7 лютого в церковному календарі – день пам’яті святителя Григорія Богослова. Народився святитель в місті Аріанзе (південна Кападокія) близько 329 року. Його матір’ю була свята Нона, яка походила з благочестивої та знатної християнської сім’ї. Батько – багатий землевласник Григорій Аріанзський. Ще до народження їхній син був обіцяний на служіння Господу. А тому з самого його народження Григорія навчали у глибокій вірі в Христа. Блискучу освіту отримав і його молодший брат Кесарій. Ще в юності Григорій пообіцяв прийняти обітницю чистоти та цнотливості. А щоб завершити свою освіту, відправився до Афін, де зустрівся з Василієм Великим. Провів Григорій в Афінах 6 років.

374 року померли його батьки, тоді він відправився до Селевкії Ісаврійської, де служив при церкві святої великомучениці Текли. Коли помер його друг Василій Великий, Григорій подався в Константинополь. Там Григорій Богослов став Патріархом Константинопольским. Однак таке рішення II Вселенського Собору викликало невдоволення з боку Македонських та Єгипетських єпископів. І тому Григорій вирішив піти з Константинополя. Повернувшись в рідне місто, він зайнявся чернечими справами. Наприклад, ходив босоніж, носив лише один одяг та спав на землі. Помер Григорій Богослов 25 січня 389 року.

7 лютого в Україні святкують День масажиста. В офіційному календарі українських свят ця подія з’явилася лише 2018 року. Затвердило її Всеукраїнське об’єднання фахівців масажу, а ініціаторами створення нового свята стали різноманітні громадські організації та провідні установи в сферах медицини, масажу, оздоровлення. Цікавий факт: вперше позитивний вплив на людський організм за допомогою рук описати індійці і китайці. Сталося це близько 3 тисяч років до нашої ери. А першими українськими містами, де почали XX століття вивчати масаж, стали Харків та Одеса.

А у світі 7 лютого святкують День народження вогнегасника і День балету.

7 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1238 - військо хана Батия взяло місто Володимир.

Князі Всеволод і Мстислав із дружиною полягли в бою, намагаючись пробитися крізь натовпи загарбників, а жінки, діти, безліч бояр і народу, зачинившись у Соборній церкві, або загинули у полум'ї й диму, або були захоплені в полон і померли голими на морозі, коли їх гнали в полон

1301 рік — Едуард Карнарвонський стає першим англійським принцом Уельським; За переказами, Едуард I застосував хитрість, щоб домогтися домінування англійської корони в Уельсі. Коли він, досягнувши значних військових успіхів у цьому краї, зібрав валлійських князів і запропонував їм визнати васальну залежність від Англії, ті як головну умову зажадали, щоб принцом Уельсу був місцевий уродженець, який не знає ні слова по-англійськи. Едуард тут же дав урочисту клятву виконати цю умову. Князі підписали договір про васальну залежність, після чого Едуард виніс їм свого сина - майбутнього короля Едуарда II, який народився напередодні у валлійському замку Карнарвоні, і вигукнув: "Ось вам принц Уельський, уродженець вашої країни і він ні слова не знає англійською!".

1483 рік — відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі видає в Ехуаріуса Зільбера книгу “Прогностична оцінка поточного 1483 року” (Iudicium pronosticon Anni M.cccc.lxxxiii), вона вважається першою відомою друкованою книгою українського автора;

1497 • У Флоренції прихильники домініканського священика Джироламо Савонароли на т. зв. Багатті марнославства спалили спали тисячі об'єктів, визнаних церквою здатними спокусити людину на вчинення гріха, — дзеркала, косметичні засоби, красиві сукні, книги, музичні інструменти.

1783 • Невдачею закінчилась майже чотирилітня облога Гібралтару франко-іспанськими військами, найдовша з тих, які пережили збройні сили Великобританії, і одна з найдовших облог в історії.

1795 рік — порт Хаджибей перейменовують на Одесу; Перші поселення на території сучасного міста були засновані близько VII століття до н. е. — III століття н. е. давньогрецькими мореплавцями. Згодом цю місцевість заселила Ногайська орда, яка через якийсь час влилася до Золотої орди. Приблизно у 1341 році узбережжя захопило Велике князівство Литовське-Руське-Жемайтійське. Саме у той час було засновано фортецю та селище Коцюбіїв, що згодом було перейменоване на Хаджибей. 14 (25) вересня 1789 року його було завойовано козацько-російськими військами під командуванням Хосе де Рібаса. Саме після захоплення фортеці поселення було перейменоване на Одесу й отримало статус міста. З 1819 року по 1859 рік у місті діяв торговий режим «порто-франко», що сприяв його стрімкому економічному розвитку.

