За що і чому – далі.

Його судитимуть члени Синаксису Вселенських церков.

В це важко декому повірити, але 5 найвищих осіб православного світу можуть взагалі позбавити РПЦ автокефалії. І розжалувати Кіріла до архієпископа.

Патріархи можуть відкликати Ороси 1590 та 1593 р., якими визнавали російську автокефалію та проголошували московський патріархат. Перший акт був ухвалений Синодом Константинопольського патріархату і ним же може бути відкликаний.

Чому виникла необхідність такого суду?

В першу чергу за ПЦУ і поведінку в цій ситуації РПЦ та підпорядкованій йому УПЦ (МП).

І за проголошення самовільної церкви в Африці. Як помсту Кіріла за визнання Олександрійською церквою ПЦУ.

Тому Патріархи готують жорстку відповідь Кірілу.

Ось ці патріархи судитимуть Кіріла.

Натомість Орос 1593 р. ухвалювали всі східні патріархи. І вони соборно можуть його скасувати. За порушення канонів 6-го правила І Вселенського собору, 2-го правила ІІ Вселенського собору, 105-го правила Карфагенського собору, і там ще багато різних норм можна знайти. Скасування цього Оросу тягне за собою два інституційні наслідки: відміна патріархату та невизнання канонічної території РПЦ.

Російський патріарх перетворюється на архієпископа, що автоматично понижує його місце в Диптиху з 5 на 10 або 12 місце. Це спричинить загальні пертурбації в Диптиху. Окрім того, постане питання канонічної території РПЦ. Вона визнається станом на кінець XVI століття – тобто в межах Московської держави часів Івана Грозного. Без країн Балтії, Східної Європи, Кавказу, Середньої Азії, Далекого Сходу, Євросоюзу, Північної і Південної Америки та, зрозуміло, Африки. На цих просторах теоретично можуть з’явитися нові автокефалії, як-от у Білорусі. Або ж вони будуть поділені, знову ж таки, суто гіпотетично, між іншими церквами.

Зрозуміло, що це найжорсткіший сценарій суду.

За іншим можуть покарати «стрілочників». Говорять про неканонічну поведінку підпорядкованого РПЦ митрополита Онуфрія.

Який і визнавати УПЦ (МП) підрозділом РПЦ не хоче, але сьогоднішній статус  самостійної УПЦ суперечить канонам світового православ’я.

Мова йде і про церковне покарання начебто інших митрополитів УПЦ, які на думку Фанару сіють розкол.

Синаксис, вищий орган, який судитиме патріарха Кіріла складається із 5-ти патіархів.

Усього Синаксис матиме 5 учасників – це патріархи Константинопольський, Александрійський, Антіохійський, Єрусалимський та архиєпископ Кіпрський. Троє з них визнали ПЦУ (Константинополь, Александрія та Кіпр). Через це РПЦ почала їм мстити і влаштовувати внутрішні кризи. Тому вони навряд чи матимуть якісь сентименти до росіян. Лишаються двоє.  Нейтралітет  Єрусалима в українському питанні автоматично не поширюється на африканське. Оскільки у першому випадку не було порушення канонів, а у другому було. Єрусалимський цілком може підтримати звинувачення на адресу РПЦ.

В будь-якому випадку більшість, щоб прийняти рішення по Кірілу і його визначених колегах буде.

Що буде далі - побачимо. Адже і на території України РПЦ з її філією, УПЦ (МП) є найбільшим православним підрозділом.

Але на цей раз буде суд не щодо дій патріарха Кіріла, його церкви в Україні, а найвищого православного колективного органу.

Андрій Власенко