Православна церква 1 лютого вшановує пам’ять святого Макарія, його ще називають Весноуказателем. Преподобний Макарій Великий був послідовником Антонія Великого. Мав дуже глибоку духовну мудрість, за що і отримав своє ім’я. Макарій був ченцем, який вів надзвичайно аскетичне та смиренне життя. Він їв тільки один раз на тиждень, а спав і пив в кілька разів менше, ніж цього потребувало його тіло. За це Господь наділив Макарія чудесним даром: він міг воскрешати померлих та зцілювати найсерйозніші недуги.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин (ООН) Цей захід має важливу мету – побудувати доброзичливі та толерантні відносини між людьми різних віросповідань та конфесій. Запровадили подію спеціальною Резолюцією ООН 2010 року. А її ініціаторами виступили принц Йорданії Газі бен Мухаммед та король Йорданії Абдалла II ібн Хусейн аль-Хашими.

Китайский Новий рік, (Чунь Цзе). Це свято немає фіксованої дати, її вираховують за спеціальним місячним календарем. 2022 року святкування почалосяся 1 лютого і продовжиться цілий тиждень. Символом Нового року стане водяний тигр. Новий рік в Китаї ще називають “Нянь”, це слово в перекладі означає “рік”. Свято заснували ще близько 4000 років тому і засноване на старовинних легендах. Згідно з однією з них, в давнину на цих землях жило страхіття Нянь (“новорічний звір”), яке напередодні нового року виходило з морських глибин і йшло до людських поселень. Там воно з’їдало запаси та вбивало місцевих жителів. Одного дня до селища перед чудовиськом зайшов старий чоловік. Він пообіцяв, що зможе знищити звіра. Всі будинки сказав пофарбувати в червоний колір, а всередині запалити вогонь. Так мешканці дізналися, що страхіття боїться вогню та червоного кольору. А ще йому не подобається галас. Тому люди голосно сміялися та веселилися. З тих часів, напередодні Нового року в Східній Азії існує цікава традиція. На вхідних дверях наклеюють червоні таблички з написами. А ще запалюють вогні та галасують.

Всесвітній день хіджабу, Свято доволі молоде, а його заснувала мусульманка Назме Кхан. Її родина переїхала до США та не відмовилася від своїх традицій. Батьки примушували Назме носити хіджаб. Дівчина кожного дня вислуховувала насмішки. А тому вирішила розповісти оточенню про хіджаб. Згодом вона також запропонувала створити окреме свято, яке допомагає спростувати негативні стереотипи, які склалися у людей довкола цього традиційного атрибуту жіночого одягу у мусульман.

1 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1327 • У Вестмінстерському абатстві в Лондоні на англійський престол урочисто короновано 14-літнього Едварда ІІІ Плантагенета, від імені якого реальну владу отримали його матір Ізабелла Французька і її коханець Роджер Мортімер. Вони втратили свій вплив вже через три роки, коли за наказом короля Мортімер фактично без суду був страчений, а матір була позбавлена усіх володінь і поміщена під домашній арешт.

1411 рік – укладають Торунського мирного договору, який завершує Велику війну; була зупинена експансія Тевтонського ордену, який втратив роль великої військово-політичної сили в Прибалтиці.

У 1587 році стоялося підписання англійською королевою Єлизаветою I смертного вироку Марії Стюарт.

1664 • Армія короля Яна II Казимира була змушена зняти облогу Глухова. Це стало початком відступу польсько-литовськох армії і Річ Посполита остаточно втратила Лівобережну Україну.

1676 - кінець Соловецького сидіння. Російські урядові війська після 9-річної облоги захопили Соловецький монастир, центр розкольництва. Перший напад не вдався, але перебіжчик монах Феоктист вказав воєводі Мещерінову отвір у стіні, легко закладений камінням. Розібравши кладку, нападники пробралися всередину й відчинили ворота решті. Никанор і Сомко були схоплені і страчені, інші заслані в Кольський і Пустозерський остроги, а ті, хто оголосив, що скоряється царю, були прощені і залишилися жити в монастирі

1709 • Команда англійського корабля під керуванням капітана Томаса Дувра знайшла на острові Хуан Фернандес в Тихому океані моряка Александра Селкірка, який після сварки з капітаном судна, на якому він плавав, був висаджений на безлюдному острові і провів на ньому майже чотири з половиною роки. Зараз цей острів площею 96,4 км носить ім'я Робінзона Крузо й належить Чилі (лежить за 674 км на захід від берегів Чилі). Неподалік від нього розташований острів Олександра Селкірка.

Повернувшись на батьківщину, капітан Роджерс опублікував книгу "Подорож навколо світу", де описав і чудову історію порятунку Селкірка. Історія життя і порятунку Селкірка лягла в основу книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо».

У 1790 році в Нью-Йорку вперше зібрався Верховний суд.

У 1814 році відбулося катастрофічне виверження вулкана Майон на острові Лусон, в результаті якого потік лави повністю знищив місто Сагзава, загинули понад 1200 осіб.

1814 • Опубліковано поему "Корсар" лорда Джоджа Байрона. Першого ж дня було продано більше 10 тисяч примірників.

У 1865 році було скасовано рабство в США.

1884 • Вийшов друком перший том Оксфордського словника, найбліьш повного і перевіренного тлумачного словника англійської мови. Останній, 10-й том цього 6400-сторінкового видання побачив світ аж у 1928 році. Словник містив більше 400 тисяч статей. На сьогодні уже в електронному варіанті Оксфордського словника міститься понад мільйон слів і виразів. Це найавторитетніше джерело для перевірки правопису, вимови і тлумачення англійської мови.

У 1893 році Томас Едісон відкрив перший у світі кінозйомочний павільйон - "Чорна Марія".

1896 • В Туріні (Італія) в Teatro Regio відбулась прем'єра опери Джакомо Пуччіні "Богема". На сьогодні це друга найвиконуваніша опера у світі (після "Тоски» також авторства Піччіні; третьою є «Мадам Батерфляй»).

1908 • В ході повстання проти диктаторського режиму Хосе Франко у Ліссабоні революціонери здійснили замах і вбили короля Португалії Карлоса I і його сина Луї-Філіпа, котрі проїжджали містом на кареті. Спадкоємцем трону став другий син Карлоса Мануель, однак у жовтні революційні події змусили Мануеля II і його сім'ю виїхати до Англії. Цього ж року письменник Тейфіло Брага був обраний першим президентом нової демократичної республіки Португалія.

1919 – Літківський бій. За поширеною очевидцями бою та їхніми нащадками версією, після бою під Крутами між курсантами новоутвореної Української Народної Республіки і вояками Червоної Гвардії новоутвореної Російської Федеративної Республіки, невеликий загін у складі 24 юнкерів Київської військової школи ім. Богдана Хмельницького відступав у напрямку до Києва, столиці УНР. Залізницею вони доїхали до станції Бобрик (далі вона була захоплена військами Муравйова), пішки пройшли через село Семиполки і лісом дійшли до Літок. Там загін став на ночівлю. Вже на світанку в село увійшли вояки підрозділів Червоної Гвардії, воїни УНР вступили з ними у нерівний бій. З них 20 бійців загинули в бою, 4-х окупанти стратили. Після бою підрозділи Червоної Гвардії рушили далі, на Київ. Пізніше місцеві селяни позвозили загиблих і поховали їх у братській могилі.

У 1920 році була утворена Королівська канадська кінна поліція - федеральна поліція, що відповідає за державну безпеку.

1922 рік – політбюро ЦК КП(б)У ухвалює рішення про вивезення 8 млн пудів хліба з голодуючої України до Росії;

1929 - після того, як Лев Троцький був висланий з СРСР, почалася боротьба з його прихильниками. 1600 осіб були вислані в Сибір, а Каменєв і Зінов'єв опинилися під домашнім арештом

У 1930 році "Таймс" опублікував перший кросворд.

1931 - у Москві відбулося урочисте відкриття та перший знімальній день Центральної фабрики "Союзкіно" (тепер кіностудія "Мосфільм")

1935 — Ая-Софія в Стамбулі за указом Ататюрка відкрилася як музей.

1946 - першим генеральним секретарем ООН обрали норвезького дипломата Трюгве Лі

У 1949 році фірма RCA випустила першу вінілову платівку на 45 об/хв.

1951 рік – відбулося третє випробування атомної бомби на полігоні в Неваді (це був перший ядерний вибух, який показали по телебаченню);

1953 рік – хвилі Північного моря розмивають 50 основних дамб Голландії, внаслідок цього гине 1835 людей, а 43 тисячі споруд частково або повністю зруйновані;

1954 • На каналі CBS-TV відбулась прем'єра першої "мильної опери", що стала класикою жанру — від цього дня серіал "Секретний шторм" транслювався протягом 20 років поспіль.

1958 • Єгипет і Сирія утворили Об'єднану Арабську Республіку. Цього ж року у формі вільної федерації до них приєнався Ємен.

У 1958 році був запущений в космос перший американський супутник.

У 1971 році федеральне дослідження в США засвідчило, що кожен третій студент курить марихуану.

1 лютого 1973 року вперше за свою історію Лондонська фондова біржа допустила до торгів брокерів-жінок. Через два місяці вже десять з них зайняли місця в операційному залі. А ще через чверть століття, в лютому 2001 року, жінка сіла і в крісло глави Лондонської біржі. Це була Клара Ферс, тендітна блондинка, мати трьох дітей і володарка величезного стану. У момент призначення їй було 43 роки, 21 з яких вона пропрацювала в лондонському фондовому світі - Сіті.

1980 • 39 чоловік загинуло під час штурму урядовими військами іспанського посольства в Гватемалі, захопленого групою індіанців, що протестували проти національної дискримінації, — живими залишились лише посол та індійський вождь, який згодом був убитий.

1990 • Югославська армія застосувала силу для придушення виступу албанців у Косово, котрі протестували проти поправок до конституції, прийнятих в березні 1989 року, що обмежували автономію краю, отриману в 1974 році, — під час розгону демонстрації загинуло 26 чоловік і ще 19 були вбиті після введення до Косова федеральних військ. Це був перший прецидент в історії Югославії. Надалі пактика застосування армії для врегулювання національних конфліктів стала для сербського уряду звичною і привела до громадянської війни і, зрештою, розпаду СФРЮ.

1992 - у Кемп-Девіді президенти Буш-старший і Єльцин підписали російсько-американську декларацію про завершення "холодної війни"

1994 рік – набуває чинності Шенгенська угода, яку підписали країни ЄС (вона передбачає введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасниками Європейського Союзу);

У 1996 році Еритрея перейшла на Григоріанський календар.

2000 - через аварію на румунській золотодобувній фабриці в Дунай потрапила величезна кількість отруйної речовини ціаніду, що викликало екологічну катастрофу в багатьох країнах

2001 • У Франції у віці 93 років помер останній з тих пасажирів, які залишилися живими після катастрофи "Титаніка". 4-річний Мішель Навратіл знаходився на борту "Титаніка" разом із батьком та братом; в результаті аварії у квітні 1912 року його батько загинув, тоді як він разом з братом були врятовані і доставлені до США. Про те, що вони залишилися живі, їхні родичі дізналися тільки тиждень опісля.

2003 • За 16 хвилин до посадки зазнав катастрофи космічний корабель багаторазового використання "Колумбія", який стартував 16 січня з сімома астронавтами на борту, включно з найпершим ізраїльтянином, що полетів у космос. У репортажі телекомпанії CNN, що в прямому ефірі вела трансляцію катастрофи, було показано як уламки космічного човника падають над штатом Техас — спершу за падаючим апаратом видно білий слід, потім шаттл розпадається на кілька частин. Увесь екіпаж загинув, оскільки на "Колумбії", найстарішому американському шаттлі, що використовувався з 1981 року, не передбачено систем аварійного порятунку. Як вважають фахівці, катастрофа могла статися через неправильний вхід шаттла в атмосферу.

2009 - у Москві в Храмі Христа Спасителя відбулася інтронізація патріарха Московського і всієї Русі Кирила

У 2009 році Йоханна Сігурдардоттір стала першою жінкою на посаді прем'єр-міністра Ісландії. Вона також перша глава уряду у світовій історії, яка вступила в офіційний одностатевий шлюб.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА