Православна церква 4 лютого вшановує пам’ять святого Тимофія, який був не тільки апостолом від 70-ти, але ще і єпископом. Він був улюбленим учнем апостола Павла і першим єпископом Ефеським, яким став у 30 років. Святий апостол Тимофій народився 17 року у місті Лістра (Мала Азія). 80 року загинув мученицькою смертю в Ефесі під час святкування язичницького свята. Тимофій намагався зупинити єретиків і їхні обряди, за що ідолопоклонники забили чоловіка камінням. Тимофіївські морози вважалися одними з найсильніших.

У цей день у світі відзначаються :Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями (Рак виникає, коли в клітинах організму відбуваються певні зміни, що викликають аномальний і неконтрольований ріст клітин та утворення пухлини. Без правильного лікування пухлина збільшується та розростається по всьому організму. Порушення часто фатальні. 2000 року на Всесвітньому саміті з боротьби проти раку, що відбувався у Парижі, було вирішено оголосити 4 лютого Всесвітнім днем боротьби з раковими захворюваннями).

Міжнародний день людського братства ( Свято було засноване Генеральною Асамблеєю ООН в кінці грудня 2020 року. Його співаторами стали 34 країни-члена ООН. Головною метою цієї події є сприяти діалогу між різними культурними і релігійними громадами.)

День неандертальця. ( цього дня 1857 року вперше цього представника людського роду представили науковій спільноті. А знайшли його рештки 1856 року в Німеччині недалеко від річки Неандерталь у печері. Ця гілка роду Homo жила на нашій планеті 230 000 – 27 000 роках до н. е. та населяла західну Азію і Європу.)

4 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1498 - в Успенському соборі Москви пройшла інтронізація 14-річного Дмитрія, онука царя Івана III. Це було перше в російській історії вінчання на царство з покладанням на голову знаменитої шапки Мономаха, передачею всіх стародавніх реліквій, що призначалися спадкоємцеві престолу. Митрополит Симон, який проводив церемонію, назвав Івана III "преславний цар Іван, великий князь усієї Русі, самодержець", відкривши 400-річну історію російського самодержавства

1648 • Розбивши польську залогу, Богдан Хмельницький захопив Микитинську Січ, де був обраний гетьманом Війська Запорозького. Це стало початком повстання, під час якого Річ Посполита втратила контроль над більшою частиною українських етнічних земель й через півтора роки була змушена визнати автономність гетьманської влади над Київським, Чернігівським та Брацлавським воєводствами і східними районами Волині та Поділля.

1690 — собор Російської православної церкви наклав анафему «хлібопоклонницькій єресі» й на релігійні твори українських авторів Петра Могили, Кирила Ставровецького, Іоаникія Галятовського, Лазара Барановича, Антіна Радивиловського, Єпіфанія Славинецького.

1708 рік – кантата № 71 (або “Виборна кантата”) стає першим надрукованим твором Йоганна Себастьяна Баха;

1720 рік – щоб завадити проникненню злочинців у Петербург, Петро I видає указ встановити в місті шлагбауми, які опускали на ніч;

1722 • Російський імператор Петро I затвердив "Табель про ранги", ієрархічний список державних службовців, що підрозділялись на 14 класів. При рівності класів воєнний чин вважався вищим придворного, а придворний — вище цивільного; просування по службі, отримання нагород, дворянства ставало тісно пов'язаним з отриманням того чи іншого чину. До осіб 1-2-го класів слід було звертатись "Ваше Високопревосходительство", 3-4-го класів — "Ваше превосходительство", 5-го класу — "Ваше високородіє", 6-8-го класів — "Ваше високоблагородіє", 9-14-го класів — "Ваше благородіє". Ця система була відмінена в 1917 році після Жовтневої революції в Петрограді.

У 1789 році 4 лютого колегія вибірників обрала Джорджа Вашингтона першим президентом США.

1793 рік – Другий поділ Речі Посполитої, внаслідок якого Волинь і Поділля приєднали до Російської імперії;

У 1794 році під час Великої Французької революції Національний конвент 4 лютого скасував рабство у Франції та її колоніях.

У 1824 році американський винахідник і бізнесмен Чарльз Гудріч з Бостона, ім'ям якого названа одна з провідних світових компаній з виробництва автомобільних шин, представив публіці гумові калоші. Гудієр відкрив спосіб вулканізації каучуку, що надавав виробам еластичність. Так і з'явилася гума. Що стосується калош, то патент на цей винахід Гудієр продав, причому вигідно.

4 лютого 1857 року в Бонні на засіданні Нижньорейнського товариства природознавців і лікарів відбулося представлення знайденого викопного черепа стародавньої людини, названого за місцем виявлення - долина Неандерталь в Німеччині - "неандертальцем". Представили знахідку професор Йоганн Карл Фульротт і палеонтолог Герман Шафгаузен. Довгий час вважалося, що неандертальці передували появі людини сучасного типу. Але в 2006 році вченим вдалося розшифрувати гени неандертальців, в результаті чого з'ясувалося, що Генетична розбіжність між сучасними людьми і неандертальцями становить 500 тисяч років. Вчені вважають, що неандертальці деякий час жили одночасно з іншим типом "людини розумної" - кроманьйонцем, останки якого вперше були знайдені в печері Кро-Маньйон у Франції. Зовнішній вигляд і мозок у кроманьйонців був як у сучасних людей, вони вважаються нашими прямими предками.

1885 - в Айові (США) доктор Вільям Грант провів першу у світі успішну операцію з видалення апендикса

1918 • Силами полків вільного козацтва, Гордіївського полку і куреня січових стрільців почалось придушення повстання робітників кількох київських заводів, підняте 27 січня на підтримку наступаючим на Київ російським частинам. Зранку військам Центральної Ради вдалося оволодіти територією заводу "Арсенал». Пізніше більшовики поширили брехливі відомості, ніби українські вояки розстріляли у дворі "Арсеналу" 300 його захисників. Гайдамаки, які зазнали значних втрат від кулеметного вогню арсенальців, дійсно спочатку хотіли розстріляти полонених. Але цьому завадив Петлюра.

1938 • У США відбулась прем'єра мультфільму «Білосніжка і сім гномів» Волта Діснея — перший в історії повнометражний мультиплікаційний фільм. За цей мультфільм Дісней отримав «Оскар» і сім маленьких його копій (по кількості гномів).

1938 - Гітлер скасував міністерство оборони Німеччини, створивши замість нього Верховне головнокомандування вермахту. Йоахім фон Ріббентроп призначений міністром закордонних справ Німеччини

1940 - розстріляний Микола Єжов, радянський державний діяч, генеральний комісар держбезпеки, нарком внутрішніх справ у 1936-1938 рр., один з організаторів масових репресій.

У 1941 році американський хімік Рой Планкетт отримав патент на виготовлення тетрафторетиленового полімеру - тефлону.

1944 - американські вчені довели, що носієм спадкової інформації є дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК). Відповідна стаття про відкриття Освальда Ейвері та його співробітників Коліна Маклауда й Макліна Макарті з Рокфеллерівського інституту медичних досліджень вийшла у "Journal of Experimental Medicine"

1944 - льотчику-винищувачу Івану Кожедубу присвоєно перше звання Героя Радянського Союзу. Загалом уродженець Глухівського району Чернігівщини зіб'є 64 німецькі літаки і стане тричі Героєм

1945 • В Ялті відкрилась Кримська конференція глав держав Великої трійки — СРСР, США, Великобританія, — рішення якої визначили геополітичну ситуацію в Європі на багато років уперед. Попри досягнення Йосифом Сталіним, Франкліном Рузвельтом і Вінстоном Черчіллем важливих стратегічних угод щодо подальшої війни з Німеччиною і Японією, в питаннях повоєнного устрою Європи, зокрема долі Польщі, взаєморозуміння знайдено не було, що заклало основи протистояння між Заходом і Сходом, яке по закінченні Другої світової війни переросло в т. зв. Холодну війну. Ялтинська конфереція створила ілюзію більшого взаєморозуміння між трьома країнами, ніж було насправді, особливо враховуючи невиконання Радянським Союзом обіцянок щодо польського уряду, як і насадження силою в окупованих східноєвропейських державах прокомуністичних адміністрацій. Це стало причиною виникнення напруженості між Сходом і Заходом, яке із винайденям ядерної зброї лише посилилось і протягом наступних майже п'ятдесяти років переросло у відкрите протистояння.

1948 • Цейлон (нині Шрі Ланка) проголошено незалежною державою зі статусом конституційної монархії в рамках Британської співдружності націй. Разом із проголошенням незалежності набула чинності і нова конституція Цейлону, складена за британським зразком. Першим прем'єр-міністром країни був призначений Дон Стефан Сенанаяке.

1960 - у Гавані міністр зовнішньої торгівлі СРСР Анастас Мікоян підписав із Фіделем Кастро угоду про закупівлю Радянським Союзом кубинського цукру в обхід економічного бойкоту з боку США

1970 — засноване місто Прип'ять.

1971 рік – оголошують про банкрутство британської компанії "Роллс-Ройс";Уряд прийняв рішення зберегти за державою авіакосмічне виробництво і завод авіадвигунів, а підприємства з виробництва автомобілів класу "люкс" продати в приватні руки.

1974 рік – після двох років дресирування шимпанзе Нім Чимскі в США написала перше слово;

У 1976 році 4 лютого в Гватемалі стався наймасштабніший в історії землетрус, в результаті якого загинули 23 тисячі людей.

У 1977 році в цей день в результаті аварії ескалатора в Чиказькому метро 11 людей загинули і 180 отримали поранення. Це - найбільший в історії інцидент на метрополітені.

1985 • Закінчилась 16-літня блокада британської колоні Гібралтар, ініційована генералом Франко щоб змусити Велику Британію і жителів Гібралтару передати суверенітет над колонією Іспанії, — з цього дня іспано-гібралтарський кордон був відкритий для вільного перетину всіх бажаючих.

1988 - скасовано вирок у справі "Антирадянського правотроцькістського блоку" 1938 року. Всі засуджені (Бухарін, Риков та ін.), крім Ягоди, реабілітовані

1992 — Уго Чавес вчинив спробу державного перевороту у Венесуелі (стане президентом у 1999).

2003 • Союзна Республіка Югославія припинила своє існування — обидві палати союзного парламенту схвалили хартію нової держави, Союзної держави Сербії і Чорногорії, і прийняли закон з її реалізації. Югославія припинила своє існування, не доживши до 75-річчя декількох місяців.

У 2004 році 4 лютого був запущений Facebook. Ця найбільша на сьогодні соціальна мережа в світі була заснована Марком Цукербергом і його сусідами по кімнаті під час навчання в Гарвардському університеті - Едуардо Саверином, Дастіном Московіцем і Крісом Хьюзом. Спочатку веб-сайт називався Thefacebook і був доступний тільки для студентів Гарвардського університету, потім реєстрацію відкрили для інших вузів Бостона,а потім і для студентів будь-яких навчальних закладів США, що мають електронну адресу в домені. edu.

Починаючи з вересня 2006 року, сайт став доступним для всіх користувачів Інтернету у віці від 16 років, що мають адресу електронної пошти. Facebook входить до п'ятірки найбільш відвідуваних веб-сайтів світу. Його аудиторія - понад 2 мільярди людей. Компанія Facebook Inc. є власником інших популярних сервісів, таких як Instagram, WhatsApp. Завдяки цьому сайту Марк Цукерберг в 23 роки став наймолодшим мільярдером планети.

2005 • В результаті перемоги Помаранчевої революції кандидатура Юлії Тимошенко отримала рекордну підтримку парламенту і вона стала першою в історії України жінкою на посаді глави уряду. Проте відсутність у неї стратегії розвитку держави та фаворитизм Президента Ющенка привели до публічного конфлікту в «помаранчевій» команді, і вже через 7 місяців Тимошенко була звільнена з посади Прем'єр-міністра.

2015 • Верховна Рада України позбавила колишнього президента Віктора Федоровича Януковича статусу президента України.

2021 — у Запоріжжі сталася пожежа у Запорізькій обласній клінічній інфекційній лікарні, внаслідок якої загинуло четверо людей, а ще двоє постраждали.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА