3 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Максима Сповідника. Він був відомим богословом, викладав у вищій школі в Константинополі та вів аскетичний спосіб життя. Народився 580 року в Константинополі і помер 662 року в Грузії. Православна церква вшановує сьогодні  пам’ять преподобного Максима Грека. Він був перекладачем та публіцистом. Народився в місті Арті (Греція) в XV столітті в заможній родині. Довго мандрував світом, а потім пішов у монахи. Все своє життя активно перекладав різні публіцистичні твори. Пішов з життя у 70-річному віці. Поховали преподобного Максима Грека біля Троїце-Сергієвого монастиря, де він провів у засланні останні роки свого життя.

3 лютого святкують День лікарки. Так склалося, що практично в усіх країнах світу в медицині працюють чоловіки. А жінки здавна мали значно більше труднощів для професійного зростання. Однак вони не поступаються успішними результатами і компетентністю, відзначаються кращими комунікативними вміннями, ніж чоловіки. Святкувати це свято почали 1972 року. А дату обрали на честь дня народження відомої Елізабет Блеквелл. Вона стала першою жінкою, яка отримала вищу медицинську освіту в США.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. А ще – Всесвітній день вільного кохання. Це досить оригінальне свято, яке зародилося у Німеччині. До цього дня традиційно організовуються різноманітні заходи для прихильників вільних стосунків.

3 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1456 – новгородське ополчення зазнало під Русою поразки від військ московського великого князя Василя II

1488 • У пошуках морського маршруту в Індію португалець Бартоломеу Діаш першим з європейців відкрив мис Доброї Надії на півдні Африки.

1518 — Бона Сфорца виїхала з Барі до Кракова

У 1637 році відбулася “Тюльпаноманія” в Нідерландах. Число тих цибулин тюльпанів, що продають, перевищило число тих, що купують. Почалася біржова паніка. Всього за одну ніч тисячі голландців були розорені. Зазвичай вважається першою зафіксованою спекулятивною бульбашкою (чи економічною бульбашкою).
1690 • В англійській колонії Массачусетс вперше в Америці увійшли в обіг паперові гроші. Їх використовували для оплати солдат-найманців у війні з Квебеком.

1815 рік — у Швейцарії засновують першу у світі фабрику з виробництва твердого сиру;
1830 • Лондонським протоколом, підписаним Росією, Великою Британією і Францією, Греція оголошувалась незалежною конституційною монархією. Нова держава мала площу 47.5 тисяч м2 з населенням 600 тисяч чоловік.

1851 – французький фізик Жан Фуко представив Паризькій академії наук письмове повідомлення, у якому докладно описав проведений місяцем раніше експеримент із маятником, що вільно розгойдувався, встановивши закон відхилення площини його хитання. Тим самим Фуко експериментально довів обертання Землі навколо осі
1921 – німецькі нацисти провели перший масовий мітинг у Мюнхені

1926 рік — у Чехословаччині чеська мова стає офіційною мовою країни;
1929 • У Відні завершив роботу Конгрес представників націоналістичних організацій, на якому було проголошено створення Організації українських націоналістів на чолі з полковником Євгеном Коновальцем і озвучені загальні світоглядні засади, політичне бачення поточної ситуації та форми діяльності.

У 1931 році стався землетрус в Хокс-Бей на Північному острові Нової Зеландії. Загинули 256 осіб. Довгий час землетрус залишався найбільш смертоносним стихійним лихом в Новій Зеландії.

1932 – відділ нацменшин Сибірського крайвиконкому ухвалив рішення про переведення на українську мову низового апарату Павлоградського, Полтавського, Славгородського, Ординського, Ключевського, Карасуського, Знаменського і Черлацького районів (Омська область Росії)

1938 – “Відтепер я беру на себе безпосередньо і особисто командування всіма збройними силами”, – такий наказ підписав цього дня Адольф Гітлер.
Власному призначенню передувало повне усунення опозиції в армії. 40 вищих генералів та офіцерів були зняті або переміщені зі своїх постів
1943 • За спиною свого союзника Німеччини Фінляндія почала мирні переговори з Радянським Союзом щодо припинення її участі в Другій світовій війні.
1950 • У Великій Британії заарештовано Клауса Фукса, англійського вченого німецького походження, який брав участь у розробці атомної бомби. Він був звинувачений у передачі Радянському Союзу надсекретних даних по атомних розробках. Це був перший з цілого ланцюга арештів радянських шпигунів, який завершився арештом, судом і стратою Джуліуса і Етель Розенбергів.
1953 • Вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто «Світ мовчання», його найзнаменитіша робота, в якій було науково-популярно викладено унікальні результати трирічного вивчення підводного світу. За мотивами книги в 1956 році вийшов документальний фільм, що здобув ряд престижних міжнародних кінонагород.

1954 рік — мешканці Сіднея зустрічають в порту британську королеву Єлизавету II, це вперше британський монарх ступив на австралійську землю;

У 1958 році в Гаазі був підписаний договір про створення Бенілюксу, економічного союзу Бельгії, Нідерландів і Люксембургу.

