–  Платіть за квартиру чи виселяйтесь! Син і вдова нашого побратима хочуть повернути своє житло.

– Не відкриєте двері – ми їх зламаємо ломами і викличемо поліцію. Десна і Вінниця – це Україна, а не «ДНР»! Ображати сім’ю загиблого захисника України тут вам ніхто не дасть! – ось так рівно 5 хвилин минулої суботи тривали мирні перемовини групи ветеранів АТО в Десні під наглухо закритими дверима квартири вдови фронтовика Сергія Матусевича, яку орендувала родина священника – переселенця із Донецька.

Але після провалу вже повторної спроби по-доброму домовитись про погашення боргів за оренду квартири і комуналки, хлопці в камуфляжі пішли на штурм малосімейки в гуртожитку.

– 23 жовтня я здала по договору свою та сина квартиру родині священника. Во­ни заплатили за перший і остан­ній місяць 8 тисяч гривень і від­тоді більше нічого не платять… Ні за оренду, ні за комунальні! Двері не відкривають навіть за присутності поліції. Кажуть через двері, що виїдуть лише через суд. Бо тепер це їхня квартира, і я не маю права туди заходити. Я покликала на допомогу побратимів загиблого чоловіка, бо за мене нікому заступитись. І що я сьогодні почула від своїх квартирантів-боржників?! Це шок! І ці люди проповідують любов до ближнього по канонах Божих? – розповіла під час штурму власної квартири, яку Спілка ветеранів війни купила її сину, Сніжана Матусевич.

Для довідки: Сергій Матусевич – доброволець, старший солдат із позивним Махор, загинув разом ще із двома військовими 31 січня 2015-го на блокпосту «Віталій» під Дебальцевим під час обстрілу. Отримав смертельне поранення в голову і півтора місяця вважався зниклим безвісти… Лише згодом його тіло віддали із того боку… Був круглою сиротою, похований в селі Кривець Київської області. Залишились дружина, син, дід та бабуся…

І треба зазначити, що «колядники» із двома кувалдами і ломом буквально за 15 хвилин звільнили квартиру Сніжани від знахабнілих квартирантів та винесли в коридор всі їхні речі під крики дружини та сина священника переважно російською: «Суки! Бандиты! Жаль, вас в «ДНР» не постреляли. А ты проститутка!»

У цей момент ледь не дійшло до бійки, бо переселенці харкали в обличчя вінницьких атовців, які були для квартирантів «хуже москалей»…

Лише голова родини – священник із Донбасу — зрозумів, що треба якось стримати штурм атовців і тому волав: «Слава Україні! Я знаю Симеона і визнаю ПЦУ…»

Але це не допомогло і донецькі вже давали пояснення поліції Вінниччини, якої до повернутої квартири приїхало одразу 4 наряди.

Свої свідчення також дала
Сніжана Матусевич у квартирі із поламаними дверима.

– Ми повернули вдові квартиру, яку в неї фактично віджимали ці віруючі без Бога в серці. Бо як можна було знущатись і заганяти в борги дитину і дружину загиблого воїна?!

Іншого виходу у нас не було… Бо в обличчя нам кричали таке, як буцімто ми не у Вінниці, а в Донецьку! Нові двері в житло Сніжани ми купимо за власні кошти. І поліція сьогодні розібралась в ситуації за кілька хвилин! Ми своїх кривдити не дамо! – розповів про штурм квартири в Десні Андрій Грачов – керівник відділу по роботі із ветеранами АТО, фронтовик Грач.

Цікаво, що під час цього скандалу піднімалось питання комунальних боргів та ремонту цієї малосіймейки родиною священника. Бо, за словами Сніжани Матусевич, «мені залишили 4 тисячі гривень боргу тільки за світло і невідомо ще скільки буде за воду, сміття та решту комірного».

Водночас квартиранти стверджують, що «за власні 5500 гривень зробили ремонт системи опалення, і ця сума має бути зарахована в оплату за житло…»

Але чому тоді сторони конфлікту по-мирному не домовились по цих сумах і боргах? Чи дійсно ця суперечка на Десні дійде до суду, бо квартиру наймали через офіційну угоду і там прописні всі деталі та форс-мажорні обставини…

До речі, після цього гучного виселення родину священника на ніч пустив до себе їхній сусід по гуртожитку в Десні – атовець та інвалід війни родом із Донецької області…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