1831 рік — польський Сейм затверджує червоно-білий прапор як національний;

7 лютого вважається днем народження вогнегасника. У 1863 році цей винахід було запатентовано в штаті Вірджинія інженером Аланом Креєм. Перше застосування скляних колб, заповнених водою, під час гасіння пожеж датується 17 століттям. Найпершим вогнегасником вважається той, який був створений в Англії у 19 столітті. Для його наповнення теж використовували воду.

1855 • У місті Сімода Росія та Японія підписали договір про "постійний мир і щиру дружбу між державами". Згідно з угодою, для російських суден відкривались порти Сімода, Хакодате і Нагасакі, в одному з них відкривалось російське консульство, до Японії переходила південа частина Курильських островів, а Сахалін оголошувався у спільному володінні.

1857 • Виправдальним вироком закінчився суд у Парижі над Гюставом Флобером, звинувачуваним у порушенні моралі та наругою над релігією в деяких сценах його роману «Мадам Боварі».

1889 рік — американець Герман Голлеріт отримує патент на першу електричну обчислювальну машину;

1906 рік — сигнал SOS вперше запропонували як міжнародний сигнал біди (тоді на суднах використовували код CQD);

1907 рік — в ході боротьби за надання жінкам виборчих прав у Великій Британії Національна спілка жіночих товариств організовує у Лондоні масову ходу, яка отримала назву "Марш бруду";

1918 - у Києві точилася запеклі вуличні бої з чисельно переважаючими більшовицькими загонами Муравйова. Обстріл української столиці тривав третій день. Панцерний потяг Полупанова нещадно розстрiлював центральний район мiста, горіли найбільші будинки. Загін Примакова цiлковито знищив 1-й Український авiацiйний загiн (хоча розумно було б перебрати авіацію під контроль червоних).

Вояки УНР тримали оборону по лінії Хрещатик - Бiбiковський бульвар - Брест-Литовське шосе.

Пізно ввечері українські сили почали відступ із по Брест-Литовському шосе. Пiд охороною сiчових стрiльцiв залишала Київ i Центральна Рада, яка попрямувала до Житомира. Цього ж дня червоноармійці увірвалися в покої митрополита Володимира і після знущань над ним вивели за стіни Лаври та розстріляли. Перед смертю архіпастир звершив молитву, благословив своїх убивць і сказав: "Господь вас хай простить". Знайдене братією його тіло було спотворене великою кількістю колотих та вогнепальних ран. Володимир (Священомученик; в миру - Василь Богоявленський) був єдиним митрополитом РПЦ, який посідав усі три столичні кафедри: Московську (1898-1912), Петербурзьку (1912-1915) і Київську (1915-1918). Прославлений Російської церквою у лику святих у 1992 р.

1920 • В Іркутську за повстановою місцевого Військово-революційного комітету розстріляно 47-річного адмірала Олександра Колчака, верховного правителя монархічних російських військ в період громадянської війни.

1943 - завершилася битва за Гуадалканал (один із Соломонових островів), що тривала з серпня 1942 р. на Тихоокеанському театрі воєнних дій Другої світової війни. Битва йшла на землі, у повітрі, на воді й під водою між силами союзників та Японською імперією. Це був перший великий наступ США та їх союзників проти японських сил. У грудні японці припинили спроби повернути острів під свій контроль і почали евакуацію власних сил, яка успішно завершилася до 7 лютого 1943 р. Битву за Гуадалканал часто називають переломною подією в бойових діях на Тихому океані, оскільки вона ознаменувала остаточну втрату Японією стратегічної ініціативи та перехід союзників від оборони до наступу

1964 - газета "Правда" вперше в СРСР публічно припустила, що за вбивством Кірова 1934 р. стоїть Сталін

1968 рік — пісня гурту Beatles “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” отримує премію “Ґреммі”;

1981 - в авіакатастрофі Ту-104 під Ленінградом загинуло все керівництво Тихоокеанського флоту СРСР.. Авіалайнер Ту-104А, що належав загону управління 25-ї Мрад ВВС КТОФ СРСР, виконував рейс за маршрутом Пушкін -Хабаровск -Владивосток, але через кілька секунд після зльоту впав на землю і повністю зруйнувався. Серед пасажирів на борту літака знаходилися 16 адміралів і генералів і 12 капітанів першого рангу і полковників, що на час повністю обезголовити Тихоокеанський флот ВМФ СРСР. Неподалік від місця катастрофи в снігу було виявлено 1 вижив - старший лейтенант Валентин Зубарєв (під час зльоту він перебував в кабіні екіпажу і від удару його викинуло через носовий ліхтар), але він помер по дорозі в лікарню. Решта, що перебували на борту - 49 людей - загинули

1984 • Американський астронавт Брюс Маккендлес, командир корабля Challenger, став першою людиною, що вийшла у відкритий космос без страхувального пристрою. Під час польоту "Челленджера" при допомозі спеціального апарату на реактивній тязі він залишив корабель і рухався навколо нього у відкритому космосі на відстані до 100 метрів. Апарат, вагою 136 кілограмів, що одягається як "заплічний рюкзак", дозволяв переміщуватись у просторі зі швидкісью до 2 км/год. Після його півторагодинного випробування Маккендес безпечно повернувся на борт "Челленджера".

1990 • Увечері третього дня масових мітингів у Москві та в інших містах СРСР пленум Центрального комітету Компартії Радянського Союзу погодився з пропозицією президента Михайла Горбачова і проголосував за відміну однопартійної системи. Фактично КПРС погодилась на те, щоб альтернативні політичні партії мали можливість боротися за політичну владу в країні, що стало ще одним симптомом колапсу радянської системи, яка зазнала краху менш, ніж через два роки — 25 грудня 1991 року з поста президента СРСР подав у відставку Михайло Горбачов, а 31 грудня 1991 року Радянський Союз офіційно припинив своє існування.

1991 - бойовики Ірландської визвольної армії (ІРА) обстріляли із саморобного гранатомета резиденцію прем'єр-міністра Великої Британії в Лондоні на Даунінг-стріт, 10. Вибухом однієї з бомб вибило деякі вікна, два інші пристрої не спрацювали. Джон Мейджор і члени кабінету міністрів були змушені перервати засідання

1992 рік — Республіка Бенін визнає незалежність України;

1992 • В нідерландському Маастрихтті міністри закордонних справ, економіки та фінансів 12 країн підписали «Договір про Європейський Союз», який передбачав завершення формування єдиного внутрішнього ринку, створення монетарного та валютного союзів і трансформацію Європейської економічної спільноти в наднаціональне політичне об'днання.

У 1998 році змагання сноубордистів були включені до програми Олімпійських ігор. Сноуборд – швидкісний спуск із засніжених схилів і гір на спеціальному снаряді – сноуборді, моноліті з окантовкою, що має кріплення для ніг. Спускаючись з гори, спортсмени виконують різні акробатичні елементи. Першу подобу сноуборду винайшов австрієць Джек Буртшеет: у 1929 році він вирізав дошку для катання з фанери. Офіційно ж основоположником сноубордингу вважається американець Том Сімс. У 1963 році він почав кататися з гір на дошці від скейтборду, а потім, удосконаливши свій винахід, став першим в історії виробником сноубордів під маркою SIMS Snowboards. Найуспішнішими олімпійцями-сноубордистами за всю історію Олімпійських ігор цього виду були представники Швейцарії та США.

2010 рік — відбувається другий тур президентських виборів в Україні, перемогу здобуває Віктор Янукович.

2018 — розгром та знищення передових загонів російських Сил Спеціального Призначення («ПВК Вагнера») під Дайр-ез-Заур американськими військами у Сирії в ніч з 7 на 8 лютого. Достеменно було відомо, що 8 лютого у Сирії відбувся похорон двох десятків бійців ISIS Hunters - "Мисливці за ІДІЛ". Тоді й з'явилася інформація, що ISIS Hunters завжди діють як інформаційне прикриття підрозділів ЧВК "Вагнера", які воюють у Сирії з жовтня 2015 року. Також були повідомлення, що розгромлене під Дейр-ез-Зором угруповання майже повністю складалася з росіян.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА