Його завербували на закритому телеграм-каналі російських спецслужб

“Я, терорист Karnaval, офіційно заявляю, що замінував усі навчальні заклади Вінниці. Вибухівка вибухне рівно о 12:30. Або можете скинути 150000 грн на номер (вказано номер мобільного). Інакше загинуть десятки тисяч дітей та вчителів. Вирішувати, що робити, лише вам”, – таке повідомлення отримали правоохоронці Вінниці 20 січня.

Можна уявити, чого сподівались містяни, які перенесли теракти і вибухи маршруток у Вінниці. Там також бомбер вимагав кошти. Ніхто не повірив. Але сталось.

Після повідомлення почалася масова евакуація школярів та вихованців ДНЗ. Тисячі дітей опинилися на морозі. Дехто мерзнув декілька годин, поки не приїхали за ними батьки. Першачки плакали…

Поліція та бійці ДСН, вибухотехніки майже добу ретельно перевіряли кожен куточок шкіл і дитсадків. Вибухівки не знайшли.

А вже наступного дня – таке ж повідомлення від Карнавала, тільки вже прозвучало у Броварах.

– Я, російський терорист KARNAVAL, офіційно заявляю, що замінував усі навчальні заклади та торгові центри міста Бровари. Буде дуже багато жертв, я вам це обіцяю на 100%. У кожної вибухівки по 50 кг тротилу. У вас є 3 години або викуп 2 000 000 грн на номер (вказаний номер мобільного). Вирішувати тільки вам про життя людей, – текст з погрозами “мінер” розіслав у десятки державних установ та організацій.

Знову все перевірили і вибухівки не знайшли.

Як згодом повідомили в Службі безпеки України, псевдомінер замовив мінування у адміністратора одного з російських закритих телеграм-чатів, що керується спецслужбами РФ.

– Такі чати надають «послуги» з організації псевдомінувань, використовуються країною-агресором як один із інструментів для штучного поширення панічних настроїв в Україні, – йдеться в офіційному повідомленні СБУ.

А міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що 70% повідомлень про замінування, які накрили в ці дні Україну і є однією із форм гібридної війни, надходять з окупованих територій, РФ та Білорусі. Або від завербованих українців, які спокушаються на гроші.

Людмила ПОЛІЩУК