, а ще через вісім місяців він був прийнятий на озброєння ВМС США. При довжині 97 метрів і ширині 8,2 метра, човен мав водотоннажність 4092 тонни. Він провів рекордний на той момент час під водою без спливання і показав найбільшу швидкість під водою – до 20 вузлів. “Наутілус” став також першою субмариною, яка пройшла Північний полюс під льодами Арктики 3 серпня 1958 року.

Цікаво, що на борту цього судна проводилися психотропні випробування. “Наутілус” зараз стоїть в Гротоні меморіального причалу. До речі, вперше діючий зразок підводного човна був створений в 1620 році для короля Англії Джеймса голландським інженером Корнеліусом ван Дреббелем – в Лондоні був побудований і успішно випробуваний в Темзі весельний підводний човен. Під час Першої світової війни з’явилися підводні човни з дизельним двигуном для руху на поверхні, і електричним – для руху під водою. Всього за час війни 600 підводних човнів воюючих держав потопили 55 великих бойових кораблів (лінкори і крейсера), 105 есмінців, 33 субмарини.

1959 рік – створення Європейського суду з прав людини;

1964 рік – у Республіці Китай відбувається спроба державного перевороту;

1968 рік – відбувається одна з наймасштабніших битв під час В’єтнамської війни; За цей час армії Північного В’єтнаму так і не вдалось захопити базу «Зелених беретів», попри те, що вона втратила близько 15 тисяч чоловік; втрати американців при цьому склали близько 730 чоловік.

У 1976 році авіалайнер “Конкорд” – британо-французький надзвуковий пасажирський літак – вилетів у свій перший комерційний рейс – з Лондона в Бахрейн. Новий літак став результатом 12-річної співпраці Великої Британії та Франції по створенню першого у світі надзвукового лайнера. Однак, завдяки результативній шпигунській діяльності СРСР, у грудні 1968 року, за три місяці до запланованого дебюту “Конкорду”, саме Радянський Союз продемонстрував у дії перший у світі надзвуковий пасажирський літак. Зроблений за краденою констуркторською документацією, наспіх, з єдиною метою випередити Захід, Ту-144 виявився вкрай невдалим і небезпечним. Він дороблявся протягом наступних п’яти років, однак, після ряду авіакатастроф був знятий з виробництва.

1978 рік – Олекса Гірник вчиняє самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації; Близько 3-ї години ночі 21 січня 1978 р. облився бензином та підпалив себе. Після цього ще рухався метрів 10-12. Його мертве обгоріле тіло в характерній для загиблих від вогню «позі боксе­ра» знайшов вранці постовий міліціонер. Заступник начальника райвідділу міліції Олександр Гнучий наказав капітану міліції Іва­ну Терещенку та сержанту охорони Музею Роману Крамаренку зібрати листівки. Вони зібрали близько 970 листівок, заховавши кілька з них. Зібрані листівки забрали працівники облуправ­ління КГБ, подальша їх доля не відома. Попри заборону з бо­ку КГБ розповідати про про подію, саме від цих працівників міліції про вчинок Гірника дізналися спочатку в Каневі, а потім і в інших містах України. Дружина О. Гнучого Віра зачитувала чотири листівки людям у Каневі, Львові, Дрогобичі, Трускавці. У дружини в Калуші був проведений обшук. Їй сказали, що чоловік згорів в автокатастрофі.

1989 рік – 120-літня американка Августа Бунж стала прапрапрабабусею (це найбільша кількість живучих одночасно поколінь, зафіксована в одній родині);

1997 • У Чечні оголошено про плани проведення президентських виборів і назву країни змінено на Республіку Ічкерія.

2001 – Пол Маккартні названий першим музикантом, чий статок перевищив мільярд доларів

У 2003 році в Мексиці, в штаті Коліма, стався землетрус магнітудою 7,6 бала. 29 людей загинули, 300 отримали поранення, близько 10 000 залишилися без даху над головою. Землетрус зруйнував 2005 будівель і пошкодив 6615 будівель.

У 2006 році в лісі поблизу австрійського міста Цветль була виявлена зарита в свинцевій коробці “Сальєра”. Це – частково покрита емаллю золота настільна статуетка, виконана в 1543 році флорентійським золотих справ майстром Бенвенуто Челліні для французького короля Франциска I і представляє собою вершину декоративно-прикладного мистецтва епохи маньєризму. По суті – це сільничка. 11 травня 2003 року “Сальєра” була викрадена з Музею історії мистецтв, який на той час перебував на ремонті. Хоча вартість скульптури оцінювалася не менше ніж в 50 млн євро, австрійський уряд запропонував за повернення сільнички порівняно скромну нагороду в 70 000 євро. Пояснювалося це тим, що збути твір такого рівня просто неможливо. При цьому застрахована “Сальєра” була тільки на половину ринкової вартості, так як можливість викрадення такого шедевра просто не розглядалося. Розрахунок адміністрації музею виправдався: 21 січня 2006 року поліція виявила “Сальєру” закопаною в свинцевій коробці в лісі біля міста Цветль.

2015 • В ході Російсько-української війни завершились бої за Донецький аеропорт, оборона якого тривала 242 дні.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА