Православна церква 2 лютого вшановує пам’ять Євтимія Великого. Він виганяв бісів і зцілював людей від хвороб. Вважалося, що Євтимій володів даром пророцтва, передбачав людські думки і зводив на землю дощ. Довгий час його мати й батько не могли зачати дитину. Після довгих молитов Бог все ж подарував їм сина, якого вони назвали Євтимій. Сталося це 377 року. Коли Євтимію було всього 3 роки, помер батько. Мати вирішила віддати хлопчика на виховання до міського монастиря. А тому вже в підлітковому віці Євтимій задумався про служіння Господу. В дорослому віці захотілося йому самотнього життя. Пішов він у пустелю і молився там щодня. Згодом облаштував новий монастир. За це Господь наділив його цілющою силою.

У цей день в світі відзначаються День бабака, Веселе свято, корені якого сягають Сполучених Штатів Америка і Канади. Фестиваль, який став традиційним, відбувся в місті Панксатоні, штат Пенсільванія. Саме там живе бабак на ім’я Великий Філ – “провидець із провидців, мудрець з мудреців, провісник із провісників”. О 7.25 ранку бабака за присутності тисяч глядачів витягують із нори, і він “робить прогноз”.

Згідно з повір'ям, якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні - значить, зима незабаром закінчиться, і весна буде рання. Якщо ж день сонячний - бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору, буде ще шість тижнів зими.

Сьогодні Всесвітній день гавайської гітари. Батьківщиною гавайської гітари (укулеле) вважають португальський регіон Мадейру, де його вперше виготовили. Сталося це у XIX ст. Оригінальну гітару на гавайські острови завезли португальські іммігранти ще наприкінці XIX століття. Місцеві жителі почали називати її “укулеле”, що в перекладі означає “блоха, яка стрибає”.

А ще - Всесвітній день водно-болотних угідь. Ця подія була започаткована разом з підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь 1971 року в Ірані. Мета свята зберегти території, на яких перебувають водоплавні птахи.

2 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

962 - утворення Священної Римської імперії німецької нації. Цього дня Папа Іван ХІІ поклав корону римського імператора на німецького короля Оттона I Великого. Завдяки Оттону I західна християнська імперія, що розглядалась як пряме продовження античної Римської імперії і франкської імперії Карла Великого, пережила благодатний період стабільності та культурного розквіту. У період найбільшого підйому до складу імперії входили Німеччина, що була її ядром, Північна та Середня Італія, Швейцарія, Бургундське королівство, Нідерланди, Бельгія, Чехія, Сілезія, Ельзас та Лотарингія

1194 - германський імператор Генріх VI звільнив англійського короля Річарда Лев'яче Серце з полону за величезний викуп

1274 року дев’ятирічний флорентієць Дуранте дельї Аліг’єрі, нині відомий як Данте, виходячи із церкви, зіткнувся з Бічі Портінарі, якій судилося стати його єдиним коханням і музою. Вони зустрічалися лише кілька разів, та й то випадково й ніколи наодинці, майже не розмовляли й жодного разу не торкалися одне одного. Проте це неавадило йому присвячувати їй сонети, кохати і обожнювати її до кінця свого життя…Данте ретельно приховував свої почуття, не бажаючи докучати й компрометувати кохану дівчину (існує версія, що Бічі в 15 років вийшла заміж за банкіра Сімоне де Барді). Щоправда, називати свою кохану Беатріче він став тільки після її смерті, а доки вона була жива, взагалі не згадував імені. Беатріче несподівано померла, передбачають, що це сталося під час пологів. Їй було лише 23 роки…

1386 • Згідно з Кревською унією, підписаною Польщею і Литвою в 1385 році, Великого князя литовського Ягайла обрано королем Польщі. Одружуючись з польською королевою Ядвігою, Ягайло зобов'язався навернути Литву на католицизм, самому стати католиком і "на вічні часи прилучити свої землі литовські й руські до Польської Корони". Після прийняття католицизму Ягайло взяв ім'я Владислав II і став засновником династії Ягеллонів.

2 лютого 1421 при імператорі Чжу Ді, під час святкування Китайського Нового року, урочисто було завершено будівництво Забороненого міста. Це - Гугун, буквально "Колишній палац" – найбільший палацовий комплекс у світі: масштаб - 720 тисяч квадратних метрів, 980 будівель. Знаходиться в центрі Пекіна. Головний палацовий комплекс китайських імператорів, починаючи з династії Мін і до кінця династії Цин. Звідси Піднебесною правили 24 імператора китайських династій Мін і Цин. У 1987 році "Заборонене місто" першим з китайських об'єктів було занесено ЮНЕСКО в список всесвітньої спадщини людства. Включений ЮНЕСКО в число найбільших у світі будівель, що збереглися з давніх часів.

