25 січня святкують Тетянин день, який у деяких країнах прийнято називати Днем студента. Адже свята Татіана Римська, пам’ять якої православна церква вшановує цього дня, була покровителькою учнів та студентів.

Народилася Тетяна в багатій римській сім’ї. Батька дівчини тричі обирали консулом. Він таємно сповідував християнство, а тому свою доньку також виховав у цій вірі. За доброчесність, відданість Богу та інші чесноти Татіану зробили дияконесою в римському храмі. Весь свій час вона молилася, допомагала хворим, біднякам та відвідувала в’язниці. Коли землями правив малолітній імператор Олександр, прийняла мученицькі страждання від градоправителя Ульпіана. Татіану відвели в храм, щоб вона там поклонилася язичницьким ідолам. Однак свята почала молитися і раптом почався землетрус, який розколов ідолів на частини. За це святій жінці викололи очі. Але вона стійко винесла всі муки та молилася, щоб катам відкрилася духовна правда. Наступного дня Татіану знову мучили. Її оголили, різали тіло, били. Але раптом з її ран замість крові почало текти молоко, яке в повітрі обернулося пахощами. А самі мучителі відчували страшні болі. Дев’ятеро з них навіть померло на місці. Третього дня святу знову привели на суд. Однак всі побачили, що за ніч вона стала абсолютно здоровою. Її почали вмовляти, щоб жінка принесла жертву богині Діані. Тоді свята перехрестилася і голосно помолилася. Пролунав гуркіт грому, а блискавка спопелила самих жреців та ідолів.

Мученицю знову катували та кинули до в’язниці. Вночі до неї з’явилися Божі Ангели та зцілили всі рани. Зранку Татіану вивели в Колізей та спустили голодних левів. Однак тварини лягли біля її ніг і почали лизати руки. А коли левів завели знову до клітки, вони пошматували одного з катів. Святу кинули в вогонь, але він не взяв її тіла. Язичники подумали, що Татіана відьма, а тому вирішили обстригти волосся (в давнину вірили, що саме у волоссі вся сила чарівниці). Замучені кати вирішили стратити жінку. Разом з нею мученицьку смерть прийняли інші християни, зокрема і батько Татіани. Сталося це близько 225 року.

25 січня увійшло до історії людства такими подіями:

У 1500 році в цей день європейці вперше ступили на землю Бразилії. Слава належить Вісенте Яньесу Пінсону, іспанському мореплавцю, досліднику і конкістадору.

У 1533 році англійський король Генріх VIII таємно одружився з Анною Болейн. Анна до заміжжя - Маркіза Пембрук у власному праві. Мати другої правлячої королеви Англії, Єлизавети I Англійської. Шлюб Генріха і Анни, а також її послідувала страта, зробили її ключовою фігурою політичних і релігійних потрясінь, що поклали початок Реформації в Англії. У травні Томас Кранмер, архієпископ Кентенберійський, оголосив шлюб з Катериною Арагонською, котра не змогла народити Генріху сина, недійсним, а шлюб з Анною Болейн — законним. За це і Томас Кранмер і Генріх VIII у липні були відлучені папою Климентом VII від церкви, що стало початком розриву англіканської церкви з Римом. Як виявилось згодом, і Катерина і Анна народили Генріху дочок — католичку Марію і протестантку Єлизавету, відповідно, — котрі, будучи запеклими ворогами, по черзі змінили одна одну на англійському престолі і правили країною протягом майже півстоліття.

1648 — Богдан Хмельницький із козацьким загоном захопив Микитинську Січ, де невдовзі був обраний гетьманом Війська Запорозького. Початок Хмельниччини.

1721 • Петро I видав маніфест про Духовний регламент, який визначав правовий стан Російської церкви. Регламент був спільним творінням Петра І і Феофана Прокоповича і однією з найважливіших реформ, запроваджених цим документом, було запровадження замість патріаршества Святійшого правлячого Синоду ("Духовної колегії").

1755 - імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування в Москві першого російського університету, за проектом Михайла Ломоносова і графа Івана Івановича Шувалова

1831 • В ході Польського національно-визвольного повстання, яке почалось в листопаді 1830 року, у Варшаві відбулась масова маніфестація, під тиском якої польський сейм прийняв рішення позбавити престолу російського царя Миколу I. У відповідь в лютому в Польщу були направлені російські війська, котрі за дев'ять місяців жорстоко придушили повстання; конституція Царства Польського 1815 року була відмінена, сейм і польська армія розпущені, закрито Варшавський університет.

1858 рік – марш Мендельсона вперше лунає в на весіллі англійської принцеси Вікторії з кронпринцом Пруссії Фрідріхом; Всесвітньо визнаний твір було написано в 1843 році для вистави Шекспіра "Сон в літню ніч" і великої популярності тоді не отримав. Але через п'ятнадцять років відбулася подія, яка стала для цього твору доленосним. Англійська принцеса Вікторія Адельгейд при підготовці до свого одруження з кронпринцем Пруссії Фрідріхом Вільгельмом IV дуже серйозно поставилася до вибору музичного супроводу. Вона особисто вибрала два маршу. Під один з них в пам'ятний день королівського весілля - 25 січня 1858 року - сімнадцятирічну наречену повели до вівтаря. Це був "Весільний хор" з опери Вагнера "Лоенгрін". А з церкви новоявлене подружжя виходило під торжествуючі звуки мелодії з поеми "Сон в літню ніч". З цього дня марш Мендельсона став найпопулярнішим весільним маршем. Доля "Весільного хору" Вагнера склалася менш вдало.

1878 рік – російська торпеда на Батумському рейді затоплює османський сторожовий пароплав "Інтібах";

1890 • Завершила кругосвітню подорож репортер нью-йоркської газети World Неллі Блай (Елізабет Кокрен), яка вирішила довести, що жінки ні в чому не поступаються чоловікам, і побити досягнення героя Жюля Верна, що здійснив кругосвітню подорож за 80 днів. Вирушивши в дорогу 14 листопада 1889 року, журналістка успішно впоралася із завданням, витративши на досягнення мети 72 дні 6 годин і 11 хвилин.

1895 рік – в Уельсі проходить перший міжнародний матч з хокею на траві;

1906 • Відбулося урочисте відкриття Сімплтонського залізничного тунелю, що зв'язав Швейцарію та Італію. Будівництво тунелю почалось у 1890 році за проектом німецького інженера Альфреда Брандта, котрий був винахідником оригінального способу прокладання отворів у суцільних гірських породах. Тунель довжиною 1970 метрів проліг через гору Сімплтон і сполучив містечка Бріг та Ізелле по обидва боки швейцарсько-італійського кордону.

У 1915 році винахідник Олександр Белл провів перший трансамериканський сеанс телефонного зв'язку Нью-Йорк - Сан-Франциско.

1916 рік – забороняють діяльність Катеринославської "Просвіти", а її керівників висилають в Іркутську губернію;

1917 році біля берегів Ірландії на німецькій міні підірвався Англійський лайнер "Лаурентік", що перевозив 3211 злитків золота. 350 людей загинули. З 1917 по 1923 роки було піднято на поверхню 3186 злитків. Решта донині не знайдені.

1919 рік – в Нью-Йорку відчиняє свої двері найбільший готель у світі "Пенсильванія" (2 200 номерів);

1923 рік – припиняє своє існування держава Флашенхальс (Пляшкове горло), яку утворили 1919 року на окупованих французькою армією німецьких землях;

У 1924 році в Шамоні відкрилися перші зимові Олімпійські ігри. Це сталося біля самого підніжжя Монблану, змагання офіційно називалися "Тиждень зимового спорту, присвячений майбутній VIII Олімпіаді в Парижі". На перші Олімпійські змагання з'їхалися 258 спортсменів (у тому числі 13 жінок) з 16 країн. Німеччину, як призвідницю Першої світової війни, до участі не допустили, тоді як її колишні союзниці, Австрія та Угорщина, запрошення отримали. Програма заходу в Шамоні включала лижний спорт, швидкісний біг і фігурне катання, а також хокей. У неофіційному командному заліку всіх обійшла Норвегія, яка завоювала вдвічі більше очок, ніж фіни, що зайняли друге місце. Після закінчення цих перших зимових Ігор представники всіх країн-учасниць визнали проведення зимових Олімпіад доцільним і перспективним, а в 1925 році МОК прийняв остаточне рішення про регулярне проведення зимових Олімпійських ігор, і першими з них заднім числом були визнані змагання, що пройшли в Шамоні в 1924 році.

1945 рік – Гранд Рапідс у Мічигані (США) стає першим містом, де почали фторувати питну воду для профілактики карієсу;

1949 рік – у Лос-Анджелесі відбувається перша церемонія вручення телевізійних нагород "Еммі";Перша нагорода була вручена Ширлі Дінсдейл за щотижневу лялькову передачу "Pantomime Quiz Time".

1955 • Президія Верховної ради СРСР оголосила про припинення стану війни з Німеччиною і висловила побажання нормалізувати стосунки з ФРН; возз'єднання Німеччини було названо виключною справою самих німців.

1955 рік – вченими з Колумбійського університету розроблено ядерний годинник, який показує час із похибкою в 1 секунду на 300 років;

1964 рік – США запускають супутник "Ехо-2", який дозволив встановити супутниковий зв'язок між США та СРСР;

1965 • Український дисидент Йосип Сліпий, котрий відбув 18 років у радянських концтаборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.

1981 • Джианг Квінг, вдова китайського лідера Мао Цзедуна, засуджена до страти за "контрреволюціні злочини" — зраду, антидержавну змову, участь у арештах та тортурах безневинних людей в період Культурної революції в 1960-х роках, коли вона на практиці реалізовувала спробу Мао революціонізувати інтелектуальне та культурне життя Китаю і стала фактичним натхнеником молодих революціонерів, хунвейбінів, котрі вбили тисячі і тероризували мільйони людей. По смерті Мао в 1976 році Джианг разом з трьома іншими вищими керівниками Китаю прийшла до влади, однак в 1977 році була виключена з компартії, а через три роки "Банда чотирьох" була віддана під суд. 25 січня 1983 року уряд Китаю замінив смертний вирок Джианг Квінг на довічне тюремне ув'язнення. У 1991 році вона скінчила життя самогубством.

1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Єгиптом;

1993 рік – на орбітальній станції "Мир" відбувається перша в світі художня виставка робіт українського режисера та митця Ігоря Подольчака;

1995 • Російська система протиракетного захисту виявила здійснений поблизу Норвегії запуск ракети, котра за розрахунками мала вразити Москву. Кількома хвилинами пізніше президент Росії Єльцин, міністр оборони і начальних генштабу російської армії були повідомлені про подію, система протиракетної оборони була переведена у бойовий режим, а Єльцин вперше за історію радянської і російської армії підготував до використання "ядерний чемоданчик" для нанесення удару-відповіді. Через 5 хвилин було встановлено, що норвезька ракета рухається по траєкторії, що оминає територію Росії, а ще через 3 хвилини — що ракета скорше за все не є ядерною.

2011 • В Каїрі, Олександрії та деяких інших містах Єгипту почались вуличні демонстрації, мітинги, акти громадської непокори, що стали провісником революції і повалення президента Хосні Мубарака, який тридцять років знаходився при владі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА