Православна церква 26 січня вшановує пам’ять святих Єрміла і Стратоніка. Вони були двома друзями з Сінгідунума (сьогодні місто Белград, Сербія), яких засудили на мученицьку смерть за християнську віру. Сьогодні мощі святих містяться в Софійському храмі (Константинопіль).

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день митника, Дату обрали невипадково. 1953 року цього дня у Відні відбулася перша конференція, яку присвятили Раді митного співробітництва. А цю організацію створили роком раніше. Регулярно Міжнародний день митника почали святкувати від 1983 року. Через 40 років (1994 року) Раду митного співробітництва перейменували у Всесвітню митну організацію.

Сьогодні Всесвітній день екологічної освіти. Започаткували свято в Стокгольмі 1972 року під час семінару ООН. Проте на офіційному рівні урочистість затвердили лише 1975 року після видання спеціальної Белградської хартії екоосвіти.

В Україні – День Об’єднаного оперативного командування ЗСУ і День працівників контрольно-ревізійної служби.

26 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1135 • У війні за спадщину Мстислава Володимировича Великого його сини Ізяслав, вигнаний з Переяславського і Турівського князівств, і Всеволод, що княжив у Новгороді, біля Жданої гори (нині Ярославська область РФ) були розбиті суздальським князем Юрієм Долгоруким, що дало йому змогу укріпити свій уділ на кордоні з Новгородською республікою.

1244 рік – у хроніках вперше з'являється назва поселення Берлін;

1500 рік – перші європейці прибувають в Бразилію, відкривши гирло Амазонки;

У 1531 році руйнівний землетрус і цунамі призвели до загибелі близько 30 тисяч людей в Лісабоні.

1699 рік – укладають Карловицький мир, що завершує 17-річну війну Священного Союзу Австрії, Речі Посполитої та Венеційської республіки проти Османської імперії; За Карловицьким миром Габсбурзька монархія стала однією з наймогутніших в Європі: Австрія отримала більшу частину Угорщини, Трансільванію, майже всю Славонію і Хорватію; до Польщі відійшла частина Правобережної України і Поділля, до Росії — Азов, Венеції — Морея на Пелопоннесі і фортеці в Далмації, якими вона володіла до війни.

1788 • У сучасній Сіднейській бухті кинув якір британський Перший флот, що складався з 11 парусних суден, і на узбережжі затоки Порт-Джексон було засновано місто Сідней перше європейське поселення в Австралії, основу якого склали 778 в'язня (з них 192 жінки), вислані за межі Великобританії. Капітан флоту Артур Філліп проголосив про приєднання до Великобританії Нового Південного Вельсу, а себе — губернатором нової території. Ім'я англійського міністра внутрішніх справ лорда Сіднея навіки відображено в назві столиці самого густонаселеного штату Австралії. Саме йому належала ідея відправки засуджених до Австралії. Перший конвой з ув'язненими завантажили на борт в Плімуті в березні 1787 року.;

1802 рік – створюють бібліотека Конгресу США;

1875 рік – американець Джордж Грін отримує патент на першу бормашину, яка працювала від електричних батарей;

1881 • В Судані почалось повстання — єгиптянин Мухаммед-Ахмед ібн Аллах проголосив себе махді, тобто спадкоємцем пророка Мухаммеда, і закликав мульман-суданців до священної війни на захист віри (джихад) проти турецько-єгипетських властей. Кількість прихильників махді швидко зростала, а перші воєнні перемоги дали можливість заснувати у верхів'ях Нілу незалежну державу зі столицею в Омдурмані, котра проіснувала до 1898 року.

1886 рік – німецький конструктор Карл Бенц отримує патент на триколісний автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння;

1905 • У копальні «Прем'єр» поблизу Преторії (Південна Африка) знайдено найбільший з відомих алмазів з первинною вагою 3106 карат. ( 621,2 грами) Подарований керівництвом провінції Трансвааль британському королю Едуарду VII, через три роки голландський ювелір Жозеф Ашер розділив «Куллінан» на 106 частин, дві найбільші з яких прикрасили Британський державний скіпетр і корону Британської імперії.

У 1911 році був здійснений політ першого гідроплана, пілотованого Гленом Кертісом.

1918 — більшовицькі війська на чолі з Михайлом Муравьовим після штурму окупували Київ. Уряд Української Народної Республіки полишив Київ. Наслідком захоплення були також масові розстріли міського населення та демобілізованих офіцерів колишньої російської імператорської армії, що перебували в Києві, але не брали участі у цьому збройному конфлікті, зберігаючи нейтралітет. Населення Києва, що сягало на той час 430 тисяч осіб (з них до 20 тисяч — військові, солдати та офіцери старої армії), у цілому виявилось байдужим до боротьби українців-незалежників з радянськими революційними формуваннями. Проросійськи налаштована київська громадськість спочатку навіть дещо симпатизувала більшовикам, бо сприймала їх як патріотів-росіян, що прагнуть ліквідувати розкол єдиної держави. У захопленому Києві більшовики організували класовий терор. Відбувалися грабежі, насильства, вбивства. Були розстріляні представники інтелігенції, вояки та цивільні громадяни. За різними підрахунками жертвами різанини стали від 2 до 3 тисяч осіб

1919 рік – махновці укладають договір про спільні дії з більшовиками;

1931 рік – з в'язниці звільняють Магатма Ґанді;

1934 рік – підписують пакт Гітлера-Пілсудського між Німеччиною та Польщею; Він був односторонньо розірваний Гітлером 28 квітня 1939 під приводом того, що Польща відмовилася надати Німеччині можливість будівництва екстериторіальної шосейної дороги в Кенігсберг (нині Калінінград) через територію т. н. Польського коридору.

1934 • У Москві почав свою роботу XVII з'їзд ВКП(б), який, проголосивши перемогу генеральної лінії партії в побудові соціалізму, в радянській пресі іменувався як «з'їзд переможців». Однак через загибель у хвилі терору більшості його делегатів в історію він увійшов як «з'їзд розстріляних».

1939 • Під час громадянської війни в Іспанії війська генерала Франсіско Франко захопили Барселону, столицю республіканської Іспанії. Згодом франкістами була захоплена і вся Каталонія, що змусило республіканців запропонувати Франко мирні переговори. Однак генерал відмовився йти на компроміс, і 28 березня націоналісти переможно увійщли в Мадрид, що завершило в Іспанії громадянську війну.

1945 рік – радянські війська займають польське місто Освєнцім і визволяють вцілілих в'язнів концентраційних таборів;

1949 рік – компанія "Американ Ейрлайнз" першою у світі вводить попередження через гучномовці про правила безпеки пасажирів;

1950 рік – набуває чинності Конституція Індії; Цього ж дня присягу приніс перший президент Індії Ражендра Прасад.

1956 рік – в Італії починають Сьомі зимові Олімпійські ігри;

1962 • В аеропроту Неаполя у віці 65-и років помер Чарльз "Лакі" Лучано, американський гангстер, бос нью-йоркської мафії. Смерть застала його в момент, коли він зустрічав продюсера фільму, щоб обговорити белетризований варіант історії свого життя.

1972 рік – югославка Вуловіч Весна залишається живою після падіння літака з висоти 10 159 метрів;

1980 рік – Канада оголошує про бойкот московської Олімпіади;

1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Японією;

1997 рік – в Чечні відбуваються президентські вибори, набравши 65% голосів, перемогу здобує Аслан Масхадов;

1999 рік – Сенат США відкидає пропозицію демократів про припинення слухань за обвинуваченням президента країни Білла Клінтона;

2000 рік – в Аргентині археологи знаходять останки найбільшого в історії нашої планети динозавра;

2000 - у московському Кремлі на засіданні Вищої державної ради Росії та Білорусії головою ради обраний Олександр Лукашенко, головою Ради міністрів Союзної держави Росії і Білорусі - перший віце-прем'єр РФ Михайло Касьянов, державним секретарем - Павло Бородін.

В. о. президента Росії Володимир Путін і президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко обмінялися ратифікаційними грамотами про створення Союзної держави

2001 рік – у Чорному морі затонув український теплохід "Пам'ять Меркурія", котрий мав прибкти до українського порту Євпаторія зі Стамбулу. На борту було 54 особи (12 осіб загинули, 8 зникли безвісти);

2001 рік – в результаті землетрусу в Гуджараті (Індія)гине понад 20 тисяч людей;

2003 рік – американець Вейгенмаєр Ерік стає першою сліпою людиною, яка підкорила всі найвищі гірські піки на всіх сімох континентах.

2006 • Сенат США затвердив Кондолізу Райс на посаді Державного секретаря. Це найвища посада, яку коли-небудь обіймала афро-американка в уряді США.

2006 • На перших прямих виборах президента Чехії перемогу здобув прем'єр-міністр Чеської Республіки соціал-демократ Мілош Земан.

2015 • У Йоркському соборі (Англія) відбулось посвячення у сан єпископа першої жінки в Англіканській церкві. Нею стала 49-річна Ліббі Лейн.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА