Спочатку на будівлі селищної ради урочисто відкрили пам’ятний знак українському громадсько-політичному діячеві часів Української Народної Республіки, комісару Подільської губернії (посада тотожна по функціях нинішній посаді “голова облдержадміністрації”) Федору Сумнєвичу. Вшанували ж його пам’ять в Мурованих Курилівцях саме тому, що він народився в цьому селищі.

Федір Сумнєвич відігравав важливу роль у становленні української державницької влади на Поділлі. До призначення останнім комісаром Подільської губернії він був губернським комісаром Волинської губернії, працював керівником на Рівненщині, а ще – воював за незалежність УНР у Першій світовій війні, брав участь у Першому Зимовому поході армії УНР. Не витримавши політичних і громадянських утисків, був змушений у 20-х роках емігрувати до Польщі, а згодом – до Чехословаччини, де відомості про нього губляться.

Цього ж дня відбувалися урочистості за участі науковців та істориків, влади та місцевих мешканців. Перед мітингом в місцевому будинку культури відбувся “Урок живої історії” для школярів, де їм продемонстрували зброю та однострої вояків Армії УНР тих часів, розповіли про організацію військової служби в Армії УНР тих часів, про військові кампанії 1917 – 1921 років.

А вже згодом члени клубу військово-історичної реконструкції при Вінницькому історичному товаристві спільно з колегами ГО "Жива історія" та ГО "Об'єднання "Жива історія" провели історичну реконструкцію бою за визволення Мурованих Курилівців підрозділами Армії УНР від більшовицьких загонів РСЧА.

Дійство розгорнулося на території маєтку поміщиків Комарів. В інсценованих сутичках взяв участь і панцерник «Петлюра», котрий вже встиг побувати у багатьох реконструкціях і відзнятися в кількох історичних фільмах.