Його раптова смерть у місцевій лікарні від наслідків коронавірусу шокувала всю Жмеринку, де Трахтенберга знав кожен… Та, перш за все, його родину – двох доньок, дружину і стареньку маму… Не дивно, що на похорон Зіновія Володимировича на старе єврейське кладовище прийшло пів міста… Втім, головний шок від смерті Зіновія Трахтенберга стався лише тепер, коли почалась справжня війна за мільйонний спадок бізнесмена – його універмаг, магазини і новенький будинок, який він встиг добудувати за лічені тижні до своєї кончини… Але спершу в день похорон ексмера Жмеринки все закрутилось навколо паспорта його 94-річної мами, яку він щоденно опікав до передчасної смерті… І нині раптом виявилось, що Зіновій не залишив заповіту для своїх двох доньок Маїй та Юлії… Тому спадок Зіновія Володимировича нині розривають на шматки його рідна сестра із Америки за підтримки свого чоловіка-адвоката, місцевого «паспортиста», нарядів поліції та жмеринських «круків» — любителів поживитись за чужий рахунок…

Кажуть, так само було із родиною останнього в.о мера Жмеринки Юрія Світлака, біля труни якого одразу пішли розбірки за його майно!

Що ж це за закони такі у Жмеринці? Чи, як каже місцева приказка: «Є гарні міста, є – погані, а ще є Жмеринка, де діє своя Конституція з часів Остапа Бендера!»

Зіновій Трахтенберг був щасливим у родинному колі. Після його смерті все перевернулось з ніг на голову

Де паспорт мами Трахенберга?

Тато помер у мене на руках… Його тест нам не показували, бо перші дні в місцевій лікарні все було буцімто під контролем… І він не збирався помирати. І ні про які заповіти ми з ним не говорили, бо він любив нас, свою маму, це життя, яке так різко обірвалось тоді 4 липня в палаті лікарні… — розповіла молодша донька Зіновія Трахтенберга Юлія. — Весь день 3-го липня я просиділа біля нього, він ліг, спав, був під маскою… Але вночі мене до нього щось у серці покликало, я прийшла, подивилась, чи все в нього добре, чи він дихає киснем? Але тато горів, була гикавка, і мене лише заспокоювали, що лікування йде по протоколу, і ми його врятуємо… До вечора його не стало! Ми говорили до останнього, і ніхто не думав, що це останні його години на цьому білому світі…

Потім був похорон і всі події того дня як у тумані. Привезли труну, всі плачуть, не віриться, що тато вже не встане… І тут цей дзвінок від тітки із Штатів – «Юля, отдай мамин паспорт, а то она останется без пенсии…» Я кажу: «Можна не зараз? Щоб дістати цей паспорт, бабусі треба відсунути татову труну! Хіба не можна із цим почекати?» На що мені із-за океану родичі кричать у слухавку: «Юля, єто срочно… Дай паспорт!»

І з цього все почалось між нами! Бо тітка Лена із чоловіком виїхали у США десять років тому і підписали всі документи, що тато залишається єдиним опікуном і жодних претензій вони не мають… Але тепер виявилось, що паспорт бабусі їм був так терміново потрібен, щоб нашого сусіда – начальника паспортної служби Жмеринки Юрія Заморського — зробити офіційним представником 94-річної бабусі… Бо за життя тато щодня провідував свою маму, яка живе в сусідньому будинку в квартирі №4 під наглядом трьох позмінних доглядальниць від Хеседу. Адже наша бабуся – колишній в’язень єврейського гетто,має спеціальну пенсію та догляд від єврейської громади. І зрозуміло, що після смерті тата ми із сестрою Майєю мали взяти на себе всі обов’язки із догляду за нею…

Але ще в день похорону замок у дверях її квартири змінили разом із доглядальницями та вимкнули домофон із відеокамерами стеження… Бо так наказала тітка Лена із Америки своєму жмеринському «другу» пану Заморському… І відтоді нас до бабусі не пускають під жодним приводом… То ми можемо занести їй ковід, то не треба казати про смерть тата і чому він до неї не ходить, а останнім часом не пускають без пояснень… Особливо після бійки під квартирою бабусі, коли Юрій Заморський напав на Майю і мене також бив у пориві люті, бо «Ми не достойні татового спадку… І ми маємо всім поділитись! Інакше нас залишать без нічого, щоб ми ходили по Жмеринці та хліб просили…»

Юрій Заморський (у центрі) раптово став представником 94-річної бабусі Раї

Зрозуміло, чиї думки та наміри промовляє «пан паспортист» із сином… Бо раптом все наше вже стало майже їхнє, а бабуся у них у «заручниках» і підпише, що їй скажуть… І поліція на їхньому боці, бо Заморський колись служив у міліції та має там зв’язки. Тому до бабусі нас не пускала і поліція, хоча ніякої судової заборони на наші побачення не існує у природі… Виходить,що поліцією та її начальником у Жмеринці паном Анатолієм Присяжнюком керує Заморський і голос тітки Лени із Америки! Ось така у нас «війна» у Жмеринці за все, що тато своїми руками та розумом заробив за своє трудове життя…

Що за дверима квартири №4?

Щоб відчути на собі всі переживання та страхи Майї та Юлії – двох доньок відомого кожному в Жмеринці підприємця Зіновія Трахтенберга, ми йдемо до квартири їхньої бабусі та дзвонимо… Бо схоже, що нині ця квартира №4 у провулку Гвардійському є найбільш секретним об’єктом під охороною начальника «паспортного столу», поліції та «сиділок» від єврейської громади Жмеринки? Чому?

Бо саме під цими дверима сталась бійка за участю сусіда Трахтенбергів, а пізніше — напад на знімальну групу центрального телеканалу «2+2». Коли журналісти «33-го» разом із доньками померлого ексмера Жмеринки постукали до мами Зіновія Володимировича, то до нас також викликали слідчо-оперативну групу… Хоч ми й дверей не ламали, камер не відключали і викрадати 94-літню маму Зіновія Володимировича взагалі не збирались… Хотіли її лише запитати, чи підписувала вона «опікунську» довіреність на сусіда Юрія Заморського і чи хоче бачити в себе двох внучок із свіжою булочкою, цукерками і мандаринкою?..

Але замість бабусі Майї та Юлії із нами говорили начальник поліції Жмеринки і опосередковано їхня рідня із США…

Але в день його похорон минулого літа стався перший «паспортний» вибрик «заморських» із родичами… Бо поки доньки оплакували батька в труні, сусід вже переоформляв «управління» пенсією їхньої бабусі – 94-річного в’язня фашистського гетто… І відверто на камеру сказав: «Якби ви не віддали паспорт бабушки, я б зробив новий!»

І це каже начальник Жмеринського районного відділу Державної міграційної служби України — Юрій Заморський, що колись був депутатом Жмеринської міської ради від ВО «Свобода»…

Сестра із Америки претендує на 50% спадку Трахтенберга?

Куди поділась свого часу і звідки тепер взялась ваша тітка Лена із чоловіком Борисом із США?

Вона ніде жодного дня не працювала… І виїхала із чоловіком-адвокатом у Америку, бо за ним тут був вже такий шлейф… За словами тата, «вибір у Борі був невеликий – у тюрму чи за кордон», — розповідають сестри Трахтенберг. – І на похорон тата вони не приїхали, бо, мовляв, їх із Штатів ще не випускають… І син їхній із Москви на прощання не зміг прилетіти, але паспорт бабусі Раї вони відібрали вмить із словами Бориса Перлова: «Бабушку везде впиши как наследницу и веди себя хорошо! Иначе узнаєшь, что может быть…»

Це так у розподіл спадку Зіновія Трахтенберга втрутилась із Америки його рідна сестра, що із 2012-го переїхала із чоловіком-адвокатом Борисом у Штати.

Тато свого часу вилікував її за свої кошти від раку… Тепер вона віддячує нам ось так! А її чоловік Борис буквально матом нам заявив із Америки: «Ты, падлюка, ничего не достойна… Пошла ты нах… Я тебе порву на немецкий крест!» — зазначила Майя Трахтенберг. – Саме із подачі Бориса робились і робляться всі ці дії із довіреностями від бабусі, яка реально нічого не могла б сама підписати… Бо їй диктують із камери, що робити, а вона під їх тиском робить. Ми хотіли перевірити її стан здоров'я, як її нога після операції, яку їй робив тато,чи ходить вона сама, чи повносправна та дійсно підписувала ті документи… Чи хтось підписався за неї?

Тому викликали лікарів на «швидкій», але нас не пустили. І зчинилась чергова бійка… Цікаво, що поліція на чолі із Присяжнком самі в квартиру зайшли… А нас не пускали до бабусі, хоча ніякої заборони суду на наше спілкування не існує! Невже поліцією Жмеринки керує її колишній працівник пан Заморський? Чи тітка Лена із Америки також має вплив на всю жмеринську поліцію? – запитують доньки ексмера міста залізничників Майя і Юлія.

Анатолій Присяжнюк заперечив втручання поліції у цю справу

А походження довіреності на право представляти 94-річну мама Зіновія Трахтенберга та розпоряджатись пенсією жертви єврейського гетто часів війни з'ясували тележурналісти каналу «2+2». Бо виявилось, що стареньку возили із Жмеринки аж у Вінницю до приватного нотаріуса Олени Євстатової, де 94-річна жінка підписала згоду вирішувати її долю сусідові Юрію Заморському…

Ось так розпочалась справжня родинна війна за спадок Зіновія Трахтенберга… Бо відомому бізнесменові у Жмеринці належить універмаг у центрі міста, три магазини, підприємство «Господарчий», оптова база, кілька земельних ділянок та новенький родинний особняк у Гвардійському провулку.

І зрозуміло, що його старенька мама – бабуся Рая нині стала своєрідною «золотою акцією» для найближчої рідні… Але якщо внучки Майя і Юлія готові навідувати бабусю замість померлого тата, то «заморська» рідня найняла «паспортиста» і колишнього міліціонера, який, на їхню думку, зможе відстояти спадок Зіновія Володимировича для жмеринських іммігрантів. Але як? Адже 10 років тому сестра Трахтенберга під час виїзду за кордон підписала всі документи на право опіки над матір’ю на свого старшого брата. І тепер, коли Зіновія раптом не стало, його донькам забороняють навідувати бабусю, бо старенька може свою частку спадку передати онукам, «які цього не заслужили!?»

 

Який же треба мати вплив і старих жмеринських друзів, які навіть через 10 років після твого виїзду в США готові вписатись у «найгострішу» фазу цього родинного конфлікту? Невже навіть із Америки через Інтернет, тітка, як свого роду Кашпіровський, може по відеокамерах давати вказівки і поради від свого домашнього адвоката… І ось так дистанційно взяти під контроль опіку над своєю старенькою мамою та заплести у цю родинну суперечку за спадок брата начальника паспортного столу Жмеринки та місцеву поліцію на чолі із Анатолієм Присяжнюком? Чи 1 мільйон американських доларів — він і у Жмеринці мільйон доларів?

Кому служить поліція у Жмеринці?

- По всіх зверненнях дочок Зіновія Трахтенберга, заява Заморського і журналіста каналу «2+2» офіційно отримані та оформлені… Зокрема по громадянину Заморському, який є працівником МВС і перешкоджав журналістській діяльності телегрупи, то це розслідування буде проводитись згідно з підслідністю ДБР. Між Заморським і доньками Трахтенберга дійсно відбувся конфлікт, а тому заяви про побиття є з обох сторін. І хочу вам заявити, що Заморський поліцією в Жмеринці не керує і керувати не буде! Це саме стосується родичів за колишнього міського голови Жмеринки, — зазначив під час «очної ставки» із донькою Зіновія Трахтенберга керівник поліції Жмеринки Анатолій Присяжнюк. — Стосовно цього конфлікту між родичками і представником бабусі, то ми будемо діяти виключно у межах закону… Ламати двері у квартирі №4 ми не дали… Медики обстежили бабусю, перевірили її тиск, сатурацію і загальний стан цієї літньої громадянки. Водночас можу засвідчити, що із бабусею спілкується її донька із-за кордону і виступає категорично проти відвідин бабусі її внучками. Також є фактом, що жодної судової заборони на їхні зустрічі із бабусею немає… Але питання доступу та опіки над бабусею між родичами має вирішитись або по добрій волі всіх сторін чи, знову ж таки, через суд. Бо після 4-го січня, через пів року після смерті Зіновія Трахтенберга, всі його найближчі рідні — дві доньки Майя і Юлія, 94-річна мама і сестра в Америці заявили свої претензії на спадок…

Ось такий трилер нині відбувається у центрі Жмеринки, де за універмаг, кілька магазинів, оптову базу, новий будинок і опіку над бабусею йде запекла юридична «війна»… Дійшло вже й до кулаків!

А на старому жмеринському єврейському кладовищі могила Зіновія Володимировича занесена снігом і букет траурних троянд перетворився у кригу… Так само крижаними стали серця його окремих родичів… Може, гіркі сльози Юлії на могилі тата розіб’ють цю кригу чи родинна війна за спадок колишнього мера Жмеринки на цьому не зупиниться?

На могилі Зіновія Трахтенберга замерзлі квіти та згорьовані діти...

Журналісти, до яких Юрій Заморський викликав поліцію під квартирою №4, вже звернулися із запитами до поліції Вінницької області, Вінницької обласної прокуратури, керівника Міграційної служби Вінницької області Бориса Наливайка та Embassy of Ukraine in the USA — Посольства України в США U.S.Embassy Kyiv Ukraine щодо розслідування у Державному бюро розслідувань вчинків та висловів цієї посадової особи та громадянина України.

«33-й канал» окремо звернувся до голови Вінницької ОДА Сергія Борзова щодо ситуації навколо цієї гучної «війни» за мільйонний спадок Зіновія Трахтенберга у Жмеринці та участі в ній працівників МВС...

Ми не дамо «порвати» цих дітей Зіновія Володимировича після його передчасної смерті… Це неприпустимо у правовій державі. На жаль, щось подібне вже відбувалось із дружиною і спадком попереднього керівника Жмеринки Юрія Світлака, і цю кризу ми спільно подолали. Тому я беру цю справу на контроль як представник президента у Вінницькій області, — запевнив Сергій Борзов.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що на 95-му році померла мама ексмера Жмеринки та бабуся Майї і Юлії — Раїса Борисівна Трахтенберг.

Бабуся Рая несподівано померла 29 січня

- Її закопали без жодного ритуалу, без традиційного єврейського обмивання і рабина… Поки ми брали у прокуратурі дозвіл на останнє побачення із бабусею, зовсім не знайомі нам люди швидко закопали труну. Поки ми приїхали на кладовище, то могилу вже поспіхом закидали землею. Ми не змогли ні побачитись, ні поговорити, ні попрощатись по-людськи, — розповіла заплакана Майя Трахтенберг. – Хіба це не жахіття? Чи так вирішили її долю Заморський Юра та родичі з Америки?

Що вони з нею зробили? Може, її вбили чи задушили? Чому вона померла відразу після того, як минуло пів року після смерті тата? Нам нічого не відомо!!! Просто викопали яму і швидко поховали, без родичів та молитви…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Фото Сергія Хіміча