Чим нижча температура надворі — тим гарячіше стає у сесійній залі обласної ради через борги за тепло.

Ще до того як депутати приступили до розгляду питань порядку денного, перед ними емоційно виступив керівник КП «Вінницяоблтеплоенерго», депутат Андрій Ковальов. І розповів, що у 23 населених пунктах Він­нич­чини, які отримують теплову енергію від КП «Вінницяоблтеплоенерго», утворилися борги за тепло 37,8 млн грн. Основні боржники — заклади обласного підпорядкування.

– Ситуація насправді катастрофічна, адже в цьому місяці жодної гривні на рахунки підприємства не надійшло за надані послуги ще в грудні. Через це немає можливості сплатити за споживання природного газу, розрахуватися з постачальниками дров, пелет, щепи.

Запас твердого палива залишився на тиждень безперебійної роботи котелень. На його придбання потрібно 49,4 млн грн, однак таких коштів на рахунках немає. Так що тепло у наших медичних закладах, установах со­ціального захисту та гуманітарної сфери опинилося під загрозою, — скаржився Анд­рій Ковальов.

— Зараз не вистачає коштів для розрахунку з «Наф­тогаз Трейдингом»...

Крім дебіторської заборгованості, перед підприємством, існує також заборгованість різниці в тарифах для населення, яка виникла в результаті виконання меморандуму. Відповідно до нього тарифи для населення залишено на рівні минулого опалювального сезону, а механізм щомісячного відшкодування різниці в тарифах – не визначено.

Через таку ситуацію майже 450 працівників «Він­ницяоблтеплоенерго» не отримують вчасно заробітну плату, підприємство перебуває на межі виживання і не здатне надалі якісно виконувати свої функції. Тому підприємство погрожує боржникам судовими позовами, бо «різниця в тарифах повністю вимила наші обі­гові кошти, а «на хрестик» нам ніхто нічого давати не буде...»

Обговорення вийшло бурхливим. Керівники профільних департаментів теж досить емоційно підтвердили, що не мають фінансових можливостей, щоб розрахуватися із КП «Вінницяоблтеплоенерго» за отримані послуги із теплопостачання. Але пообіцяли: як тільки кошти надійдуть на їхні рахунки – одразу готові погасити борги.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА