22 грудня сталась ця страшна пожежа на остан­ньому поверсі готелю «Метелик» заміського комплексу «Батерфляй»… Тоді о 3-ій годині ночі в селі Садове Літинської територіальної громади загорівся готель «Метелик», де ночували 53 дітей, їхні тренери та персонал комплексу «Батерфляй».

Рятуючись від пекельного вогню, троє працівників закладу вистрибнули із вікон 6-го поверху з висоти майже в 20 метрів… 21-річна переселенка з Криму, яка працювала там у господарській частині, від отриманих травм загинула на місці НП. 43-річний сантехнік через два дні помер у лікарні. А за життя 19-річної офіціантки Аліни Ковальської три тижні боролись кращі медики Вінниччини…

Водночас за фактом пожежі та двох смертей у цьому готельно-ресторанному  комплексі триває слідство. А орендарку готелю, що горів місяць тому, Жанну Орочинську суд взяв під цілодобовий домашній арешт.

Лише тепер, після кількох судів та вже під домашнім арештом Жанна Леонідівна погодилась дати «33-му каналу» своє перше відверте інтерв’ю про події в «Метелику» 22 грудня 2021 року…

– Ви місяць уникали пресу і лише в Апеляційному суді показали свій електронний браслет та сказали: «Без коментарів»… Що нині із «Метеликом» і Аліною в реанімації?

– Ця тварь не з’явилась у суд і втекла… Саме через такі натяки в ЗМІ мені було дуже боляче, але не найважче в цій ситуації. Бо я жива, а під час пожежі загинуло двоє наших людей… І повірте, ніхто не хотів цієї біди, але назад вже нічого, на жаль, не можна повернути…

По готелю можу сказати, що там працює демонтажна бригада під наглядом слідчих, бо зимові погодні умови – сніг та дощ – дуже ускладнюють проведення всіх експертиз щодо причин виникнення пожежі на 6-му поверсі… Нічого не знищуємо, а розбираємо наслідки пожежі та сегментами зберігаємо всі речові докази для об’єктивного слідства. Бо все відбулось на останньому поверсі, а 5-й та решта поверхів залишились абсолютно цілі… Єдине, опади затікають в приміщення готелю через згорілий дах, якого фактично не існує на сьогодні. Тому, що буде із готелем сьогодні, я сказати не готова…

– Який стан Аліни Ковальської, яка дивом врятувалась в ту пекельну ніч?

– Вона досі в лікарні, де пробуде ще досить довго. Втім, загрози для її життя вже немає, і це заслуга кращих лікарів Вінниці та області… Можу сказати, що Аліні вінницькі хірурги зробили просто нереальні операції та майже повністю відновили обличчя… Я вдячна кожному лікарю із золотими руками, які врятували цю дівчину. Зможу назвати їх поіменно після виписки Аліни із лікарні. Медицина у місті та області на дуже високому рівні… Так, це коштує колосальних кош­тів, але питання №1 – це допомога в одужанні та реабілітації Аліни від нашого колективу.

– Ви готові відповідати за пожежу в «Метелику»? Адже там загинуло двоє людей?

– Трагедія, на жаль, сталась. Я казала і кажу – цього 22-го грудня ніхто не хотів… Але назад вже нічого не можна повернути. Тому я вдячна кожному пра­цівнику комплексу «Батерфляй», який тієї критичної ночі не покинув своє робоче місце, а рятував дітей та всіх присутніх людей… В цьому сила нашого колективу, який ми хочемо зберегти. Щоб ці 30 людей не залишились без роботи, їхні родини без коштів на життя, щоб ніхто не їхав шукати кращої долі в Польщі чи інших закордонах… Тому навіть під домашнім арештом моє завдання зберегти колектив і дати можливість працювати тій частині комплексу «Батерфляй», якому буде дозволено працювати після трагедії в «Метелику».

І, звісно, ми всіма силами підтримали родини, які втратили своїх рідних під час пожежі…

– Що буде з вами? Ви розумієте, скільки років за гратами вам загрожує за дві людські смерті в готелі, який був не зданий в експлуатацію?

– Браслет із мене зняли у Вінницькому апеляційному суді, бо його одягли на мене незаконно. Всі факти і деталі справи я розумію… І готова відповідати!

Нагадуємо, за цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2  статті 270 ККУ (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), за що орендарці готелю Жанні Орочинській загрожує до 8 років позбавлення волі.

Надзвичайна подія в комплексі, який належить відомому підприємцю Олександру Мріщуку, перебуває на особистому контролі начальника ГУМВС  у Вінницькій області Івана Іщенка.

Сергій ГОДУН