У Красносілці Бершадської громади цей скандал розпочався ще минулого року. Але в людей урвався терпець, і вони звернулися до редакції газети «33-й канал» з листом.

«У нашому селі збудували ФАП. Раніше медпослуги надавалися в орендованому приміщенні. Але потім голова села посприяв тому, щоб саме у Красносілці збудували сучасний лікувальний заклад, бо це справді для людей дуже треба.

9.600 мільйона гривень витратили на будівництво. Все дуже гарно, на комунальній землі, біля парку. Але влада у Бершаді почала думати, де б поселити поліцейського офіцера громади? З Маньківки, котра від нас через Буг, поліцейських видворили. Тому вирішили їх поселити у Красносілку, у щойно обладнану амбулаторію. А чого ж? Там опалення добре, бо котли нові. Там передбачена квартира для лікарів, два санвузли.

У нас працює двоє медиків – фельдшерка Лариса і медсестра Олена. Але, схоже, їм доведеться посунутись, бо до нас пхають поліцію і навіть нікого не питають. Вони у Бершаді вже все вирішили. Їм люди говорять: зробіть ремонт другого поверху сільської ради. Але вони не хочуть, бо це ж мають бути затрати на ремонт! Як це так? Держава хоч трохи щось зробила доброго для людей, але тут же треба все забрати!

Нам сказали, що ми правильно робимо, що не пускаємо поліцію у ФАП, бо як вони почнуть укрупнятися, то взагалі все приміщення заберуть, а ми знову будемо ходити у Маньківку по медичні послуги. У нас в основному старі і хворі люди, їм дуже потрібен ФАП. Життєво необхідний!

Але через такі обставини ми вже готові навіть спалити той ФАП, якщо там оселиться поліція!»

Колишній староста села Іван Пустовіт, на очах котрого розгорявся скандал, розповів:

– Є програма така — облаштувати у селах дільниці поліції. Я й сам був у цьому зацікавлений. Влітку до нас з'їжджається багато молоді, є кілька закладів, куди вони приходять. Часом трапляються й кулачні бої і навіть наркотики. Тож за порядком мав би хтось слідкувати. У мене було достатньо приміщень, де можна було б обладнати діль­ничний пункт поліції. От хоча б колишня двоповерхова контора колгоспу, котру власник продавав за нормальною ціною. Там колись був старий ФАП. Коли я був сільським головою, то туди був проведений газ і вода, всі кімнати опалювалися. Спочатку вони зацікавилися, а потім не захотіли. Є ще приміщення сільської ради. Там другий поверх повністю вільний.

ФАП, котрий збудували у Красносілці — зовсім новий, зведений за типовим проєктом. От у поліції й вирішили оселитися саме у новому приміщенні. Лікарів немає, приміщення стоять порожні. Але, як на мене, сусідство буде не дуже добре. Туди люди на щеплення приходять чи тиск поміряти, а з іншого входу — брутальні п'янички і хулігани. Через те люди зробили схід села, запросили керівництво з Бершаді. Тоді сказали, що поселять поліцію у сільській раді на другому поверсі. Знайшовся навіть меценат, котрий погодився туди підвести воду, обладнати внутрішній туалет. Але час іде, а нічого не відбувається.

– Більше пристосованих приміщень для відділку поліції, як у ФАПі, у Красносілці немає. Більша частина стоїть пусткою вже кілька років. Навряд чи хтось туди поселиться, – розповідає голова Бершадської громади Віталій Драган.

— Чому люди виступили проти? У мене тільки один аргумент: їх підбурюють певні політичні сили для того, щоб зробити дисбаланс у громаді. Ну, і офіцери громади — це не наша забаганка, а вимога центральної влади.

Зрештою, нічого поганого не буде, якщо саме на тому кутку буде офіцер громади, котрий підпорядковуватиметься безпосередньо старості і працюватиме на користь громади. Наразі ФАП працює у звичному режимі. Там для усіх достатньо місця, будівля простора, на два окремих входи. Двох кімнат для поліцейського відділку цілком достатньо. Ми вже завезли туди меблі, встановили грати, придбали автомобіль, закупили комп'ютерну техніку. А зараз дільничний поліцейський приїжджає до Красносілки хіба що за викликом.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА