У 2019-му в Крижопільському районі вбили не лише цю молоду жінку, а ще двох чоловіків… Пізніше за кілька місяців одну місцеву жительку зґвалтував невідомий та безслідно втік.

Всі ці безкарні злочини сталися біля місцевого залізничного вокзалу чи були пов’язані із станцією «Крижопіль». Тому серед людей одразу з’явилась версія про маніяка — серійника… Особливо, коли по всіх місцевих магазинах і парканах розклеїли фоторобот підозрюваного… Нині пошуки «крижопільського» маніяка вийшли на новий рівень! Бо за інформацію про вбивство Олени Брагарник обіцяють 100 тисяч винагороди…

Ще в 2019-му журналісти нашої газети провели власне розслідування загадкового вбивства, яке сталось в ніч з 23-го на 24 серпня, на день Незалежності, в селі Голубече Крижопільського району. Тоді тут жорстоко вбили 32-річну матір двох дітей Олену Брагарник… Ця жінка працювала в кафе недалеко від Крижополя, і ввечері власники кафе підвозили її до залізничного вокзалу. Звідти Олена зазвичай поверталася додому через колії, вулиці та місцеві закутки. У останній вечір свого життя жінка йшла додому і розмовляла по телефону. Раптом Олена пронизливо закричала: «Відпустіть мене!» Зв'язок обірвався… Викликали поліцію. Оглядали городи, посадки кукурудзи, сади, кущі, занедбані хати вздовж дороги.

Близько о пів на третю ночі родич Олени першим побачив в слабкому світлі ліхтаря мобільного телефону щось біле на землі… Це був бюстгальтер Олени! В яру і заростях за кілька сотень метрів від дороги рідні знайшли її оголене тіло. Голова в крові, волосся скуйовджене, ноги розкинуті. Зламана щелепа, вибиті зуби, розбитий череп, понівечене підборіддя… І 4 ножові удари в серце та 500 гривень зникли із сумочки. Ось така страшна і загадкова смерть, яку досі не розкрито… Тоді на її похоронах плакали навіть чоловіки.

- Судмедекспертиза показала, що жінку не ґвалтували, проте чого ж вона тоді була роздягненою? Значить, намагались. У Олени не було ворогів, вона не пила, не конфліктувала ні з ким. Але незадовго до трагедії жінка скаржилася, що на вокзалі її з ніг до голови розглядав незнайомець в чорному одязі. Вона тоді сильно злякалась, — кажуть рідні Олени.

— Один односельчанин розповів, що бачив вночі двох підозрілих чоловіків, які поспішно йшли від місця вбивства до вокзалу. Один — в капюшоні, другий з борідкою. Пошукова собака поліції взяла слід до дороги і там втратила його …Рік тому оперативники і слідчі буквально догори дном перевернули Крижопіль, наш і сусідні райони. На річницю вбивства сестри теж приїжджали, опитували людей, щось шукали. А ми досі живемо в страху. Без матері залишилися син і дочка Олени. А вбивці так і на волі… Також у серпні 2019-го помер у лікарні після побиття Анатолій Рудько з села Заболотне Крижопільського району. Чоловік віз товариша з села в Крижопіль. Близько 19-ї години сказав дружині, що скоро повернеться… Не повернувся. Далі його телефон не відповідав. А тоді стало відомо, що Анатолій у реанімації районної лікарні без документів і без свідомості. Чоловікові намагалися перерізати горло. Мабуть, від сильного удару в скроню утворився набряк мозку. 23 серпня чоловік помер в лікарні. Ховали його у той же день, коли і ховали вбиту жінку з Голубечого. Рідні та близькі покійного теж не розуміють мотивів злочину. Толя якось приснився сусідові і заявив: «Ви не того шукайте! Вам потрібна людина, яка грає на саксофоні…»

Ще один моторошний злочин у цих краях стався вже у грудні 19-го. Тоді пізно ввечері жінка поверталася додому з роботи. Біля залізничних колій ззаду на неї напав невідомий. Бив жертву, а потім зґвалтував. Як розповідали місцеві жителі, в цей момент по рейках йшов локомотив. Машиніст кинувся на допомогу потерпілій. Побачивши його, насильник втік. Вдалося запам'ятати, що нападнику на вигляд близько 30-35 років, зріст близько 175 сантиметрів. Він був одягнений в темну куртку з капюшоном… Після того місцеві жінки досі бояться ходити самі темними вулицями і їх зустрічають чоловіки.

До речі, попередній начальник обласної поліції Юрій Педос наголошував — ніякого маніяка у Крижополі немає. Втім, тоді поліція оприлюднила фоторобот підозрюваного у вбивстві Олени Брагарник: вік — близько 40 років, зріст — 180-183 см, одягнений в темну кофту з довгим рукавом і темні брюки.

- Розслідування вбивства молодої жінки триває. По смерті молодого чоловіка встановлено, що в лікарні він помер від запалення легенів. До цих пір триває слідство за фактом нанесення йому тілесних ушкоджень, — повідомляли раніше у відділі комунікацій Головного управління Нацполіції у Вінницькій області.

— Справа про смертельне побиття ще одного чоловіка на залізничному вокзалі на розгляді в суді. Поки що вироку обвинуваченому немає.

Тому вже в 2021-му поліція Вінниччини оголосила винагороду 100 000 гривень за інформацію, що допоможе встановити особу, причетну до вчинення вбивства Олени Брагарник у смт Крижопіль.

Громадяни, які володіють будь-якою інформацією, яка допоможе встановити особу чоловіка: прохання негайно повідомити до поліції. Конфіденційність та винагороду в 100 тисяч гривень гарантовано.

Сергій Годун