На відкриття олімпійських ігор до Пекіну не приїхали лідери провідних демократичних країн світу. Зокрема, США та Великої Британії, які влаштували бойкот спортивного свята через утиски прав людини в Піднебесній.

Зате, серед почесних гостей – Володимир Путін. Перед церемонією відкриття олімпіади він зустрівся з китайським лідером Сі Дзінпінем.

Керівник китайської компартії підтримав позицію Росії стосовно України, щодо нерозширення НАТО на Схід. У відповідь миттєво була оприлюднена заява генсека альянсу Єнса Столтенберга, в якій він ще раз підкреслив, що НАТО відкриває двері для всіх бажаючих країн, якщо їхня політика відповідає вимогам військового блоку. І ніхто не може диктувати іншим, бути йому в цьому оборонному альянсі, чи ні.

А на офіційному відкритті олімпійських ігор журналісти помітили, як Володимир Путін заснув на трибуні. Якраз під час виходу української збірної.

До речі, всього в іграх беруть участь 2871 спортсмен з 91 країни світу. Вартість величезного спортивного шоу “Пекін-2022” склала більше 38,5 мільярдів доларів.

Українська делегація налічує 45 учасників.

Прапор України на церемонії несла фігуристка Олександра Назарова

Цікаво, що суперкомп’ютер статистичної компанії Gracenote уже визначив абсолютного переможця цих олімпійських ігор. Чемпіоном названо збірну Норвегії.

Судячи з того, що вже сьогодні норвежці взяли золото у змішаній естафеті з біатлону, ці прогнози цілком можуть справдитись. Наші біатлоністи лише на 13 місці.

Василь Пишний