1440 • По смерті Альбрехта II німецьким королем під іменем Фрідріх III обрано його двоюрідного брата герцога Штирії Фрідріха V Габсбурга, за 53 роки правління якого династія Габсбургів набула своєї могутності.

1461 • У ході війни Червоної і Білої Троянд біля перехрестя доріг Мортімерс-Крос в графстві Герефордшир війська Оуена Тюдора і його сина Джаспера були вщент розбиті 18-літнім Едвардом Йоркським. Це завадило ланкастеріанцям об'єднати свої сили для походу на Лондон, у який Едвард Йоркський переможно в'їхав через місяць і був проголошений королем.

У 1536 році іспанський конкістадор Педро де Мендоса заснував на західному березі Ла-Плати місто Буенос-Айрес, згодом столицю Аргентини. Красиве місто Південної Америки - Буенос-Айрес засновувався двічі. Спочатку місто-фортеця отримало довгу назву: "Сьюдад-де-Нуестра-Сень-ора-де-Буенос-Айрес". Це ім'я витлумачують як "Місто Святої Діви Марії, покровительки моряків" або "Місто попутного вітру". Переказ свідчить, що, вийшовши на берег, хтось із матросів вигукнув: "Яке хороше повітря на цій землі!". "Буено аїр" - "Хороше повітря". Звідси і назва міста. Воно постійно зростало, в основному завдяки доходам від контрабанди, і поступово перетворювалося на "Париж Південної Америки". Сьогодні в аргентинській столиці живуть близько 3 мільйонів людей.

1556 рік – в Центральному Китаї стається наймасштабніший з усіх зареєстрованих на планеті землетрусів (гине близько 820 тисяч людей);

1653 рік – селище Новий Амстердам отримує статус міста (нині це Нью-Йорк);

1701 - дата заснування Балтійського флоту Росії: цар Петро I видав указ, велівши почати будівництво на річці Сясі (район Ладоги) шести 18-гарматних кораблів

1852 рік – в Лондоні на Фліт-стріт відкривається перший громадський туалет;

1852 рік – у Парижі відбувається прем'єра "Дами з камеліями" Александра Дюма сина;

1863 рік – Семюел Клеменс вперше підписується як Марк Твен;

1870 рік – агентство Reuters, підписавши угоди з двома іншими агентствами, вперше в історії створює всесвітню інформаційну мережу;

1911 - американські лікарі заявили про відкриття способу щеплення від правця

1912 рік – Фредерік Лоу стрибає з парашутом зі статуї Свободи;

1913 — у Нью-Йорку відкритий Grand Central Terminal, найбільший залізничний вокзал світу.

1914 — вийшов у прокат перший фільм із Чарлі Чапліном, «Заробляючи на життя».

1918 - у Києві на вулицях придушено збройне повстання більшовиків, залишився триматися останній оплот - завод "Арсенал". Його продовжували обстрілювати війська УНР, підсилені Гайдамацьким кошем Слобідської України та Гордієнківським полком, що відступили з Північного фронту під натиском червоних загонів Муравйова

1919 - Директорія та Уряд Української Народної Республіки переїхали з Києва до Вінниці, зробивши останню столицею молодої держави. Керівники країни, що перебувала в стані війни, протягом кількох днів розгорнули державний апарат на новому місці та розпочали активну діяльність. Після проголошення Акту Злуки 22 січня 1919 року минуло десять днів і об’єднана українська держава втратила свою столицю. Відступаючи із захопленого більшовиками Києва, Директорія та Уряд УНР вирушили до Вінниці. Події державної ваги відбувались у Вінниці ще до її проголошення Тимчасовою Столицею. 12-14 грудня у приміщенні міської Думи відбувалась Державна нарада Директорії – розширеного дорадчого органу з надзвичайними повноваженнями, який виконував функції представницької влади та розглядав важливі політичні справи.

1920 • У Тарту підписано мирний договір між Естонією та РРФСР, згідно з яким Росія визнавала незалежність Естонії, поступалася їй містами Печори, Ізборськ та Івангород і встановлювала з нею торгові та дипломатичні стосунки: Естонія вперше стала незалежною державою, а більшовицьку Росію вперше було визнано на дипломатичному рівні.

1923 • Рішенням Надзвичайної сесії Київського губернського революційного трибуналу холодноярці Ларіон Завгородній, Денис Гупало, Мефодій Голик-Залізняк, Трохим Компанієць, Василь Ткаченко, Костянтин Здобудь-Воля, Іван Ляшенко, Григорій Яковенко і Юрій Дробатковський засуджені до розстрілу, виконаного через тиждень у Лук'янівській в'язниці Києва. Леонід Мушкет отримаав десять років позбавлення волі.

1932 рік – нарком постачання СРСР Анастас Мікоян видає наказ про створення постійного запасу хліба в Закавказзі коштом України та Кубані;

1932 - арешт американського гангстера Аль-Капоне: знаменитий злочинець потрапив до в'язницю в Атланті, штат Джорджія, обвинувачений у несплаті податків. Інших злочинів американська поліція довести не змогла

У 1935 році Леонард Кілер - співробітник лабораторії наукових методів розкриття злочинів при північно-західному університеті - протестував перший поліграф.

1940 рік – відбувається дебют американського естрадного співака Френка Сінатри;

1942 • У Норвегії, окупованій німецькими військами, сформовано лояльний до фашистської Німеччини уряд, прем'єр-міністром якого став Відкун Квіслінг, колишній міністр закордонних справ і міністр оборони країни, за наказом якого норвезькі війська без бою дозволили в квітні 1940 року висадитись в Новегії німецькому десанту. Квіслінгу були надані майже диктаторські повноваження, які він застосував проти членів Руху опору і для відправки до концтаборів тисяч своїх співгромадян. Після капітуляції Німеччини в травні 1945 року Квіслінг був заарештований і за рішенням суду страчений, а його ім'я в багатьох мовах стало синонімом слова "зрадник".

1943 рік – завершується одна з ключових битв II Світової війни (радянські війська завдають поразки німецьким військам під Сталінградом); Німецькі армії були відкинуті далеко на захід від Волги і Дону. Перемога під Сталінградом кардинально змінила хід подій у Другій світовій війні, перелом в якій був закріплений влітку 1943 року в результаті Орловсько-Курської битви.

1946 - СРСР анексував Південний Сахалін і Курильські острови, що належали до війни Японії. Указом президії Верховної Ради вони включені до складу Радянської Росії

1950 - у рідному селі Іванівці на Поліссі в бою з радянськими військами загинув 28-річний Михайло Москалюк на прізвисько Спартан - сотник УПА, один з останніх керівників Української повстанської армії. Сотня Спартана близько 40 разів була у ворожому оточенні, багато втрачала, але щоразу швидко відновлювала сили і продовжувала вести важку підпільну боротьбу проти радянських окупантів. Радянська влада обіцяла за голову Спартана, який назвався на честь подвигу 300 спартанців, півмільйона рублів. Однак декілька років Спартан був невловимим. НКВДисти виявили схрон повстанців під будинком Москалюків завдяки зраднику. Спартан не здався ворогам і загинув разом із дружиною Ольгою та ординарцем Прокопом Рибчуком. Зрадник невдовзі був страчений за вироком окружного трибуналу УПА

1956 - на полігоні в Семипалатинську в Казахстані під керівництвом Сергія Корольова проведено випробування першої у світі стратегічної ракети - РДД Р-5М з дальністю дії 1200 км, оснащеної ядерною боєголовкою

1959 — загибель туристичної групи Дятлова на Північному Уралі, що породила численні версії.

1961 - на Байконурі відбувся перший порівняно успішний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Р-16 із дальністю польоту до 13 000 км. Ракета була розроблена в КБ Янгеля.

Цього разу ракета впала на трасі через втрату стійкості, але розробники переконалися в її життєздатності. Адже дебютний запуск 24 жовтня 1960 р. обернувся трагедією: за 15 хвилин до запуску Р-16 вибухнула на стартовому майданчику, згоріло 74 людини, серед яких і командувач Ракетних військ стратегічного призначення СРСР маршал Недєлін

1970 рік – у Мюнхені вперше в історії відбувається операція з трансплантації нерва;

1986 рік – в Індії відбувається зустріч Папи Римського з Далай-ламою;

1999 рік – на передньому фасаді універмагу "Україна" в Києві вивішують найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу – це було панно шампуню "Орґанікс" (розмір панно 126,5×17 м).

2001 - Україна знищила свій передостанній стратегічний ядерний бомбардувальник Ту-160 ("Блекджек"). Найпотужнішому у світі міжконтинентальному стратегічному багаторежимному ядерному ракетоносцю відпиляли носову частину в рамках спільної американсько-української програми зменшення загрози.

За дійством у Полтаві спостерігала делегація Пентагону на чолі із заступником помічника міністра оборони США бригадним генералом Томасом Кюнінгом. Здатний у два рази перевищувати швидкість звуку, Ту-160 був найдорожчим бойовим літаком, побудованим у колишньому Радянському Союзі. Після розпаду СРСР в Україні лишалося 19 таких літаків. Останній Ту-160 став музейним експонатом у Полтаві

Тетяна КОНДРАТЬЄВА