Православна церква 27 січня вшановує пам’ять рівноапостольної Ніни, просвітниці Грузії. Все життя жінка проповідувала Євангеліє, творила різноманітні чудеса і зцілювала хворих. В наш час мощі рівноапостольної Ніни зберігаються в Бодбійському монастирі, поряд з містечком Сігнахі. Там вони визнані основною святинею. Народилася Ніна в Каппадокії приблизно близько 280 року. Її родина була знатного роду, а брат матері був Патріархом Єрусалимським. З самого дитинства дівчинку виховували в любові до Бога. Коли Ніні виповнилося 20 років, вона разом зі своїми батьками прибула до Єрусалиму. Там її вихованням зайнялася благочестива Ніанфора. Саме від неї дівчина дізналася, що в Кавказі (місто Мцхеті) зберігається хітон Ісуса Христа. Але в тих краях мешкають язичники, які не знають слова Божого. Після цього Ніні з’явилася Діва Марія, яка наказала їй йти до Грузії. Ніна пройшла голод, холод та інші перешкоди, але все ж дісталася до землі Іверської. Там вона почала проповідувати християнство і творити чудеса. Незабаром до неї приєдналися дівчата і стали її ученицями. Померла Ніна 335 року.

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту (ООН), Голокост з давньогрецької перекладається як "всеспалення" й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років, внаслідок якого загинуло близько 6 мільйонів осіб. За період 1933-1945 років нацисти швидкими темпами побудували концентраційні табори, які потім в народі почали називати “таборами смерті”. За той час було створено понад 5 тисяч таких місць. Найжорстокішими вважалися установи, побудовані на території Польщі. Саме цього дня 1945 року після закінчення Другої світової війни військами одного з українських фронтів було звільнено ув’язнених в Аушвіц-Біркенау (концтабір Освенцим). Він був найбільшим за розмірами табором смерті, який заснували нацисти, щоб масово знищувати негідних, за їхніми переконаннями, осіб.

Жертвами Голокосту були й інші етнічні та соціальні спільноти, яких нацисти переслідували і знищували - цигани, масони, безнадійно хворі тощо. У день скорботи та пам’яті ми схиляємо голови перед людьми, чиї життя забрали страшні події тих часів, та згадуємо українців, які всіма способами намагалися їм допомогти й нерідко платили за це своїм життям.

27 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1302 рік – після захоплення Флоренції чорними гвельфами поета і політика Данте Аліг'єрі висилають з міста; Фактично це було вигнання поета з рідного міста, адже він належав до партії "білих" гвельфів, які зазнали поразки в політичній боротьбі з "чорними". Заочно Данте був засуджений до спалення з конфіскацією майна.

Міська влада намагалися змусити його повернутися, але висунуті умови були принизливими для Данте, і він знову був засуджений до смерті. Поет до кінця життя поневірявся по містах Італії й за кордоном

1527 • У битві під Ольшаницею армія великого гетьмана литовського князя Костянтина Острозького отримали одну з найбільших перемог над військами Кримського ханства, в якій татари втратили близько 25 тисяч чоловік (із 35 тисяч війська). За цю славну перемогу Острозького величали найвищим вождем, а король Сигізмунд І влаштував йому у Кракові тріумфальний в'їзд.

1606 - у Лондоні Особливий суд засудив до страти учасника "Порохової змови", дворянина-католика Гая Фокса, який намагався підірвати англійський парламент. Під тортурами він видав усіх своїх спільників, яких також судили 27 січня

1705 рік – Петро I велить московитам голити бороди або сплачувати на них податок;

1785 рік – засновано Університет Джорджії, який на сьогодні вважається найстарішим громадським університетом США;

1841 • Експедиція Джеймса Кларка Росса відкрила вулкан Еребус, найпідвденніший з діючих на Землі і другий за висотою в Антарктиді.

1859 рік – Оттаву проголошують столицею Канади;

27 січня 1860 року вийшло повне видання "Кобзаря" Тараса Шевченка.

У 1880 році Томас Едісон, американський винахідник і підприємець отримав в США 1093 патенти і близько 3 тисяч в інших країнах світ, творець фонографа, він удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один з перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання, саме Едісон запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово "алло", - запатентував електричну лампу розжарювання.

1895 • В Санкт-Петербурзі в Маріїнінському театрі пройшла прем'єра балету Петра Ілліча Чайковського "Лебедине озеро" в постановці Маріуса Петіпа.

1918 • На екрани США вийшов фільм "Тарзан з племені мавп" з Елмо Лінкольном у головній ролі. Німа стрічка, поставлена за твором Едгара Берроуза, стала першою у цілій низці фільмів про Тарзана. Лише найзнаменитіший виконавець цієї ролі олімпійський чемпіон Джонні Вайсмюллер зіграв з 1932 по 1948 рік у 11 фільмах, а на сьогодні кількість екранізацій пригод Тарзана перевищує сотню.

1918 • З підняття червоного прапора над одним із будинків в Гельсингфорсі (нині — Гельсінкі), що знаходились під контролем Соціал-демократичної партії Фінляндії, і захоплення місцевими робітниками залізничного вокзалу в країні почалась спроба перевороту Виконавчим комітетом фінляндських робітників, підтримуваних російськими більшовиками. Сформований через два дні революційни уряд оголосив про усунення від влади сенату і парламенту Фінляндії.

1924 • У Москві відбулись похорони вождя російської пролетарської революції Володимира Леніна. Поховати його було вирішено на Красній площі, серед братських могил героїв Жовтневої революції в спеціально спорудженому мавзолеї. В ті дні було дуже холодно: вночі мороз посилився до 28 градусів. Мерзлу землю доводилося відігрівати багаттями, що майже не допомагало, і рвати динамітом. Роботи над могилою та спорудженням мавзолею тривали вдень і вночі. Поки готувався котлован, на Червоній площі збивали каркас споруди. Будівельники покинули мавзолей тоді, коли на площу вже вступав почесний військовий ескорт.

Траурна хода тривала шість годин. О 15.50 загули гудки всіх фабрик, заводів та вокзалів, годинник на Спаській вежі заграв "Інтернаціонал". Труну внесли в мавзолей під залпи гарматного салюту і спів "Вы жертвою пали в борьбе роковой", опустили в центрі залу на постамент і накрили прапорами ЦК РКП (б) й Комінтерну. Через стислі терміни перший мавзолей за проектом архітектора Щусєва був збудований з дерева і зведений за три дні — темно-сірий куб з верхівкою у вигляді ступінчатої піраміди. До 1 травня мавзолей був перебудований в монумент-трибуну, а в 1930 році набув свого нинішнього гранітного вигляду.

У 1926 році в Лондоні винахідник Джон Лоджі Бейрд провів демонстрацію першого телевізора. Перша "телепрограма" Берда транслювала зображення голів двох ляльок, котрими винахідник сам же й рухав перед камерою. В основу пристрою Берда була покладена телесистема, запатентована в 1884 році німецьким вченим Паулем Ніпковим. У 1928 році Берд зумів провести трансатлантичну трансляцію телезображення — по телефонних дротах воно було передане з Лондона до Нью-Йорка, — і цього ж року продемонстрував систему кольорового телебачення.

1929 - у Парижі на конкурсі "Міс Росія" відбулися вибори першої російської красуні. Нею стала Валентина Остерман, уродженка Ростова. Але коли з'ясувалося, що Валентина - німкеня російського походження, її дискваліфікували, а звання присудили 16-річній Ірині Левитській, яка посіла друге місце

1938 • Пленум ЦК КП(б)У формально підтвердив ухвалене в Москві трьома дням раніше рішення про відкликання з України Станіслава Косіора та призначення виконуючим обов'язки Першого секретаря ЦК КП(б)У Микити Хрущова, у спадок якому дісталася спустошена репресіями компартійно-радянська вертикаль влади в УРСР.

1944 рік – засновують нагороди Української повстанської армії; Нагороду міг отримати будь-який вояк, незалежно від рангу та службових обов'язків. Пропозиції щодо відзначення могли подавати сотенні УПА або вищі командири. Після затвердження комісією УГВР або відповідним штабом виходив наказ про відзначення вояків, а повідомлення публікувались у повстанських газетах. Нагородженим надавався титул "Лицар Золотого (Срібного чи Бронзового) хреста бойової заслуги".

Першим із повстанців, хто отримав найвищу нагороду УПА - Хрест бойової заслуги, посмертно став Дмитро Карпенко на прізвисько "Яструб"

1945 • Близько 3 години дня солдати 107-ї дивізії 60-ї армії 1-го Українського фронту під командуванням генерал-майора Василя Петренка увійшли на територію одного з найбільших німецьких таборів смерті Аушвіц-Біркенау біля міста Освенцим, де за чотири роки загинуло близько 1,1 мільйона чоловік. Більшість з його в'язнів були заздалегідь вивезені до Німеччини і врятувати вдалось лише кілька тисяч кинутих напризволяще людей.

У 1948 році стартували продажі в США магнітофонів - Wire Recording за 149 доларів.

1959 • У Москві відкрився позачерговий XXI з'їзд КПРС, на якому перший секретар ЦК і голова Ради міністрів СРСР Микита Хрущов заявив, що в СРСР «соціалізмупереміг не лише повністю, але й остаточно» і оголосив перехід до «розгорнутого будівництва комуністичного суспільства».

У 1967 році під час тренувального польоту загорівся американський космічний корабель Аполлон-1, всі члени екіпажу загинули. Трагедія сталася в рамках наземних випробувань на стартовому комплексі №34 космічного центру ім.Кеннеді. Вогонь забрав життя астронавтів в. Гріссома, Е.Уайта і Р. Чаффі.

У 1967 році в цей день був підписаний "Договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла", що став основою міжнародного космічного права. Спочатку договір уклали Сполучені Штати Америки, Великобританія і Радянський Союз, а сьогодні більше 100 країн є державами-учасниками договору.

1973 рік – в Парижі підписують угоду про виведення американських військ з В'єтнаму; Згідно з нею, протягом 60-и днів з В'єтнаму мали бути виведені американські та всі інші іноземні війська, а північно-в'єтнамські власті мали видати всіх американських військових полонених. За цю угоду державний секретар США Генрі Кісінджер і спеціальний представник Північного В'єтнаму Ле Дик Тхо отримали Нобелівську премію миру, однак договір 1973 року не вирішив політичних проблем Індокитаю — локальні сутички між Північчю і Південм тривали понад два роки, а в 1975 році Демократична Республіка В'єтнам почала масовий наступ на Південний В'єтнам і країна була об'єднанна під владою комуністичного уряду.

У 1983 році була завершена проходка найдовшого підводного тунелю Хонсю - Хоккайдо (Сейкан) - 53,85 км. Він був прокладений на глибині 240 метрів нижче рівня моря і на 100 метрів нижче рівня морського дна. Його будівництво почалось у 1972 році, а перший поїзд пройшов тунелем у 1988 році.

1992 - легендарний американський боксер Майк Тайсон ув'язнений за зґвалтування

2006 - у Полтаві знищили останній український літак дальньої бомбардувальної авіації Ту-22М3.

Роботи з ліквідації літака тривали під контролем Агентства скорочення загрози Міністерства оборони США. Знищення таких літаків було задекларовано угодою "Про надання допомоги Україні щодо ліквідації стратегічної ядерної зброї і зброї масового ураження". Із 2002 р. в Полтаві було знищено 12 машин цього унікального класу. Також у рамках програми розрізали стратегічні бомбардувальники Ту-160 і крилаті ракети класу "Х"

2009 • Митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило обраний Помісним собором XVI Патріархом Московським і Всієї Русі.

2013 • Щонайменше 242 людини загинуло та близько 200 постраждало в результаті пожежі в нічному клубі «Kiss» в бразильському місті Санта-Марія, що сталася внаслідок невдало реалізованого піротехнічного шоу.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА