Від 12 січня рівень мінімальної зарплати для медиків становитиме 20 000 гривень. Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову, в якій йдеться про підвищення мінімальної заробітної плати лікарям та медперсоналу.

Згідно з документом, лікарям встановлено мінімальну зарплату – 20 000 гривень. Фахівцям з початковим рівнем вищої медичної освіти – 13 500 гривень.

У постанові зазначають, що  в разі встановлення медичному працівнику неповного робочого дня або тижня, а також під час невиконання працівником у повному обсязі встановленої норми тривалості робочого часу йому буде нарахована зарплата пропорційно до відпрацьованого часу.

Однак на адресу редакції почали надходити скарги з декількох медичних закладів, де по-особливому вирішили підійти до цього питання.

— Ми зараз всі як на волосині, бо нас попередили про можливе скорочення. Медичний персонал і лікарів пустять «під ніж», а на зекономлені кошти піднімуть зарплати тим, хто залишиться… У нашому колективі уже поставили до відома адміністрацію, що медики не згодні з такою реформою. Якщо держава гарантує підвищення зарплат, то нехай шукає у держ­казні кошти, а не перекидає відповідальність на самі заклади охорони здоров’я, — повідомили лікарі. Там попереджують, що готові до безстрокових страйків у разі безпрецедентного скорочення штату.

Від редакції. Якщо у вас є подібні випадки, звертайтесь до «33-го». Будемо писати про це.