У 1959 році в авіакатастрофі в штаті Айова загинули висхідні зірки рок-н-ролу Річі Валенс, Біг Боппер і Бадді Холлі. День їх загибелі увійшов в історію як “День, коли померла музика”.Більшість робіт рок-зірки Бадді Холлі  були опубліковані по його смерті і мали значний вплив на становлення таких музикантів, як Пол Макартні та Боб Ділан; Дж. Річардсон — “Біг Боппер” — став популярним як автор хітів, написаних для ряду відомих виконавців, але в останні роки став сам виконувати свої пісні і його рокабіллі-хіт “Chantilly Lace” увійшов до десятки кращих пісень США; третя жертва аварії — уроджений Річард Валенсуела — відзначився хітами “Donna” і “La Bamba”, які займали 2-у і 22-у позицію відповідно в списку найпопулярніших рок-н-ролльних пісень США. У 1972 році в пам’ять про Холлі, Річардсона і Валенса співак Дон Маклін записав пісню “American Pie”, що досягла першої позиції в американських хіт-парадах; у 2000-у році вона стала хітом у виконанні Мадонни.

У 1972 році в Ірані, в країні з посушливим кліматом, почався один з найстрашніших природних катаклізмів в історії країни. Пурга, що прийшла з Кавказу, вирувала протягом шести днів. Загинули 4 тисячі людей. Ця заметіль вважається найбільш смертоносною в історії. Для порівняння: найбільш руйнівний торнадо, що стався в Бангладеш в 1989 році, забрав 1300 життів.

1972 – початок XI зимових Олімпійських ігор в японському Саппоро. Участь у них брали 35 країн, а перемогли спортсмени СРСР – 16 медалей (8-5-3). У команди НДР – 14 (4-3-7)

1986 рік — Папа римський Іван Павло II зустрічається в Калькутті з матір’ю Терезою;
1987 • За звинуваченнями у хабарництві заарештовано заступника міністра внутрішніх справ Юрія Чурбанова, зятя колишнього керівника СРСР Леоніда Брежнєва, рідня якого попала в опалу після його смерті і приходу до влади Юрія Андропова, а потім і Михайла Горбачова.

1991 – американський лінкор “Міссурі” завдав бомбового удару по іракських військах (останнє бойове застосування лінкорів)

1992 рік — Україна встановлює дипломатичні відносини з Туреччиною;
1994 • Президент США Білл Клінтон відмінив дію економічного ембарго щодо комуністичного В’єтнаму, яке діяло 19 років. Через рік, у липні 1995 року, між США та В’єтнамом було встановлено дипломатичні стосунки у повному обсязі. Ці кроки були здійснені з метою отримати від в’єтнамського уряду підтримку у виясненні долі 2238 американців, котрі ще з часів війни 1963-73-х років числилися в списку пропалих без вісті.

1995 рік — відбуваються перші військові навчання НАТО на території колишньої НДР;
1998 • Під тиском керівників “силових” міністерств перший президент незалежної Вірменії Левон Тер-Петросян подав у відставку.

2005 рік — найдорожча у світі газета виходить друком в Китаї (це був спеціальний випуск “Economic Daily”, який надрукували на золотому папері, через що вартість одного екземпляра газети становила 8000 доларів США);

2005 – через отруєння чадним газом із несправного обігрівача загинув Зураб Жванія, грузинський політик і громадський діяч, після “революції троянд” – прем’єр-міністр Грузії
2009 • Джоан Ролінг, автор всесвітнього відомої серії романів «Гаррі Поттер» отримала орден Почесного легіону з рук президента Франції Ніколя Саркозі.

2009 – Міжнародний суд у Гаазі виніс вердикт щодо статусу українського острова Зміїний та шельфу в Північно-Західному Чорномор’ї. Зміїний визнано саме островом, як на тому наполягала Україна (а не скелею, як казали румуни). Однак гаазька Феміда у своєму ювілейному, сотому, вердикті залишила Українській державі тільки 12 миль територіального моря навколо Зміїного – як навколо скелі. Румунія відтак отримала 79% того шельфу, який вимагала, а Україна – 21%. Суперечка між двома країнами точилася
півтора десятка років і впиралася у запаси нафти й газу, присутні на шельфі

 

2014 рік — під час Революції гідності в Києві ветерани-афганці та “Правий сектор” проводять власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію; Апеляційний суд відпустив іще 8 затриманих на Грушевського. Комендант Євромайдану підтвердив, що майданівці готові звільнити частину вулиці Грушевського, зокрема якщо їхніх побратимів силовики випустять з-під арешту. Вночі у столиці спалахнули 4 автівки
2019 • У соборі Святої Софії в Києві під час божественної літургії пройшла церемонія інтронізації предстоятеля автокефальної помісної православної церкви в Україні митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Урочистості  відбувалися у день його народження.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА