Знаходиться вона ліворуч від іконостасу в позолоченому кіоті. На саму ікону накладено срібний оклад. Перед образом завжди горять три лампади, які несміливо освічують тендітний образ Пречистої з Предвічним Немовлям Ісусом Христом. Дуже часто біля ікони можна побачити вінничан та прочан, які моляться перед іконою. І хоча ця ікона — тільки копія знаменитої чудотворної ікони Казанської Божої Матері, біля неї теж стаються дива. Та й її історія просто неймовірна!

– Цей образ вважається місцевошанованим, і по молитвах Богородиці від нього відбуваються чудеса. Особисто до мене не один раз приходили вдячні вінничани і розповідали, що після того, як помолилися перед Казанським образом Богородиці, майже одразу отримали те, що просили. А люди приходять з різними проблемами і бідами, особливо в нинішній час. І Богородиця чує кожного, Вона завжди готова допомогти, якщо людина безсумнівно вірить і щиро просить, — розповідає про одну з найцінніших ікон собору архімандрит Софроній (Чуприна), клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору ПЦУ.

— Про те, що ікона чудотворна, стало відомо одразу, як вона з’явилася в соборі. Парафіяни помітили, що після молитви перед цією іконою Богородиця творить майже миттєві дива. Люди почали приходити і молитися. На знак своєї подяки залишали на іконі коштовності. Це стародавня традиція — після здій­снення бажання жертвувати для ікони коштовності: сережки, обручки, ланцюжки тощо.

Священнослужителі з благоговінням ці пожертви, вже як власність самої Богородиці або іншого святого, залишають підвішеними на самій іконі. Так само було із нашою Казанською іконою. Вона швидко обросла прикрасами. Але не всі із щирим серцем приходили до Богородиці. Диявол посіяв у серці грішних людей жахливе бажання нажитися на чудотворному образі. Користуючись нагодою, коли ікона знаходилася в нижньому Косьмо-Дем`янівському храмі, злодії її вкрали. Парафіяни вранці прийшли на богослужіння — і з жахом побачили, що ікони немає!

Це стало страшним ударом для вінничан. Люди почали молитися і просити Богородицю повернутися до собору. Було організовано читання акафістів і молебнів. Віряни плакали і просили Господа повернути чудотворний образ. І дійсно сталося диво! Буквально за декілька днів невідомі привезли ікону під ворота єпархіального управління і залишили її там. Хто її вкрав і чому так швидко повернув, що його спонукало так зробити — нам невідомо, але це, безсумнівно, ще одне диво.

Так з пошаною Казанський образ Пресвятої Богородиці повернувся на своє законне місце. Але після цього було вирішено, щоби нікого не спокушати, прикраси на іконі не залишати. Нині лише хрест і панагія, атрибути архієрейського богослужбового вжитку, прикрашають Казанський образ Богородиці. Після вінчання молодята разом із священником йдуть до Казанської ікони і, разом помолившись, прив’язують до поруччя кіота стрічку. Так символічно вони віддячують Богородиці і просять Її зміцнити та зв’язати їхній шлюб вічною і міцною любов’ю.

Щороку церква двічі відзначає свято, присвячене Казанській іконі Божої Матері. Цей чудотворний образ добре відомий в народі і користується великою любов'ю побожних християн. Їй приписують безліч чудес і зцілень. Шанується ця ікона 21 липня і 4 листопада. За переказами, у 1579 році в Казані пройшла сильна пожежа і знищила багато будинків, які на той час були дерев’яні. Тоді Богородиця тричі з'явилася 9-річній доньці купця і розказала про свою ікону, яка знаходиться на згарищі одного з будинків. Спочатку дівчинці ніхто не вірив, але після третього явлення її мати погодилася піти у вказане місце. Там знайшли ікону, яка зовсім не постраждала від вогню. З того часу біля ікони почали відбуватися дива. Вона зцілювала хворих і повертала зір сліпим.

Оригінал був давно втрачений. Утім, на початку ХІХ століття копії цієї ікони розійшлися світом і творили дива. Найсильнішою молитвою у православ'ї вважається саме молитва до Казанської Божої Матері. Одна з копій є і в Спасо-Преображенському соборі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА