28 січня в церковному календарі – день пам’яті Павла Фівейського. Цей священнослужитель відомий тим, що став першим християнським ченцем та відлюдником-довгожителем. Народився в Єгипті. Мав досить нещасливу долю: в ранньому дитинстві осиротів, а його родичі бажали лише спадкоємства, а тому влаштували за Павлом гоніння, щоб відібрати його майно. Святий тікав і переховувався, щоб зберегти життя. Знайшовши притулок в невеликій печері, облаштував її як оселю. Їжу приносили Павлу птахи: хліб і фініки. А сам святий весь свій час проводив у молитвах. Помер святий Павло Фівейський у віці 113 років. З них 91 рік провів на самоті, осторонь від людей. Він вважається покровителем всіх нужденних.

28 січня Міжнародний день захисту персональних даних. В цифрову еру персональні дані надаються щосекунди: на роботі, під час покупки в онлайн-магазині чи при зверненні до будь-якого державного органу. Але більшість людей все ще не знає, як ця інформація зберігається та використовується

А ще 28 січня Всесвітній день безробітних. Немає достовірної інформації про те, хто став ініціатором цієї події. Але цю ідею підтримало чимало державних інституцій, громадських організацій, активістів із різних країн світу. Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми безробіття, через яку мільйони людей залишаються без засобів для існування. До того ж, безробіття це також проблема держави. Адже через масове скорочення робочих місць виникає невдоволення громадян. А це призводить до політичних і соціальних криз.

28 січня святкують Міжнародний день конструктора Lego. Саме цього дня 1958 року виробниками була запатентована цеглинка, яка сьогодні є основною деталлю практично всіх наборів. Водночас, всі елементи, які випустили за ці роки, сумісні між собою.

28 січня святкують День народження дизельного двигуна. 28 січня 1897 року німецьким винахідником та інженером Рудольфом Дизелем були завершені успішні випробування дизельного двигуна, який він сам і винайшов.

28 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1393 • Під час балу-маскараду, що проходив у королівський резиденції Сен-Поль в Парижі, сталась пожежа, у якій Карлу VI Валуа дивом вдалось врятуватись. Загибель на його очах чотирьох людей остаточно підірвала й без того слабке психічне здоров’я короля, який так і не оговтався до кінця своїх днів, й, програвши черговий етап Столітньої війни, був змушений заповісти корону Франції англійському королю Генріху V Ланкастеру.

1547 • У віці 55-и років помер англійський король Генріх VIII Тюдор. За 38 років свого правління він зміцнив королівську владу, здійснив т. зв. королівську Реформацію, в результаті якої був проголошений главою англіканської церкви (1534), провів секуляризацію монастирських земель (1536, 1539). Наступником Генріха став його 9-річний син від Джейн Сеймур (третьої дружини Генріха) Едвард VI.

У 1596 році на борту свого корабля від дизентерії помер англійський мореплавець Френсіс Дрейк. Перший англієць і другий у світі капітан, що здійснив навколосвітню подорож на своєму кораблі «Золота лань». Отримав лицарський титул від королеви Єлизавети І (1581) Він збагатився, будучи піратом у Карибському морі в 1567—1572 роках і грабуючи іспанські кораблі.

1797 – у поході на Азербайджан на 53-му році життя через виснаження й ураження епідемією чуми помер Антін Головатий, український козацький кошовий отаман, бригадир (на службі Росії), командувач чорноморської козачої флотилії

1820 • Шлюпи «Мирний» і «Восток» російської експедиції під керівництвом Фабіана Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва впритул наблизились до шельфового льодовика в районі, відомому сьогодні як Берег Принцеси Марти. Ця подія вважається відкриттям шостого материка — Антарктиди.

1855 рік – Панамською залізницею від Атлантичного до Тихого океану проходить перший локомотив;

28 лютого 1892 Рудольф Дизель отримав патент під назвою “Робочий процес і спосіб виконання одноциліндрового і багатоциліндрового двигунів”. А 28 січня 1897 Рудольф Дизель успішно випробував двигун внутрішнього згоряння нового типу з самозайманням палива від стиснення і отримав перший зразок, придатний для серійного виробництва. Саме цю дату вважають днем народження дизельних двигунів, які ми всі сьогодні називаємо для стислості просто Дизелем.

1910 • Повінь в Парижі досягла апогею — водами Сени, що піднялась майже а 9 метрів і вийшла з берегів, затоплено сотні вулиць і близько 20 тисяч будинків.

1919 рік – у Чехословаччині засновують Університет Масарика;

1919 – ухвалена тимчасова конституція Української Народної Республіки, після чого Директорія України переїхала з Києва до Вінниці

1920 рік – виставою Володимира Винниченка “Гріх” у Вінниці відкривається Український драмтеатр імені Івана Франка (нині це Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка); Його заснували спільно Гнат Юра, Амвросій Бучма та Семен Семдор. Через три роки його було запрошено до Харкова, а в 1926 році — до Києва.

1921 рік – у Парижі відкривають символічний монумент Невідомому солдату, який має вигляд Тріумфальної арки;

1929 рік – у Відні відбувається Перший конгрес українських націоналістів, на якому оголошують про створення ОУН, її очільником обирають Євгена Коновальця;

1930 – 28-29 січня у Києві на вимогу ДПУ відбувся т. зв. “Надзвичайний собор Української автокефальної православної церкви”, на якому його учасники були змушені ліквідувати Церкву як нібито контрреволюційну і антирадянську організацію та частину уявної “Спілки визволення України”.

Припинено діяльність керівних органів УАПЦ: Всеукраїнської православної церковної ради, округових та районних рад. Єпископи мусили припинити своє керівництво обласними церквами і перейшли на статус звичайних священнослужителів у межах своїх кафедральних парафій

У 1935 році Ісландія стала першою західною державою, яка легалізувала медичні аборти.

1958 рік – компанія Lego отримує патент на цеглинку (деталь) конструктора;

1982 • В Італії антитерористичний поліцейський загін звільнив американського бригадного генерала Джеймса Доз’єра, викраденого 42 дні перед тим лівацьким угруповуванням “Червоні бригади”.

1985 • 45 найпопулярніших у світі співаків, включаючи Майкла Джексона, Сінді Лопер, Кенні Роджерса, Стінга, Гаррі Белафонте, Даєну Росс, Пола Саймона та інших, спільно записали пісню “We Are the World” (“Ми — світ”), яка практично зразу стала суперпопулярною в усьому світі і 13 квітня 1985 року зайняла перше місце в американських чартах. Пісня, написана Майклом Джексоном і Лайонелом Річі та зпродюсована Квінсі Джонсом, допомогла зібрати у фонд голодуючих Африки 60 мільйонів доларів.

1986 рік – через 73 секунди після старту, який транслювався в прямому телеефірі, над мисом Канаверал вибухнув американський космічний човник “Челленджер”; Напередодні старту космічного човника температура у Флориді опустилася до незвично низької позначки – мінус 27 градусів. Інженери компанії “Мортон Тайокол”, постачальника ракет-носіїв на твердому паливі, просили відкласти запуск “Челленджера”, побоюючись, що кільця від холоду втратять еластичність, і щільність в пазах навколо ракет буде порушена. Але НАСА наполягло на своєму, і старт відбувся. Особливість екіпажу “Челленджер” була в тому, що до його складу входила вчителька початкової школи Христина Маколіфф. Вона виявилася кращою серед своїх американських колег і отримала право на проведення уроків для дітей з космосу. Дві телевізійних п’ятнадцятихвилинних розповіді про роботу космічного корабля повинні були транслюватися на весь світ.

…Політ тривав всього одну хвилину 13 секунд. Висота 14 кілометрів над землею виявилася фатальною. “Челленджер” вибухнув. Уламки корабля розлетілися на величезну територію над Атлантичним океаном. Свідками трагедії виявилися і учні третього класу з міста Конкорд, які прилетіли проводити свою вчительку. Президентська комісія встановила, що катастрофа сталася через розрив ущільнювального кільця твердопаливного прискорювача під впливом розпечених газів.

1990 рік – в Бухаресті відбуваються продемократичні демонстрації з вимогами усунення всіх колишніх комуністів від влади;

1992 рік – Державним Прапором України стає синьо-жовтий стяг, який затверджує Верховна Рада;

1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Італією;

1997 • Менш ніж за чотири години студент-випускник Масачусетського технологічного інституту Аєн Голдберг, задіявши мережу з 250 робочих станцій, розшифрував найскладніший, з дозволених для експорту із США, комп’ютерних шифрувальних кодів. Голдберг виграв приз, обіцяний організацією RSA Data Security кожному, хто зможе розгадати їх систему шифрування.

1998 • 26 чоловік, котрі 21 травня 1991 року брали участь у замаху на прем’єр-міністра Раджива Ганді, засуджено до страти через повішення. Лише двоє з них звинувачувались у самому вбивстві, решта — у змові з метою вбивства.

2003 рік – під час зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписують Договір про російсько-український державний кордон;

28 січня 2003 року у Великобританії почався продаж нового виду палива, яке частково складалося з тих же елементів, що і маргарин, а також майонез. Придбати екологічно чисте паливо можна було в супермаркетах мережі Sainsbury’s. а випуском нового “корму” для сталевих коней зайнялася компанія Greenwich. В основі палива під назвою GlobalDiesel був бензин з вкрай низьким вмістом сірки, який розбавлений відпрацьованою рапсовою олією. Йдеться про біодизель. Сьогодні для його виробництва використовуються різні сільськогосподарські культури, наприклад, в Європі частіше ріпак, в США і Африці – соя, в Азії – кокосова або пальмова олія. Також застосовується відпрацьоване рослинне масло, тваринні жири, касторове масло, риб’ячий жир та інше.

2010 рік – тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті визнає воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА