31 січня в церковному календарі – день пам’яті святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Олександрійських. Все своє життя вони боролися з єретиками і несли до людей віру в Христа.

Сьогодні святкують Всесвітній день ювеліра. Ця професія вважається однією з найдавніших у світі і вимагає від людини поєднання математичного складу розуму та досконалого художнього смаку. Ювелірні вироби означають набагато більше, ніж просто прикраси. З їхньою допомогою людина демонструє свій гарний смак та високий рівень фінансової забезпеченості.

А ще 31 січня День скотча. Сьогодні його можна знайти практично в кожній оселі.

31 січня Міжнародний день зебри. Запровадили це свято природоохоронні організації, які виступають за збереження цих унікальних смугастих тварин.

31 січня увійшло до історії людства такими подіями:

1542 – Іспанський конкістадор Альваро Нуньєс Кабеса-де-Вака першим європейців відкрив каскад з понад двох десятків великих водоспадів на річці Ігуасу (нині Аргентина), найбільший з яких сягає висоти 82 метрів.

1605 – війська Лжедмитрія I, підсилені українськими козаками, ударили по російському царському війську біля села Добриничі (нині – Брянська область). У цьому бою російські війська вперше застосували лінійний бойовий порядок

1606 – страчений Гай Фокс, англійський дворянин-католик, найвідоміший учасник Порохової змови проти англійського та шотландського короля Якова I. Саме Фокс мав запалити ґніт, що вів до наповненого порохом приміщення під палатою лордів у Лондоні. Там він був арештований у “ніч Гая Фокса” 5 листопада 1605 р., невдовзі засуджений і четвертований

1714 – імператор Петро I заснував у Петербурзі кунсткамеру – найстаріший музей Росії

1729 рік — у Стамбулі видають першу надруковану арабським шрифтом книгу, це був тлумачний словник, який і досі вважається одним з найпопулярніших;

1734 рік — російська імператриця Анна видає таємний указ “Про шлюби малоросів”;

1747 рік — в Лондоні відкривається перша клініка з лікування венеричних захворювань (госпіталь Lock);

1808 – Окупована військами французького генерала Огюста де Мармона, припинила своє існування Дубровницька республіка.

1854 – Японія, котра більше 200 років проводила політику самоізоляції, під страхом застосування сили ескадрою кораблів США, які 8 липня 1853 року увійшли до гавані Токіо, підписала в Канагаві договір, за яким американські судна отримали дозвіл заходити в порти Шимода і Хакодате для здійснення торговельних операцій.

1865 – хімік Дмитро Менделєєв захистив дисертацію “Про з’єднання спирту з водою”.

Умовна дата народження рецепта російської горілки

31 січня 1892 року відбулися перші лижні змагання на першому світі трампліні, який в модернізованому вигляді діє досі, – Холменколлен, розташованому неподалік від столиці Норвегії – Осло. На той момент висота трампліну становила 60 метрів. Норвезькі лижники змагалися тоді в стрибках з трампліну і лижному двоборстві. І в тій, і в іншій дисципліні перемогу здобув Свейн Солег. На очах 10 тисяч здивованих глядачів він стрибнув на 21,5 метра. Пізніше трамплін кілька разів перебудовували – подовжували, модернізували, розширювали трибуни біля його підніжжя. На ньому проходили лижні чемпіонати світу 1930, 1966, 1982, 2011 років, зимова Олімпіада 1952 року і чемпіонати світу з біатлону 1986 і 2000 років. Сьогодні Холменколлен, в черговий раз вдосконалений, вважається одним з найсучасніших і величних трамплінів в світі. Він являє собою 115-метрову споруду зі сталі і бетону. На трамплін можна піднятися на спеціальному ліфті, а потім завершити шлях, пройшовши по 114 сходинках сходів.

1893 рік — в Патентному бюро США зареєстрували торгову марку Coca-Cola; Сьогодні цей бренд – легенда. Історія напою бере початок у березні 1886 року, коли Джон Пембертон намагався знайти новий болезаспокійливий засіб. Взявши цукровий сироп і кофеїн, додавши в нього відвар коки, він отримав стимулюючий солодкий напій коричневого кольору. В аптеку “Джейкобс” в Атланті він поступив як ліки від розладів нервової системи, на що автор отримав патент.

1917 – Німеччина оголосила про поновлення беззастережної “війни субмарин” у Атлантиці, повідомивши, що буде атакувати кожне судно, включаючи і цивільне, котре знаходиться в зоні ведення військових дій. Першою жертвою став американський лайнер “Хаузатонік”, котрий був торпедований і затонув, але всі 25 пасажирів якого були врятовані англійським судном, що пропливало неподалік. Цей інцидент лише прискорив вступ у Першу Світову війну Сполучених Штатів Америки, які 6 квітня оголосили війну Німеччині.

1920 – у Нью-Йорку вийшов перший номер газети “Українські щоденні вісті”

1941 рік— створюють Київську кіностудію науково-популярних фільмів;

1942 – За неповних два місяці японські війська успішно завершили Малайську операцію, змусивши удвічі чисельнішу армію Сполученого Королівства з великими втратами відступити з півострова Малакка. На їх шляху до повного підкорення Південно-Східної Азії залишилась лише британська фортеця на острові Сінгапур, яка капітулювала через два тижні.

1943 рік — оточена під Сталінградом (нині Волгоград) німецька 6-а Армія капітулює разом з генерал-фельдмаршалом Ф. Паулюсом;

Підрозділи 38-ї стрілкової бригади і 329-го інженерного батальйону блокували приміщення центрального універмагу, в підвалі якого розташовувався штаб 6-ї німецької армії. Після висунутого ультиматуму генерал-фельдмаршал Фрідріх Паулюс разом з групою штабних офіцерів здався у полон і був заарештований — Південна група військ 6-ї армії припинила опір. 2 лютого склала зброю і Північна група військ.

1945 – уперше після громадянської війни собор Російської православної церкви провів проурядову молитву – за Сталіна та за перемогу

1945 – Біля французького села Сент-Марі-о-Мін у Ельзасі розстріляний 24-річний американський солдат Едвард Словік. Він став останнім американським військовослужбовцем, розстріляним за дезертирство, і єдиним, хто за цей злочин був страчений у роки Другої світової війни.

1949 – у Львові загинув полковник Олекса Гасин – керівник головного штабу УПА на прізвисько Лицар, близький дорадник командувача УПА Романа Шухевича, генератор ідей, які Шухевич втілював у практику збройних визвольних змагань. Конспіратора Лицаря вистежили співробітники 5-го відділу УМДБ. Гасин почав стрілянину, а коли вже не міг утікати від погоні, вистрілив собі в рот і помер на місці

1950 – Через п’ять місяців після втрати США монополії на володіння атомною зброєю і виявлення, що один з чільних американських спеціалістів-ядерників Клаус Фукс є радянським шпигуном, президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проекту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша, за атомні бомби скинуті американцями на Хіросіму та Нагасакі під час Другої Світової війни. 1 листопада 1952 року на одному з атолів Маршалових островів США успішно підірвали першу в світі водневу бомбу.

1953 – унаслідок прориву дамб почалася повінь на узбережжі Північного моря в Нідерландах. Загине близько 1900 осіб

1958 рік — здійснюють запуск першого американського штучного супутника Землі “Експлорер-1”;

1961 – З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) запущено космічний корабель «Меркурій-Редстоун 2» з шимпанзе на ім’я Хем на борту. Суборбітальний політ тривав 16 з половиною хвилин і було досягнуто висоти 254 кілометри. «Меркурій» з Хемом на борту успішно приводнився в Атлантичному океані. Після польоту Хем прожив ще 17 років і помер 19 січня 1983 року в зоопарку Північної Кароліни.

1971 – З космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) взяв старт космічний корабель “Аполло-14”, пілотований астронавтами Аланом Шепардом, Едгаром Мітчелом і Стюартом Руса. 5 лютого від нього відділився спеціальний модуль, який здійснив посадку на Місяці в районі кратера Фра-Муо, третю в історії людства. Шепард, що вийшов зі спеціального посадочного модуля, став п’ятою людиною, що ступила на поверхню Місяця. Шепард і Мітчелл пробули на супутнику 34 години, виконавши прості наукові експерименти — ключками від гольфу покидали м’ячики і зібрали півцентнера зразків місячних порід. 9 лютого “Аполло-14” успішно повернувся на Землю.

1990 – У Москві на Пушкинській вулиці, відкрився перший в Радянському Союзі McDonald’s.

1999 рік — науковці з університету Алабама (США) одержують, на їх думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу прийшов з Африки, походить від шимпанзе і вперше зміг перейти до людей близько 50-ти років тому;

2000 рік — поблизу острова Анакапа стається авіаційна катастрофа лайнера McDonnell Douglas MD-83 (загинуло 88 осіб);

2009 рік — в Кенії принаймні 113 людей гине і понад 200 осіб отримує поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

2020 – О 23-й за за лондонським часом (опівночі за центральноєвропейським) Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії вийшло зі складу Європейського Союзу, в якому перебувало 47 років. З цієї нагоди з будівель ЄС у Брюсселі було спущено британські прапори. Згідно раніше досягнутих угод, Велика Британія втратила представництво і право голосу в ЄС, але до кінця року залишилась частиною спільного економічного простору.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА