Кілька днів тому 502 кисневих концентратори загальною вартістю 15 млн 160,4 тис. грн були юридично офіційно передані 16 територіальним громадам для лікарів первинки і вже готові рятувати життя пацієнтам.

На позачерговій сесії обласної ради депутати погодили безоплатну передачу цього медобладнання у влас­ність громад.

Загалом центри первинної медико-санітарної допомоги Вінниччини отримали 903 кисневі концентратори. У медзакладах сімейні лікарі, терапевти та педіатри вже працюють з цією апаратурою амбулаторно. Громади ж завершують оформлення усіх необхідних документів.

Це обладнання можна використовувати не лише у медзакладах, а й вдома, для хворих, котрі не перебувають у стаціонарі, але потребують респіраторної підтримки.

Пацієнти в Україні користуються переважно апаратами китайського виробництва. Вартість п’ятилітрового кисневого концентратора до пандемії була 17 тисяч гривень, а нині його можна придбати за 40 тисяч гривень. Ціна концентратора на 10 літрів раніше коливалась від 25-35 тисяч гривень, а зараз вона підскочила до 50 тисяч гривень. А ще слід зважити, що кисневий концентратор – це не лише сам кисень, а ще й витратні матеріали. Користуватися кисневими концентраторами на Вінниччині люди будуть безкоштовно.

Із загостренням епідемічної ситуації все більше пацієнтів на Вінниччині виходять з лікарень з виписками, де прямо написано: «Потребує кисневої підтримки».

Ольга Задорожна

Директор департаменту охорони здоров’я Він­ницької області Ольга Задорожна розповіла, що загалом на Вінниччині 21 лікарня, де лікують хворих на коронавірус. Розгорнуто 2910 ліжок. Завантаженість — більше 50 відсотків. Ситуація з забезпеченням кисню стабільна, маємо 13 кисневих станцій і стільки ж кисневих циліндрів. За добу витрачаємо 6,8 тонни кисню. В запасі – 62 тонни кисню. Так, омікрон менш агресивний, але більш заразний, причому цього разу більше страждають діти і молодь. А терміни реабілітації після хвороби залежать від багатьох причин. У тому числі й від можливості пацієнтів вільно дихати на повні груди.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА